fbpx

Am selectat cele 5 comunități rurale ce vor organiza ȘCOALA cu scLIPICI

 

17 Martie 2020

250 de copii din ciclul primar au șansa recuperării achizițiilor școlare în perioada verii 2020. Școlile lor au aplicat și au fost selectate pentru organizarea taberei Școala cu scLipici. 

Școlile Gimnaziale din Viișoara, „Mircea Luca” din Băișoara, „Gheorghe Șincai” din Florești, „Ioan Alexandru” din Sânpaul și școala din Mintiu Gherlii vor oferi activități atractive copiilor și îi vor învăța diferit să scrie, să citească și să facă matematică. Aceste evenimente estivale vor combina activități de învățare pentru îmbunătățirea competențelor de citit-scris și socotit cu diverse jocuri pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale. Cele 10 zile de școală de vară vor ocaziona și drumeții – școli în natură, dar și vizite în sat la localnici meșteșugari. Nu vor lipsi activitățile din domeniul exprimării artistice, dar nici sportul și mișcarea. 

Școlile partenere au identificat deja părinți și alți localnici voluntari care sunt dornici să pună umărul la reușita școlii de vară a comunității. Costurile de organizare și derulare a școlii de vară (materiale pentru activitățile de învățare, kituri pentru copii, gustare/masă) sunt asigurate de Fundația Noi Orizonturi, prin parteneriatul cu PEPCO România.

 

Despre ȘCOALA cu scLIPICI

O ȘCOALĂ cu scLipici durează 2 săptămâni (10 zile) și are loc în timpul vacanței de vară. Școala oferă activități atractive și antrenante de învățare estivală într-un format de tabără pentru 50 de copii din ciclul primar, cu precădere pentru cei care au nevoie de sprijin în dezvoltarea competențelor de citit-scris și matematică sau care – fără aceste activități de învățare – ar regresa în dezvoltarea competențelor de bază față de nivelul atins în iunie, înainte de vacanță.

ȘCOALA cu scLipici este un model de activitate de învățare estivală pe care școlile o oferă copiilor din ciclul primar care nu au posibilități materiale să învățe online, nu au ocazia să plece într-o tabără, să călătorească în vacanță cu părinții și să învețe din cele văzute în cursul acestor călătorii, care nu citesc și nu sunt stimulați să se dezvolte. Pentru acești copii, cele trei luni de vacanță de vară, adăugate la perioada de suspendare a activităților în școli, înseamnă regres în dezvoltarea competențelor de bază, astfel că în septembrie, când se întorc la școală, vor avea dificultăți mari pentru a trece la nivelul clasei următoare.

ȘCOALA cu scLipici este o intervenție pentru a frâna regresul copiilor în dezvoltarea competențelor de bază, dar și pentru a dezvolta competențele de bază la copiii cu rămâneri în urmă.

ȘCOALA cu scLipici este un model de implicare a părinților și comunității locale în procesele de învățare. Școala este sprijinită să implice părinți și alți voluntari în activități de dezvoltare a competențelor de bază la copii.

 

Cum susține Noi Orizonturi organizarea taberei ȘCOALA cu scLIPICI?

  • Câte 4-5 cadre didactice (de învățământ primar) din fiecare comunitate, precum și 4-5 studenți voluntari (cu precădere de la Științele Educației) vor fi instruiți pentru a aplica didactici inovatoare de dezvoltare a competențelor de citit-scris și matematică. Într-o primă etapă, învățătorii vor realiza o diagnosticare atentă a competențelor de literație ale elevilor potențiali beneficiari ai școlilor de vară. Instrumentele folosite pentru această evaluarea vor fi aplicate și ulterior școlii de vară pentru a surprinde progresul elevilor în timpul anului școlar. După stabilirea nivelului de lectură al elevilor beneficiari, în perioada mai-iunie vom susține un atelier de 3 zile de proiectare a școlilor de vară împreună cu cei implicați în organizarea și derularea activităților. 
  • Conducerea școlilor va fi sprijinită să identifice și să instruiască 4-5 părinți și alți adulți voluntari din comunitate care se vor implica în activitățile școlii de vară ca asistenți ai cadrelor didactice și persoane de sprijin pentru activități.

 

Parteneri ai Școlilor cu scLIPICI

Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – studenții, cu precădere dintre cei care se pregătesc pentru cariera didactică vor avea ocazia unei practici pedagogice intensive, participând la cele două săptămâni de școală de vară. 

Inițiativa EduLab Cluj-Napoca este pregătită să vină în sprijinul derulării școlilor de vară. Această inițiativă reunește oameni de afaceri, actori din societatea civilă și din mediul academic din Cluj care și-au exprimat dorința de a contribui la propulsarea școlilor rurale din județul Cluj în secolul 21.

 

Despre organizatori

Fundația Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 50.000 de copiii și tineri. Am format în programe de lungă durată peste 1.500 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România. Am susținut în ultimii 4 ani mai mult de 60 de școli pentru a deveni Școli Conectate la Comunitate, crescându-și astfel capacitatea de a oferi copiilor șanse mai bune de învățare și de îndeplinire a potențialului. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe www.noi-orizonturi.ro.

PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează peste 1600 de magazine în Cehia, Croația, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Bulgaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est. În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului lor liber. Programul nostru de CSR poate fi văzut în acțiune în fiecare țară în care PEPCO este prezent. Mai multe informații despre oferte, brand, recrutare sau potențiale colaborări cu proprietarii de spații comerciale sunt disponibile pe www.pepco.ro.

Contact

Sediul Central Lupeni

 

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

 

comunicare@www.noi-orizonturi.ro

 

 

0254 564 471