fbpx

Liceenii de la Shakespeare Timișoara luptă pentru șanse egale la serviciile de sănătate pentru copii

27 mai 2019

Tinerii din clubul IMPACT Shakespeare din Timișoara, activ în liceul cu același nume, sprijiniți de liderii IMPACT prof. Vacariu Luminita-Gabriela și Stanciu Laura-Delia, și-au propus prin proiectul lor „Sunt copil ca voi, dar am altfel de nevoi!” să ofere unui număr de 50 de copii, pacienți ai Spitalului Louis Țurcanu – secția NPI (Neuro-Psihiatrie Infantilă) și Centrului de Sănătate Mintală, șanse egale la COPILĂRIE, și să ȋmbunătăţească serviciile de sănătate și terapie prin dotarea celor două secții cu materiale didactice tematice, hăinuțe și o bandă de alergare pentru ședințele de terapie. Pentru bucuria imediată a pacienţilor, în pragul sărbătorilor de iarnă, membrii IMPACT s-au angajat și să fie „Moşul pentru cei 50 de copii”.

Copiii, pacienți ai Spitalului Louis Țurcanu-secția NPI și Centrului de Sănătate Mintală, din cauza problemelor de sănătate nu au o viață normală. Tot ceea ce înseamnă: joacă, râset, bucurie, trece în cazul lor, printr-o triere nedreaptă facută de starea lor de sănătate. Un copil de la NPI are nevoie periodic de logoped, kinetoterapeut, fizioterapeut, psiholog ca să poată trăi la un nivel decent. Toate aceste demersuri de menținere a sănătății sunt costisitoare și nu la îndemână. De exemplu, secția NPI nu beneficiază de un logoped.  Cu alte cuvinte, oricine dorește să beneficieze de terapie logopedică trebuie să scoată din buzunar cel putin 50 lei/ sedință. Tabloul acesta este în mare, tabloul fiecărui pacient din cadrul secției, respectiv al centrului de sănătate mintală.

Astfel, pentru a realiza ce și-au propus, tinerii din clubul IMPACT au organizat diferite activități de strângere de fonduri:

  • au creat cutii speciale pentru donații în școala lor și au mers din clasă în clasă să își convingă colegii să doneze
  • au organizat un târg de Crăciun prin care au vândut ornamente și obiecte realizate de ei
  • au mers cu colinda la firme/potențiali sponsori, dar i-au bucurat cu cântece și pe copiii de la cele două secții

Au reușit să strângă peste 4000 lei, iar cu acești bani au achiziționat hăinuțe pentru pacienți, materiale didactice și un aparat de fitnes pentru ședințele de terapie. Au fost consiliați și de psihologi în alegerea materialelor didactice, pentru a se asigura că ceea ce oferă celor două secții, au într-adevăr rol terapeutic. Și pentru că proiectul lor s-a desfășurat în preajma Crăciunului, 50 de pacienți au primit și mici cadouri de la impacți.

În acest moment, 30 copii/ săptămână beneficiază de kinetoterapie cu ajutorul aparatului de fitness, iar printre beneficiarii indirecți se numără și cei 100 părinți și 25cadre medicale și didactice (personalul spitalului).

 

În urma implementării proiectului, liceenii susțin că au învățat: că au nevoie de diferite tipuri de lideri; faptul că în final comunicarea este cheia unei bune organizări; că trebuie să fie persuasivi. Au aflat despre ei că sunt creativi, responsabili  și perseverenți!

 

 Mai multe despre clubul IMPACT, puteți urmări pe pagina lor de facebook: www.facebook.com/impactshakespeare/ sau site-ul clubului: clubimpactshakespe.wixsite.com/impact?fbclid=IwAR0aayzUQG0RWGHtjipikQ2itF1DKZXUi12TLuMIB1Xcu-T_mcB-qm2i0C4

 

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245