Tema activității
- Comunitate
- Mediu
- Sănătate
- Muncă în echipă
- Antreprenoriat social
- Strângere de fonduri
Domeniul de învățare
- Cetățenie activă
- Antreprenoriat social
Metoda educațională
- Proiect
Descriere
Pentru ca participanții să poată lua decizii întemeiate pe cunoaștere, de multe ori e nevoie să le acordăm timp și posibilitatea de a prezenta alternativele (soluții pentru o problemă din comunitate, idei de proiecte, comori descoperite în comunitate, probleme/nevoi descoperite în comunitate etc) din care, apoi, vor alege una. Prin această prezentare ei asigură baza rațională pentru a putea alege cauza pentru care se vor angaja.
Pregătire și facilitare: Scrieți ideile participanților – în acest exercițiu: comori descoperite în comunitate– ca titlu, pe câte o foaie A4 de culori diferite și așezați fiecare foaie pe o masă alături de un teanc de hârtii A5 (A4 rupte în două).
Împărțiți grupul mare în subgrupe mai mici. Fiecare grup se va poziționa în dreptul unei mese pe care este foaia de flipchart, unde va petrece 10 minute pentru generare de idei, după care va trece la următoarea masă pentru alte 10 minute și apoi la ultima masă pentru alte 10 minute. Toată lumea va avea ocazia să găsească idei de valorizare pentru fiecare dintre comorile descoperite în comunitatea lor.
Exemplu: participanții au descoperit câteva comori din comunitatea lor: o clădire tradițională, un lac, niște plante sau izvoare, tradiții etc. Aceste comori pot fi titlul pentru fiecare foaie de flipchart pregătită.
Înainte de a porni activitatea:
- scrieți mare pe o foaie de hârtie pe care o puneți la vedere pe Peretele Lipicios tema generării de idei – ce se poate face creativ cu „comoara X” pentru ca mai mulți oameni să o descopere (cunoască)?
- asigurați-vă că aveți un gong / instrument care să facă un sunet strident, pentru a anunța scurgerea timpului pentru ca grupele să treacă rapid de la o masă la alta.
- pentru un plus de energie și competitivitate, puteți să dați markere de diferite culori fiecărui grup și să le spuneți că veți premia grupul cu cele mai multe idei (se pot număra ușor foile scrise cu aceeaşi culoare de marker).
- subliniați că pe foi se va scrie orice idee și că nu există idee bună sau rea. Acestea nu se dezbat, doar se adună (brainwritting).
După ce se încheie și ultima rundă de idei, cereți câte unui reprezentant de la fiecare grup să prezinte ideile generate. Fiecare din cele n comori vor fi lipite pe Sticky Wall (peretele lipicios) și facilitatorii vor veni și vor prezenta fiecare idee, lipind ideile pe perete în dreptul comorii corespondente. Rugați participanții să fie atenți la ce se prezintă și să rețină ce le place, ce îi atrage, ce îi motivează sau le stârnește interesul sau curiozitatea.
Obiective de învățare
- Participanții propun cât mai multe idei îndrăznețe, out of the box, în timp determinat
- Participanții formulează opinii, argumente
Competențe IMPACT
- Management de proiect
- Inovație și creativitate
Competențe Europene
- Ştiinţifice şi tehnologice
- Antreprenoriale
- Civice şi sociale
- Exprimare culturală
Valori
- Viziune și perspectivă
- Creativitate
- Curiozitate
- Spirit cetățenesc
- Aprecierea frumuseții
Resurse necesare
- Resurse minime
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
- mai mulți de 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- Peste 60 minute