fbpx

Ce a însemnat COS pentru cadrele didactice din Satu Mare? 

 

02.07.2019

Tansformăm școala pe care o cunoaștem prin Școala care ne uneste, proiect susținut financiar de Rotary Satu Mare.

În perioada mai – iunie, 44 cadre didactice din cele trei școli comunitare incluse in proiect și anume Școala Gimnazială Pișcolt, Școala Gimnazială Nr. 1 Carei și Scoala Gimnazială Bălcescu – Petőfi Satu Mare au participat la programul Cercul Siguranței. 

Programul de formare a constat în opt sesiuni care au fost desfășurate la fiecare școală în parte.

Cercul Siguranței pentru profesori este un program de dezvoltare emoțională și relațională – prin care profesorii înțeleg mai bine comportamentele copiilor.

„Organizarea emoțiilor a fost primită de către profesori ca fiind o abordare nouă, sprijinindu-i să vadă comportamentele din perspectiva nevoilor emoționale ale copiilor” , afirmă facilitatorul Cercul Siguranței.

Cadrele didactice menționează următoarele aspecte observate în relația cu elevii: „am încercat să văd ce se întâmplă dacă îi las să vină să mă îmbrățișeze din când în când și am observat că, dacă nu zic nimic și doar îi las, durează câteva secunde și pleacă. Inițial mă temeam că îmi va consuma foarte mult timp și se va crea debandadă.” (învățător)

 

 „În drum spre casă m-am întâlnit cu A (elevul problemă). Nu a trebuit să întreb nimic…singur a povestit de ce au tot tras scaunele, de ce s-au stropit, că au supărat-o pe doamna profesoară, că nu au avut chef de oră și și-a cerut scuze. Doar am pus mâna pe umărul lui. În rest, s-a spovedit singur. Deci chiar a fost un sentiment plăcut să văd că nu trebuie eu să interoghez, ci se deschide singur. A stat la povești,.a povestit și de bune și de rele.” (profesor)

„Aha, deci atunci când X mi se plângea despre Y, voia doar să îi fiu alături, nu să îi rezolv problema; voia să construiască o relație cu mine, nu să mă supere.” (învățător).

Prin Cercul siguranței pentru profesori, aceștia înțeleg mai clar cauzele posibile care duc la anumite comportamente ale elevilor și învață cum să le răspundă, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță și dornici să învețe prin explorare.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471