fbpx

Valori în acțiune în vremea COVID-19

 

10 aprilie 2020

În această perioadă în care suntem afectați de coronavirus, fiecare dintre noi suntem împinși să ne exersăm anumite trăsături de caracter în modalități noi și speciale. Mulți dintre noi trebuie să ne exersăm răbdarea, reziliența, poate și o doză de curaj dacă ne gândim la ce se poate așterne în viitorul apropiat atât în jurul nostru, cât și pe glob.

 

 

Trăsăturile de caracter universale și VIA

În mod interesant, un grup de cercetători de clasă mondială din domeniul social au lucrat de-a lungul anilor în peste 100 de țări pentru a cartografia care sunt trăsăturile de caracter universale de dorit ale condiției umane. Aceste trăsături de caracter au reieșit a fi catalogate sub domeniul Psihologiei Pozitive și se numesc VIA sau Valori în Acțiune. Această denumire este importantă, pentru că nu se referă doar la valori, ci la valori puse în acțiune sub ideea că valorile sau trăsăturile de caracter sunt ca niște mușchi — se întăresc prin exercițiu și se atrofiază prin nefolosire.

Noi, la Fundația Noi Orizonturi, folosim VIA de multă vreme pentru a ne ajuta să reflectăm și să dezvoltăm formări și exerciții pentru a crește alfabetismul moral și mușchii valorilor noastre morale înțelegând astfel mai bine care sunt ingredientele stării de bine.

În imagine, vedeți care sunt cele 24 de trăsături de caracter. Este o listă lungă, dar este cel mai cercetat și validat catalog al trăsăturilor umane. Pentru a testa lista tu însăți și dacă aceste trăsături de caracter sunt necesare, imaginează-ți o viață, oricare viață fără aceste trăsături de caracter. Imaginează-ți o viață fără speranță sau viață fără curaj. Ar fi un dezastru total. Așadar, fiecare dintre aceste trăsături de caracter sunt importante pentru starea noastră de bine, pentru o fericire autentică. Dar vestea bună este că nu trebuie să fii bun sau performant în fiecare dintre ele.

  Fiecare ființă umană are ceea ce numim „signature strengths” sau trăsătura de caracter pe care o folosim cel mai mult — aceea la care fiecare excelează și în care își găsește mai ușor împlinirea.  De exemplu, a mea este dragostea de a învăța, iar exersarea acestei trăsături de caracter îmi aduce bucurie. Abordarea VIA vine cu un test gratuit on-line (https://www.viacharacter.org/survey/account/register ) prin care poți identifica trăsăturile tale de caracter cel mai mult folosite, dar și cele la care ai avea un pic de lucru.

 

Trăsăturile de caracter în vremea COVID-19

Acum, să discutăm despre aceste trăsături de caracter în vremea COVID-19. În mod normal sau în alte vremuri, ne exersăm majoritatea acestor trăsături de caracter făcând orice. Dar, în contextul situației COVID-19, ne este provocată în special răbdarea, reziliența, prudența, bunătatea, speranța, perspectiva etc — adică valorile în acțiune.

Care dintre cele 24 de trăsături de caracter ai descoperit că au fost mai utile pentru tine în ultima lună?

Ne vom provoca și noi în următoarele cinci săptămâni cu exerciții și practici simple, care să ne întărească anumite trăsături de caracter și care să ne ajute la îmbunătățirea stării de bine.

În această săptămână vă provocăm la RECUNOȘTINȚĂ și PRUDENȚĂ.

 

Despre recunoștință

Recunoștința este cheia către fericire. Mulți cercetători au demonstrat deja asta. Dacă vrei să fii liber și fericit, alege să cultivi o atitudine de recunoștință. Recunoștința transformă tot ce ai și ești în a fi suficient. Poartă recunoștința ca pe un colier de diamante și îți va aduce bucurie în fiecare dimensiune a vieții. Nu este suficient doar să simți recunoștința, dar să și exprimi apreciere și recunoștință celorlalți returnând astfel bunătate.

Dar întrebarea este: putem noi să fim recunoscători în vremuri provocatoare ca acestea?  Putem alege ca Anne Frank să ne direcționăm atenția spre ce este bine. Anne, care a petrecut doi ani ascunzându-se într-un pod întunecat de naziști în Olanda ocupată de germani, scria în faimosul său jurnal, Jurnalul Annei Frank: M-am întins în pat, după ce mi-am încheiat rugăciunea cu cuvintele ‘Ich danke dir für all das Gute und Liebe und Schöne.’ (Mulțumesc Doamne, pentru tot ce este bun, drag și frumos). Haideți să ne lăsăm inspirați să practicăm recunoștința după exemplul Annei Frank!

