fbpx

Cum să vorbiți despre coronavirus 2019 (COVID-19) cu copilul dumneavoastră

23 martie 2020

8 sfaturi pentru a liniști și proteja copiii

UNICEF

Este ușor să vă simțiți copleșit de tot ce auziți acum despre coronavirus 2019 (COVID-19). Este de înțeles și dacă se simt copiii anxioși la rândul lor. Pentru copii ar putea fi greu de înțeles ce văd online sau la televizor – sau aud de la alții – deci ei pot fi în mod special vulnerabili în fața unor sentimente de anxietate, stres și tristețe. Dar o discuție deschisă și de susținere cu copiii îi poate ajuta să înțeleagă, să facă față și chiar să îi ajute pe alții.

 

1. Adresați întrebări deschise și ascultați

Începeți prin a vă invita copilul să vorbească despre problemă. Aflați ce știe deja și lăsați-l să conducă discuția. Dacă sunt foarte mici și nu au auzit deja despre epidemie, poate să nu fie necesar să le vorbiți despre ea – doar amintiți-le de bunele practici de igienă, fără să introduceți noi temeri.

Asigurați-vă că sunteți într-un mediu sigur și permiteți copilului să vorbească liber. Desenatul, poveștile și alte activități pot ajuta la începerea unei discuții.

Ce este foarte important este să nu le anulați sau evitați grijile. Asigurați-vă că le ascultați sentimentele și că îi asigurați că este firesc să se simtă speriați cu privire la aceste probleme. Arătați-le că îi ascultați, acordându-le atenția voastră deplină și asigurați-vă că înțeleg că pot vorbi cu dumneavoastră și cu profesorii lor de câte ori doresc.

 

2. Fiți onești: explicați-le adevărul în așa fel încât să înțeleagă

Copiii au dreptul la informații adevărate cu privire la ce se întâmplă în lume, dar adulții au și responsabilitatea de a-i proteja de suferință. Folosiți un limbaj potrivit pentru vârsta lor, urmăriți-le reacțiile și fiți sensibili la nivelul lor de anxietate.

Dacă nu le puteți răspunde la întrebări, nu încercați să ghiciți. Folosiți o întrebare la care nu aveți răspuns ca oportunitate de a explora răspunsurile împreună. Paginile web ale organizațiilor internaționale precum UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății sunt surse foarte bune de informare. Explicați-le că unele dintre informațiile de pe internet nu sunt corecte și că cea mai bună cale de acțiune este să avem încredere în experți.

 

3. Arătați-le cum să se protejeze pe ei înșiși și pe prietenii lor

Unul din cele mai bune moduri de a proteja un copil de coronavirus și alte boli este pur și simplu să încurajați spălatul des pe mâini. Conversația nu trebuie să fie una înfricoșătoare. Cântați alături de The Wiggles sau faceți acest dans pentru a face învățatul distractiv.

Puteți și să le arătați cum să acopere tusea sau strănutul cu pliul cotului, explicați-le că nu este bine să se apropie de oamenii care au aceste simptome și rugați-i să vă spună dacă simt că au febră, tușesc sau le este greu să respire.

 

4. Liniștiți-i

Când vedem multe imagini tulburătoare la televizor sau online, uneori ne putem simți de parcă suntem învăluiți de criză. Copiilor le poate fi greu să distingă între imaginile de pe ecranele lor și realitatea înconjurătoare, deci se pot simți aflați într-un pericol iminent. Îi puteți ajuta să facă față la stres oferindu-le oportunități de joacă și relaxare de câte ori se poate. Păstrați rutina și programul obișnuit pe cât de mult se poate, mai ales înainte de culcare, sau creați rutine noi.

Dacă vă aflați într-o zonă lovită de epidemie, amintiți-le copiilor că este puțin probabil să se îmbolnăvească, majoritatea oamenilor care au virusul nu devin foarte bolnavi și că mulți adulți muncesc din greu pentru a vă ține familia în siguranță.

Dacă copilul dumneavoastră nu se simte bine, explicați-i că trebuie să stea acasă/la spital, pentru că este mai sigur pentru ei și prietenii lor. Spuneți-le că știți că este greu (poate înfricoșător și chiar plictisitor) uneori, dar că respectând regulile, protejăm pe toată lumea.

 

5. Verificați dacă sunt victimele sau promotorii unor comportamente discriminatorii

Epidemia de coronavirus a venit la pachet cu numeroase acte de discriminare rasială în toată lumea, deci este important să vă asigurați că nici nu suferă din cauza bullyingului, nici nu contribuie la acest tip de comportament.

Explicați-le că virusul nu are nicio legătură cu modul în care arată o persoană, de unde este sau ce limbă vorbește. Dacă au fost porecliți la școală, sau au fost victimele bullyingului, ar trebui să se simtă confortabil să vorbească despre asta cu un adult în care au încredere.

Amintiți-le copiilor că toată lumea merită să se simtă în siguranță la școală. Bullyingul este mereu greșit și ar trebui să facem ce ține de noi pentru a răspândi bunătate și pentru a ne susține reciproc.

 

6. Căutați alte ajutoare

Este important pentru copii să știe că oamenii se ajută unii pe ceilalți cu acte de bunătate și generozitate.

Povestiți-le despre angajații din domeniul sănătății, oamenii de știință și tinerii, printre alții, care lucrează fără încetare pentru a opri epidemia și pentru a proteja comunitatea. Poate fi foarte liniștitor să știe că sunt mulți oameni cu compasiune care iau măsuri.

7. Aveți grijă de dumneavoastră

Vă va fi mai ușor să vă ajutați copiii dacă faceți față dumneavoastră în primul rând. Copiii vor reacționa la reacțiile dumneavoastră la știri, deci este util pentru ei să știe că sunteți calm și în control.

Dacă vă simțiți anxios sau supărat, acordați-vă timp și apelați la alți membri ai familiei, prieteni și oameni din comunitate în care aveți încredere. Petreceți niște timp făcând lucruri care vă ajută să vă relaxați și să vă reveniți.

 

8. Încheiați cu grijă conversațiile

Este important să știți că nu vă lăsați copilul într-o stare de neliniște. Pe măsură ce conversația se apropie de sfârșit, încercați să îi apreciați nivelul de anxietate, urmărindu-i limbajul corpului, evaluând dacă folosește tonul obișnuit al vocii și acordând atenție respirației sale.

Amintiți-le copiilor că pot avea alte conversații dificile cu dumneavoastră în orice moment. Amintiți-le că vă pasă, că ascultați și că sunteți disponibili ori de câte ori se simt neliniștiți.

Informații adunate de Jacob Hunt, UNICEF specialist pe comunicare

Traducere realizată de Ana Firea

www.unicef.org/coronavirus/how-talk-your-child-about-coronavirus-covid-19

 

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471