fbpx

Vasile Busuioc, director și acel #ProfAltfeldeIMPACT: „Suntem modele pentru elevii noștri în orice moment și creștem împreună”

22 iulie 2019

Vasile Busuioc este profesor de istorie din 1999 la Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin, liceul pe care îl absolvise chiar el în 1995. De 7 ani. Vasile este directorul școlii, dar predă istorie și opționalul de „Dezbatere, oratorie și retorică” la un număr de 170 de elevi. Totodată, este și lider senior IMPACT. Iar când vine vorba de modul în care aplică service-learning la clasă, Vasile menționează:

Toată abordarea mea la clasă, de ani buni, este prin prisma învățării experiențiale și modelul IMPACT îl multiplic în orele de istorie, scopul fiind dezvoltarea competențelor necesare pentru integrarea în societate și schimbarea acesteia din interior.”

Noi considerăm că ești unul dintre #ProfiiAltfeldeIMPACT. Tu cum ai defini un #ProfAltfel?

Sunt mulți astfel de profesori și eu mulțumesc celor care mă consideră altfel. Un #ProfAltfel iubește copiii, îi provoacă la creștere având grijă de starea lor de bine, fiind termometru și barometru în clasă. Un #ProfAltfel se dăruiește necondiționat, punând pasiune în predare și în toate celelalte activități pe care le inițiază cu tinerii și pentru tineri.

Un #ProfAltfel se predă pe sine în orice moment.

Cu cât efort reușește un director să fie atent la nevoile colegilor și ale elevilor?

Este un efort major să păstrezi balanța și de cele mai multe ori am pus pe primul loc nevoile elevilor, considerând că misiunea dascălului este una de har și este asumată în timp ce învățăceii trebuie ajutați în această perioadă sensibilă, frumoasă, provocatoare a adolescenței, a anilor de liceu.

În primii ani de directorat mi se mai reproșa că am fost de acord ca elevii să circule pe intrarea și scările profesorilor, că elevii pot intra oricând și pot sta în biroul directorului (voluntarii IMPACT erau omniprezenți), dar colegii au înțeles până la urmă viziunea mea: suntem modele pentru elevii noștri în orice moment și creștem împreună.

Vacanța de vară – o pauză în educație sau o prelungire a acesteia prin învățare experiențială?

Nu agreez vacanța de vară pentru că școala rămâne tristă fără copii, dar caut să îmi reîmprospătez abordarea, caut idei care să-i surprindă și să-i provoace pe elevi în noul an. Nu cred că există pauză în educație pentru un profesor, cu atât mai puțin pentru un director. Preluând titlul unei cărți de Alex Beard recent apărută la noi, profesorii sunt născuți pentru a învăța. Ca urmare, mă pregătesc, pregătesc școala și aștept cu nerăbdare septembrie.

Ce proiecte pentru comunitate ai conturat împreună cu elevii de-a lungul timpului? Ce le-a făcut să prindă viață?

Prin proiectele inițiate am căutat să dezvolt dorința tinerilor de a se afirma prin lucrul în folosul comunității și voluntarii IMPACT sunt niște eroi ai școlii, cunoscuți de toți colegii din școală, dar chiar și la nivelul județului, pentru că au promovat voluntariatul, modelul IMPACT an de an, promovând, totodată, și oferta școlii.

Printre acțiunile întreprinse sunt unele de construcție, altele de igienizare, unele de animare, altele de promovare a valorilor, a culturii, tradiției.

  „Voluntarii demonstrează că un grup de tineri poate schimba o comunitate școlară și nu numai.”

Un exemplu elocvent este crearea Parcului IMPACT în curtea școlii –  o oază de verdeață pe locul parcării pentru profesori. Un alt exemplu a fost îngrijirea anuală a unui parc din apropierea școlii, care a fost astfel adoptat de voluntari. O preocupare constantă a voluntarilor este aceea de a crea o atmosferă plăcută în școală, cu provocări periodice pentru colegii lor, fiind astfel atenți la starea de bine a comunității școlare din care fac parte.

Când ai luat decizia de a fi un lider de Club IMPACT și cum consideri că ajută acest statut și întâlnirile săptămânale în relația cu tinerii?

Sunt ani mulți de când sunt lider senior de Club IMPACT, din 2006, iar din 2011, sunt și singurul. Este o bucurie imensă când la un final de ciclu de 4 ani, pot observa cum au crescut tinerii și sunt gata să devină voluntari ai lumii.

La fiecare generație cresc lideri juniori IMPACT, care se impun prin calitățile și acțiunile lor și sunt lideri de generație la nivelul școlii. Sunt tineri cu care, îmi place să spun asta, merg până la capătul lumii.

Sunt tineri cărora le acord încredere 100% și una dintre dovezi este că liderii junior IMPACT au cheile de la biroul directorului și uneori suplinesc din sarcinile mele. Întâlnirile nu sunt săptâmânale, ci aproape zilnice în cadrul clubului, și ținta este ca fiecare să devină liderul propriei vieți.

Intră și tu în comunitatea #ProfiialtfeldeIMPACT și primești resurse și oportunități gratuite de creștere – scrie-ne acum pe comunicare@noi-orizonturi.ro

 

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245