fbpx

Tinerii din clubul IMPACT Transcapatica Petroșani creează o bibliotecă pentru copiii din Centrul de Zi Petrila

27 mai 2019

Elevii de gimnaziu din Clubul IMPACT Tanscarpatica, activ în cadrul Școlii Gimnaziale „Avram Stanca” din Petroșani, coordonat de prof. Rovinar Elisabeta și Pîrlea Steliana, și-au propus să contribuie la ameliorarea inegalităților în zona de educație, propunând să crească accesul la facilități educaționale tinerilor și copiilor din Centrul de Zi Petrila. Din discuțiile cu personalul de acolo, au identificat ca problemă lipsa unei biblioteci/colţ de lectură în cadrul centrului (lucru care ar fi putut ajuta foarte mult tinerii și copiii la teme, și în viața de zi cu zi), precum şi lipsa jucăriilor.

Zona noastră, a fost și este o zonă defavorizată din cauza închiderii minelor, lucru ce a afectat starea socio-economică a întregii regiuni. Orașul Petrila s-a confruntat întotdeauna cu probleme diverse: sărăcie, abandon școlar, violență în familie. Centrul de zi „Salvați copiii”, înființat acum 20 de ani a venit în sprijinul copiilor defavorizați și voluntarii inimoși au reușit să-i pună pe copii pe linia de plutire, ajutându-i și îndrumându-i ca într-o familie mare și fericită.”

 

Impacții, deși au doar între 11 și 14 ani, și-au propus să îi ajute pe copiii de la centru creându-le o bibliotecă, aducându-le jucării și desfășurând activități de socializare și educaționale- cum ar fi cititul împreună.

Zis și făcut! Membrii IMPACT s-au mobilizat și au realizat afișe și au ținut discursuri de prezentare a cauzei lor; au organizat o colectă pentru cărți (culegeri, povești, cărți pentru copii, dicționare, lectură suplimentară, de citit și colorat), jocuri și jucării (pe unele dintre ele le-au spălat și reparat); au organizat o tombolă; au organizat o masă rotundă cu membrii comunității pentru a discuta despre importanța susținerii centrelor de zi din comunitate.

Astfel, impacții, cu ajutorul comunității, au realizat un centru de lectură de care beneficiază un număr de 114 copii, de la preșcolari la clasa a XII-a. „Ne-am propus 150 de cărți în total și am cumpărat aproximativ 100, iar din donații încă 230. Menționez că în donații s-au implicat și învățătoarele, profesorii de limba română, matematică și engleză, donând dicționare, culegeri, auxiliare și jurnale de vacanță. Deci, rezultatul ne-a surprins plăcut: ne-au fost depășite cu mult așteptările: 330 cărți.”

În ziua în care au mers la Centru de zi cu donațiile, impacții au făcut cunoștință cu elevii  din clasele 0-12, au socializat, au discutat despre importanța lecturii pentru fiecare, câțiva copii au citit pasaje din cărți alese de ei. Au aflat că unii dintre copii vin la Centru chiar de 12-13 ani, și că și vacanțele le petrec uneori mai mult acolo. 

Impacții și-au dat seama cât de norocoși sunt că au familii care îi susțin. Au promis că vor merge împreună cu copiii de la Centru de Zi în drumeții, se vor juca împreună și chiar au de gând să meargă să-i ajute la teme și la limba engleză. De asemenea, membrii IMPACT susțin că au învățat în implementarea acestui proiect: să cunoaștem și să înțelegem problemele cu care se confruntă mulți dintre copiii din comunitatea noastră și să empatizăm cu ei”, „să organizeze o colectă de jucării, cărți, rechizite, cărți de colorat pentru preșcolari”, „să le transmitem atât colegilor cât și copiilor de la Centru importanța frecventării școlii, ca prim pas hotărâtor în viață”, „să scriem proiecte”, „să purtăm un dialog cu posibilii parteneri și sponsori”

„să fim ambițioși, perseverenți, să ne depășim limitele, să fim un exemplu pozitiv pentru cei din jur”

„să fim convingători atunci când ne dorim să promovăm ceva pozitiv”.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245