 

 

Despre prudență

Cea mai simplă definiție a prudenței este să fii atent și precaut, să administrezi riscurile. Dar există un înțeles și mai bogat în spatele acestei valori. Are de a face cu capacitatea de a prevedea, de a anticipa rezultatele sau consecințele unei acțiuni fără a trebui să le experimentezi. Presupune, de asemenea, gândire critică sau abilitatea de a discerne între acțiunile virtuoase sau vicioase într-un anumit context de timp și spațiu. O persoană care și-a dezvoltat prudența, și-a dezvoltat concomitent abilitatea de a lua decizii bune. Din păcate, nimeni nu este perfect la a lua decizii bune. Din fericire, ne putem îmbunătăți această trăsătură de caracter lucrând cu sine, dar și în relație cu ceilalți.

Prudența nu poate să funcționeze singură și fără alte trăsături de caracter precum autocontrolul. Este provocator pentru o persoană impulsivă să exerseze prudența. O persoană arogantă, care deja le știe pe toate și nu manifestă o altă trăsătură de caracter precum smerenia sau ascultarea, are șanse mai mici să manifeste prudență, chiar și în situații de criză. Vă încurajăm să exersați prudența pe perioada COVID-19.

 

Bunătatea direcționată către ceilalți și către tine

Bunătatea înseamnă să fii de ajutor, să fii empatic și în mod regulat să faci lucruri frumoase pentru ceilalți fără să aștepți nimic în schimb. Vedem acum în vremea COVID-19 acte de bunătate extraordinare, în special în rândul personalului medical care își riscă propria lor sănătate pentru ceilalți. Este valabil și pentru cei din linia întâi care ne furnizează mâncarea, transportul alimentelor sau țin farmaciile deschise.  Munca lor este un act de eroism în aceste zile.

Dar este la fel de important acum să fii bun și cu tine însuți. Suntem cu toții în aceiași barcă acum și trebuie să avem grijă să nu o mișcăm prea tare. Ai grijă de sănătatea ta dar și a celor de lângă tine. Mănâncă sănătos, fă mișcarea (oricum poți) și menține-te sănătos fizic, dar mai ales mental și spiritual. Și da, spală-te pe mâini timp de 20 de secunde. Înțelege că acestea sunt acte de bunătate față de tine însuți și doar manifestând bunătate cu tine însuți  și cu cei din jur o să putem depăși cu totii acestă perioadă și vom crește mai puternici împreună.

 

Iubirea

Sunt multe forme ale iubirii, dar când vorbim de iubire ca și trăsătură de caracter, trei dimensiuni sunt  în mod special importante în această perioadă- iubirea de sine, iubire îndreptată către familia ta și iubirea îndreptată către aproapele tău. Iubirea de sine nu este greșită (așa cum uneori este interpretată), ci este necesară în special în aceste vremuri stresante când cei mai mulți dintre noi suntem înghesuiți în spații mici. Dacă tu ești stresat, îi va afecta negativ și pe cei din jurul tău.

Partea pozitivă este însă faptul că acest virus ne dă șansa să ne conectăm cu familia noastră într-un mod pozitiv și să petrecem niște timp de calitate împreună. Așadar să ne iubim pe noi înșine, familiile noastre și vecinii.Dar este la fel de important de știut că adevărată iubire spirituală este iubirea pentru umanitate-  cea îndreptată către toți cei cu care împărtășim aceiași natură- natura umană. COVID-19 nu cunoaște limite, nu ține cont de grupa de sânge, de culoare, de gen de rasă. Covid-19 ne-a demonstrate că suntem cu toții în aceiași barcă a vulnerabilității- dar unii dintre noi sunt cu adevărat mai vulnerabili ca alții. Și pentru a adresa această pandemie globală e important să găsim noi modalități de a ne iubi aproapele, atât la nivel local dar și la nivel global. După cum spunea si Papa Francis- Coronavirus testează întreaga Familie a Umanității. Fie să trecem cu bine acest test.

 

Un exercițiu (meditație) de bunătate și iubire indreptată spre tine și spre aproapele- recomandat de Viacharacter.org găsiți AICI (Cartolina Bunatate_Iubire).

