fbpx

Lansare Competiţie de proiecte „Lume bună-împreună”

Educație pentru Bunăstarea Planetei: 100 de proiecte pentru o Lume mai bună!

18 Octombrie 2019

Avem un plan! Provocările climatice, sociale și economice ale planetei noastre par a fi de neatins. Însă noi suntem mereu inspirați de acțiunile cluburilor IMPACT care fac planeta, zi de zi, un loc mai bun – fie că vorbim de proiectele de Service-Learning, de valorile pe care și le-au însușit membrii și liderii sau de modul în care ei reușesc să fie modele pentru cei din jurul lor.

Așadar, și în acest an, Fundaţia Noi Orizonturi convoacă cluburile din Rețeaua Națională IMPACT să își continue misiunea începută … și să schimbe lumea prin EDUCAȚIE!

Care este planul propus?

Să ne îndreptăm proiectele de Service Learning din acest an către atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri). Pentru aceasta ne vom focusa pe patru dintre ele: ODD3 Sănătate și Stare de Bine, ODD4 Educație de Calitate, ODD10 Inegalități reduse, ODD11 Orașe și comunități sustenabile (mai multe detalii despre cele 17 obiective, AICI).

Astfel lansăm cea de-a doua ediție a competiției de proiecte: ”Lume bună-împreună!”

100 de cluburi, cu cele mai bune propuneri de proiecte, vor beneficia de premii în valorare totală de 50.000 de lei, adică 500 lei/proiect pentru implementarea acestora, bani ce provin din finanțarea oferită de partenerul nostru: Lidl România și Romanian American Foundation.

Astfel, prin implamentarea proiectelor de Service Learning:

 • Tinerii din cluburile IMPACT vor dezvolta abilități de viață care îi vor ajuta în viața de zi cu zi, dar și abilități care le vor permite să acționeze în beneficiul planetei;
 • Proiectele tinerilor vor produce schimbări pozitive la nivel local, cu efect la nivel global
 • Profesorii/coordonatorii de cluburi IMPACT își vor dezvolta abilități de facilitare a învățării și gestionare de grupuri, folosind metode experențiale pe care le pot transfera și la clasă;

Tematici eligibile și categorii. La această competiție, puteți aplica la una dintre cele două categrorii:

 1. Categoria Proiecte de Service-Learning tradiționale, pentru temele: ODD3: Sănătate și Stare de Bine, ODD4: Educație de Calitate, ODD10: Reducerea Inegalităților, ODD11: Orașe și comunități sustenabile.

Aceste proiecte se desfășoară în mod tradițional, având posibilitatea să alegeți tipul de intervenție: proiecte directe (cluburile rezolvă direct o problemă), indirecte (cluburile lucrează cu parteneri pentru a rezolva o problemă), lobby/advocacy (cluburile conving aturoritățile să rezolve o problemă). Exemple de proiecte în regulamentul competiției.

2. Categoria Proiecte de Service- Learning cu componentă digitală, pentru tema: ODD11: Orașe și comunități sustenabile.

Aceste proiecte presupun un singur mod de implementare:  realizarea unei vânători de comori, prin care să promovați comorile și poveștile locale. Traseele voastre vor fi integrate în aplicația mobilă Questo – cea mai bună aplicație de călătorii a unui start-up. Questo reprezintă o platformă cu trasee în peste 40 de locuri din lume, iar cluburile IMPACT au ocazia de a pune și localitatea lor pe harta inedită a locurilor de descoperit. Mai multe detalii, în regulamentul competiției.

Asigurarea unei vieţi sănătoase, îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală de calitate şi promovarea unei „stări de bine” la toate vârsetele este esenţială pentru funcţionarea adecvată a unei societăţi durabile. Fousându-ne pe sprijinirea sistemului de sănătate, îmbunătăţirea igienii, creşterea accesului la medici și la educaţie pentru sănătate putem înregistra progrese semnificative. Este necesară prevenirea şi promovarea unui mod de viață sănătos, incluzând combaterea unor obiceiuri negative nocive, încurajarea stilului proactiv şi favorizarea activităţilor sociale

Accesul la o educaţie inclusivă poate echipa cetăţenii cu abilităţile necesare pentru a construi soluţii inovative la cele mai mai probleme ale lumii. Momentan, la nivel global peste 260 de milioane de copii şi tineri nu au mers la şcoală sau au abandonat studiile de la o vârstă fragedă. Ca să ne apropiem de acest scop, este necesar să reducem abandonul şcolar, să contribuim la îmbunătățirea actului educativ (conținut, abordare, realția profesor-elev-părinte-comunitate) şi condiţiilor din şcoli, indiferent de locaţia geografică.

