fbpx

„Cea mai semnificativă schimbare”: Spre viitor, având grijă de trecut

12 aprilie 2019

Clubul GreenIMPACT din Saschiz, judeţul Mureş, s-a deschis în anul 2017. Tinerii se întâlnesc săptămânal şi împreună cu liderul lor, Marianne Csakli, discută, dezbat şi hotărăsc care vor fi proiectele lor de promovare a eco-turismului local. Până acum, membrii clubului:

  • Au amenajat un loc de agrement cu spaţii special amenajate pentru campare şi picnic, utilizat atât de turişti cât şi de localnici;
  • Au organizat şezători unde turiştii au ocazia să creeze diferite produse cusute după un model românesc sau săsesc din Saschiz;

De asemenea, turiștii care vin în Saschiz au posibilitatea să achiziţioneze diverse suveniruri realizate de membrii clubului. Pentru a-şi implementa proiectele şi pentru a promova poveşti şi obiceiuri specifice locului, tinerii GreenIMPACT lucrează îndeaproape cu membrii comunităţii.

Doamna Maria Gârlea are 72 de ani, este pensionară şi a fost cooptată în proiect pe post de expert, învăţându-i pe tineri despre simbolurile locului, tradiţii şi obiceiuri.

Cum vede ea activitatea tinerilor din Green IMPACT, ne povesteşte în interviul de mai jos:

Despre Fundația Noi Orizonturi m-am informat pe Internet. Am intrat acolo și am văzut ce este. Pe copiii din club i-am cunoscut cam acum un an. Au venit la mine vreo 5 și știu că am povestit, le-o plăcut tare. Altă dată au venit să mă întrebe despre șezători. Am stat pe terasă, am povestit despre cum erau șezătorile când eram eu copil, despre cântecele care se cântau, cum socializau copiii și tineretul.

Apoi, am fost invitată de Marianne, liderul lor, la club și le-am vorbit despre lectură, atunci când au inițiat proiectul acela cu „Pagini citite”. Era un concurs național, mi-au explicat ei. Marianne este o femeie extraordinară, de o sensibilitate rară. Cu copiii se comportă foarte bine, vorbește frumos cu ei; eu am rămas uimită. Atunci când am fost să le vorbesc despre lectură mi-a plăcut de ei foarte mult, pentru că erau interesați.

Mai interacționez cu copiii, din când în când. Au făcut un târg la biserică de Paște, le-am și cumpărat ceva, și acum au zis că se pregătesc pentru târgul de iarnă. I-am arătat lui Marianne ce croșetez, am zis că vreau să-i ajut. Sunt pensionară de 15 ani și mă bucur foarte tare când cineva îmi solicită ajutorul. Ei mai fac acțiuni și cu preoteasa de aici.

Se vede că au evoluat copiii și cu foarte mare bucurie îmi spun despre acțiunile lor. Eu tot îi întreb dacă le place ce fac și ei mereu zic „da”. I-am îndemnat să aibă grijă, să înțeleagă patrimonial cultural al comunei, că asta este foarte important, dar și cel social. Le-am explicat că noi suntem în UNESCO și avem patrimoniu și cum ar trebui să ne comportăm, am discutat mai multe cu ei. Eu am impresia că acest grup le-a dezvoltat sensibilitatea către anumite acțiuni. Principalul e că sunt foarte apropiați unul de altul, mai ales acum, când în țara noastră este atâta vrajbă și atâta ură. Clubul acesta îi face să socializeze, să fie apropiați unul de altul, să înțeleagă greutățile și bucuriile vieții, asta este foarte important.

Înainte oamenii erau mai prietenoși. Pe mine mă deranjează faptul că în ‘68, când am venit în Saschiz  dascăl de matematică, erau altfel oamenii, mai prietenoși, mai apropiați. La ora actuală, e foarte binevenit clubul respectiv, ca să-i educe. Copiii sunt viitorul țării. Să-i educe pentru că aici, în Saschiz, sunt numai bisericuțe. Nu mai e ca înainte, să simți că trăiești și că educi. Copiii trebuie educați în spiritul dragostei și într-ajutorării. Copiii aici sunt antrenați și asta trebuie.

Altora le-aș spune că acest grup este necesar pentru că îi apropie, îi sensibilizează. Trebuie să luptăm ca și copiii viitorului nostru să fie mai buni și să fie informați. Să nu mai existe atâta răutate.”

 

Acestă poveste a fost culeasă în cadrul cercetării calitative „Cea mai semnificativă schimbare”, o metodă pe care am ales-o pentru a descoperi cele mai importante schimbări pe care le-au simţit beneficiarii şi membrii comunităţii în programul GreenIMPACT. Povestea a fost scrisă în urma unui interviu condus de Sabrina Rotaru și Laura Chirilă.

Cercetarea a fost făcută pe cluburile cu cea mai mare vechime: Alțîna (SB), Saschiz (MS), Făgăraș (BV) și Biertan (SB).

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471