 

Despre perspectivă

Perspectiva ca și trăsătură de caracter este una din dimensiunile înțelepciunii. Înseamnă să înțelegi ce e important în viața în general. Perspectiva înseamnă să vezi atât pădurea, dar și copacii din padure- adică, să conectezi acțiunile zilnice pe care le faci cu ce e cu adevărat important pentru tine în viață. Perspectiva poate fi îmbunătățită prin a asculta sfaturile celorlalți, în special a celor cu mai mare experiență de viață. Ea se conectează cu o altă trăsătură de caracter despre care vom discuta în curând – smerenia.

Perspectiva poate fi dezvoltată și citind literatură de calitate. Aceasta de multe ori cuprinde experiențe de viața comprimate din care putem învăța atât despre succesul celorlalți, dar și despre greșelile lor pe care nu e nevoie să le repetăm. Este în mod deosebit important să nu risipim energiile pe scopuri de viață care nu au sens – de exemplu să fim bogați în bunuri materiale, dar săraci în relații personale și spirituale.

Să avem o perspectivă pozitivă este în mod special important acum din cauza acestei pandemii globale. Datorită măsurilor de precauție necesare pentru a ține virusul sub control, orizonturile noastre sunt de multe ori mărginite la un apartament sau poate un balcon. Ne simțim închiși și izolați, separați de prieteni și de multe ori de cei pe care îi iubim. Dar, să ne amintim că nici o furtună nu ține la nesfârșit. Ține-te bine de cârmă și fii curajos. Conectează-te cu un prieten. Găsește o carte bună e citit (de exemplu Don Quixote- considerată de experți ca fiind cea mai bună carte care s-a scris vreodată) și fă-o un companion. Navighează afară din această furtună.

 

 

Despre Judecată (raționamentul moral)

Judecata, în multe feluri se construiește din valoarea perspectivă. Înseamnă să iei decizii raționale în mod special despre aspectele practice – de multe ori e numită și raționament moral. Presupune să examinezi toate părțile unui probleme sau situații și să încerci să fii cât de obiectiv poți, lăsând la o parte
prejudecățile personale și fiind gata să-ți schimbi părerile tale în lumina unor noi dovezi și fără să sari în mod impetuos la concluzii predefinite. Persoanele care sunt buni în manifestarea aceastei valori nu sunt ușor de manipulat sau confuzați de opinile populare care se vehiculează la un moment dat. Ei știu cum să se uite la lucruri pe termen lung și pot trece de soluțiile superficiale – busola lor morală îi ghidează prin pădure, chiar dacă încă nu pot să vadă destinația. La fel ca și cu perspectiva, oamenii cu o bună judecată caută sfaturile celorlalți și exercită auto-control pentru a preveni luarea deciziilor într-un mod impulsiv. Și pe deasupra, acești oameni știu să-și controleze cuvintele – chiar și atunci când sunt nervoși.

Astăzi, a manifesta o bună judecată este de dorit mai mult decât oricând. Sunt o mulțime de zvonuri care circulă în legătură cu coronavirus. Este important să știm cine sunt și cine nu sunt autoritățile de urmat în domeniul sănătății publice. Sunt o mulțime de șarlatani în lume, dar ar da orice pentru profit sau pentru câteva click-uri pe Internet. Exersează o bună judecată și nu-i lăsa să te prindă în nada lor. Fă-ți temele și cercetarea într-un mod precaut. Ia decizii sănătoase pentru sănătatea ta și celor din jurul tău. Uită-te la lucruri în perspectivă – toate acestea vor trece cândva, așa că poți exersa o bună judecată acum și aici.

 

Creativitatea

Creativitatea poate fi dezvoltată? Știința spune că da. Desigur, sunt parți ale creativității care sunt daruri primite de Sus, însemnând că nu le-am ales noi, ci că le-am primit din naștere. Dar mult din creativitate poate fi dezvoltat prin alegere; și uneori prin circumstațele pe care le primim în viața noastră – de exemplu atunci când suntem aruncați în situații provocatoare, ca cele de azi. Cu toții e nevoie să exersăm un nivel considerabil de creativitate în vremea crizei Covid-19. S-ar putea să ne fi apucat de hobby-uri noi precum cântatul la chitara sau arta, care în sine sunt mijloace de manifestare a creativității. Dar creativitatea înseamnă și găsirea de soluții de cetățenii simpli sau de companii la problemele sociale cu care ne confruntăm precum: să facem măști pentru față, costume de protecție sau chiar ventilatoare cu o imprimantă 3-D.