 

Inegalitatea de sanse pentru grupurile de persoane dezavantajate şi marginalizate şi accesul redus la servicii de sănătate şi educaţie afectează calitatea vieţii, încalcă drepturile umane şi împiedică dezvoltarea sustenabilă a planetei. Este necesar să intervenim în integrarea minorităților și a diferitelor categorii sociale, să sprijinim accesul egal la oportunități și servicii publice pentru toți.

 

În România, aportul populaţiei urbane a crescut la 55 % (2016) de la 34% (1960). Acest aport este în creştere, aşadar este o necesitate pentru oraşe să se adapteze la această situaţie. Oraşele și comunitățile sustenabile trebuie să fie, sigure, accesibile tuturor cetățenilor, reziliente şi durabile. În acest sens este important să avem grijă la dimensiunile sociale, economice și de mediu în fiecare comunitate: siguranța transportului și a infrastructurii, locuințe și servicii de bază accesibile, protecția patrimoniului natural și cultural, acces la spații verzi, apă și aer nepoluate, etc.

De ce aceste teme și ce învață tinerii?

Îmbarcarea pe calea dezvoltării sustenabile a planetei va necesita o transformare profundă a felului în care gândim și acționăm. Pentru a crea o lume mai sustenabilă și pentru a ne angaja la problemele legate de sustenabilitate, indivizii trebuie să devină factori de schimbare pentru sustenabilitate. Ei au nevoie de cunoștințe, aptitudini, valori și atitudini care să-i împuternicească să contribuie la dezvoltarea sustenabilă. De aceea, educația este crucială în realizarea dezvoltării durabile.

Cui se adresează competiţia de proiecte?

Tuturor cluburilor de Iniţiativă Comunitară pentru tineri IMPACT, GreenIMPACT, Cluburi pentru protejarea naturii sălbatice (deschise în parteneriat cu WWF România) care îşi asumă toate etapele competiţiei, doresc un nou nivel de provocare şi vor ca prin proiectele lor de Service Learning să contribuie la ameliorarea problemelor abordate de cele 4 ODD-uri. O listă de idei şi iniţiative testate găsiţi în Regulamentul competiției.

Sunt luate în considerare doar proiectele care respectă toate etapele proiectului, conform Regulamentului Competiției.

 • Implementarea la întâlnirile de club a atelierelor pregătite pentru voi (2 întâlniri/temă), pe una dintre cele 4 teme. Atelierele le găsiţi AICI. Scopul acestora este de a vă oferi o înțelegere mai bună asupra subiectului ales, astfel încât să puteți construi proiecte cu un impact mai mare
 • Realizarea unei întâlniri de club cu un expert din comunitate, pe tema aleasă;
 • Implementarea proiectelor pe una dintre cele patru teme propuse şi raportarea acestora în termenii competiţiei;
 • Realizarea unor scurte mesaje video (cu telefonul este în regulă) despre proiectele voastre şi problemele identificate în comunitatea locală. Acestea vor fi promovate în cadrul Săptămânii Naţionale IMPACT.

Beneficii

 • Finanţare de 500 de lei pentru cele mai bune 100 de idei de proiecte;
 • Patru materiale educaţionale (tip întâlniri IMPACT) pentru lideri, pentru a conduce activităţi educaţionale pe tema aleasă;
 • Posibilitatea de a vă îmbunătăţi proiectele înainte de termenul limită de aplicare, primind feedback pe formularul de proiect, pentru a vă creşte şansele în competiţie;
 • Promovarea proiectului vostru pe pagina oficială de facebook şi pe site-ul Fundaţiei Noi Orizonturi. Cele mai bune proiecte vor fi prezentate de către noi ca poveşti de succes;
 • Acces la seminarii online pe teme de interes pentru implementarea proiectelor: promovarea proiectelor online, digital storytelling, utilizarea aplicațiilor digitale pentru promovarea comorilor locale și a turismului sustenabil, etc;
 • Ghid de inspirație pentru proiectele voastre de Service Learning.

Calendarul general al competiţiei:

 

În plus, cluburile care aleg tema Orașe și Comunități sustenabile, în perioada de implementare (ian – mai 2019), vor învăța de la experți cum să își promoveze comunitatea în mediul online:

Cum se face înscrierea în proiect: Detalii în Regulamentul Competiţiei.

Materiale utile pentru tot anul școlar:

Pentru informații legate de Categoria Orașe și comunități sustenabile:

Anamaria Boghean

Project Officer GreenIMPACT

anamaria_boghean@noi-orizonturi.ro

 

Pentru informații legate de celelalte categorii:

Lidia Bondiuc
Manager Reţea IMPACT
lidia_bondiuc@noi-orizonturi.ro

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245