Pentru un efect pe termen lung, pentru ca oamenii creativi să fie eficienți și nu doar să aibă niște momente de sclipire care nu durează, o altă virtute de care e nevoie și vine mână în mână cu creativitatea este  perseverența.  Adică, să continui ce ai început și să nu renunți când lucrurile sunt aproape pe roate. Din acest motiv de multe ori unii oameni spun că succesul este 10% insprație și 90% transpirație.

 

Leadership-ul

Leadershipul vine în multe forme și feluri. Noi, în cadrul Fundației Noi Orizonturi credem în ceea ce numim „Servant Leadership”. După cum spunea Martin Luther King – Nu toată lumea poate fi faimosă.

Dar orice poate să fie grozav, pentru că orice poată să vină în serviciul celorlalți. Liderii sunt cei care au capacitatea și sunt dispuși să meargă spre incertitudine și spre un viitor nesigur. Leadershipul cere curaj, cere credință, cere încredere, dar „servant leadership” leagă aceste calități nu în scopul propriei promovări, dar în scopul binelui comun. Acesta este leadershipul autentic – să-ți utilizezi propriile talente și să te străduiești să fii cel mai bun dăruind toate acestea calități către cei care sunt în nevoie. Marii lideri sunt cei care îi ridică pe ceilalți mai presus și care pun bunăstarea celorlalți înainte bunăstării lor- adevărații lideri sunt cei care mănâncă la urmă (Simon Sinek).

Și chiar acum, chiar în domeniul medical, o cantitate enormă de serviciu și leadership este în acțiune. Doctori și asistente se sacrifică pe sine lucrând extra ore, lucrând în condiții periculoase, aceștia sunt eroii leadershipului și merită să fie onorați. Cu umilință vă mulțumim vouă și celor ca voi. 

 

Speranța

Trăsătura de caracter Speranța face parte din categoria mai mare a Transcendenței. Transcendență vine din latinul a trece/ a depăși” și „dincolo”.   Speranța este o formă a transcendenței pentru că, speranța – prin folosirea imaginației – te ajută să crești în credință și să treci dincolo de situația actuală. Este evident că speranța este în mod special importantă acum. Cu toții sperăm că situația actuală se va sfârși curând: sperăm că un vaccin se va găsi, sperăm să ne vedem cu prietenii față în față și nu doar în online și tot așa.

Speranța se naște în spațiul dintre ce pare imposibil și ceea ce este posibil, dar dificil. Este dificil, dar nu este ceva la care să renunțăm. Vă las cu un scurt poem al unui poet African:

Tine-te bine de vise,

Pentru că dacă visele mor

Viața e ca o pasăre rănită în aripă

Care nu poate zbura.

― Langston Hughes

Sens / Semnificație

Care este semnificația și sensul tuturor acestor lucru? Toată această așteptare? Toată această îngrijorare? Situațiile provocatoare ne dau o șansă să exersăm ceea ce anticii au numit virtuți sau trăsături de caracter – precum speranța sau răbdarea. Dar la un nivel mai profund această carantină ne provoacă să ne punem cu adevărat întrebări mai profunde. Speranță pentru ce? Răbdarea până la ce limită? Care este semnificația nu doar a acestei perioadei ci și a vieții în sine?

Din poziția mea, adevăratul sens și scop este de a veni în serviciu unul altuia – din a fi prezenți unul pentru celălalt. Din a nu fi egoiști. A trăi pentru ceva mai mare decât propriile noastre dorințe și plăceri. Pentru mulți dintre noi, această pandemie ne-a deschis o fereastră spre a găsi noi sensuri în viață. Vechile lucruri, cârjele pe care ne-am susținut nu ne mai sunt de folos și ne împiedicăm. Dacă suntem înțelepți, putem folosi acest timp să cautăm în interior și să găsim ce este cu adevărat important și valoaros în experiența umană. Ce rezistă cu adevărat testului timpului? Eu cred că ce contează cu adevărat este iubirea, dar nu mă refer la iubirea romantică ci la iubirea care se sacrifică pentru ceilalți. Și nu doar iubirea pentru cei care sunt similari cu noi, ci iubirea pentru umanitate, a tuturor celor care făcuți egali dintr-un același Dumnezeu – imago Dei.

Dana Bates. Fondator & Director Executiv Fundația Noi Orizonturi

 

Contact

Sediul Central Lupeni

 

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

 

comunicare@www.noi-orizonturi.ro

 

 

0254 564 471