fbpx

#CampioniiPlanetei – Elevi pentru elevi în carantină

9 mai 2020

Pagina lor de Facebook Elevi pentru elevi în carantină s-a născut  în aceaste săptămâni cu scopul de a oferi suport colegilor, elevi din toată țara. Fără să își dea seama, tinerii din spatele acestei inițiative au inspirat o țară întreagă și au dovedit prin fapte simple că există #CampioniiPlanetei. 

Numele lor sunt Ana-Andreea Ioniță și Tudor Ilie și suntem inițiatorii proiectului „Elevi Pentru Elevi în Carantină”. Sunt elevi în clasa a 12-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, iar „proiectul a început din dorința noastră de a face această perioadă mai ușoară pentru elevii de pretutindeni. Ne-am gândit la cum am putea să facem ceva util pentru elevi în carantină și astfel, am decis împreună că putem crea o comunitate care să sprijine în continuare studiul și să ne motivăm unii pe alții. Așa că am format un grup de elevi pasionați și dedicați care ar dori să îi ajute pe acești elevi, oferindu-le răspunsuri la întrebări, ajutor la teme, sau în a se pregăti pentru examene.

Pe pagina lor de Facebook se pot găsi sugestii de materiale de studiu precum link-uri utile, videoclipuri, site-uri educaționale și multe altele. „Acolo încercăm să ținem vie pasiunea pentru tot ce înseamnă învățare și să îi încurajăm și pe alții că atât timp cât continuă să studieze, totul va fi bine.

 

Startul – proiect care inspiră o generație 

Proiectul a început cu câțiva elevi olimpici din Iași, însă numărul voluntarilor a crescut apoi repede, în acest moment ajungând la 70. O parte din orașele din care sunt aceștia sunt Iași, Suceava, București, Negrești, Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc.

Ne bucură să vedem câți elevi din toată țara au auzit de noi și ne-au contactat. Ne-au onorat cereri din orașe precum Iași, Vadu Moldovei, Târgu Frumos, Galați, Tecuci, Ploiești, Focșani, Gura Humorului, Rădăuți, Slobozia și multe, multe altele. Numărul actual al elevilor înscriși în proiect este de 160. Ne-am bucura tare mult dacă ni s-ar alătura și mai mulți elevi din toate părțile țării pentru a putea oferi sprijin și mai multor elevi.”, o spun cu entuziasm și chiar pasiune pentru învățare tinerii. 

 

Procesul – planul lor de organizare și dezvoltarea competențelor 

Așa cum ne spune chiar ei, comunicarea cu fiecare elev este personalizată. „Când voluntarul ce se va ocupa de el îl contactează pentru prima dată prin metoda aleasă de elevul respectiv (nr. de telefon, e-mail sau Facebook Messenger), cei doi stabilesc cum se vor desfășura „întâlnirile” mai departe. Apoi în funcție de programul amândurora construiesc împreună un plan de lucru. Comunicarea diferă de la caz la caz, spre exemplu aceasta poate fi prin mesaje, întâlniri pe Zoom, sau apel telefonic.

Gestionarea timpului este foarte importantă pentru a putea răspunde la cât mai multe solicitări. De aceea, tinerii au grijă ca fiecare elev să își facă un program clar, „tocmai pentru a beneficia amândoi de timpul bine folosit. Voluntarii se axează astfel doar pe materiile pe care ei le stăpânesc cel mai bine și pentru care oricum au un program de lucru stabilit.

 

I-am întrebat ce provocări au. Au răspuns matur și cu soluții concrete

O provocare a unor elevi întâlnită în interacțiunea voluntarilor cu aceștia este depășirea obstacolelor de comunicare și deschidere. În unele cazuri, pragurile acestea sunt mai vizibile la început, comunicarea fiind succintă și elevii fiind poate mai rezervați. Deși își doresc să comunice, există persoane care reușesc să o facă mult mai greu decât altele.

Însă voluntarii spun că această problemă se rezolvă după câteva zile de colaborare, reușind să creeze o atmosferă de învățare mult mai relaxantă. Noi tocmai de aceea suntem aici, pentru a dărâma aceste bariere împreună și pentru a fi solidari. O altă provocare este de a înfrunta frica de acest virus și de a lupta pentru examenul care le va deschide prima ușă spre viitor. Însă elevii cu care colaborăm sunt foarte cooperanți, receptivi și perseverenți, lucru ce ne încântă de fiecare dată și ne dă speranță.

Cum arată viitorul tinerilor campioni?

„Din punctul nostru de vedere, viitorul implică o schimbare majoră în percepția asupra a ceea ce înseamnă învățarea. Metodele didactice vor fi adăugite și revizuite, elevilor li se vor oferi mai multe căi tehnologice și din mediul online de învățare, iar în timpul școlii se va face o paralelă constantă la cât de importantă este învățarea în afara instituției propriu-zise. Credem într-o mobilizare viitoare la nivel național ce se axează pe introducerea unor platforme și resurse online cu caracter oficial și destinate studiului, ca o extensie directă a școlii.

Credem că sistemul educațional, ca orice alt mediu de altfel, funcționează cel mai bine când se concentrează în principal pe nevoile beneficiarilor săi direcți, în cazul acesta, ale elevilor. Considerăm că opiniile acestora ar trebui să joace un rol important în luarea anumitor decizii cu privire la viitorul și educația lor.

Sperăm tare mult că acest proiect îi va inspira și pe alții să pornească pe acest drum și să construiască cu puterile lor o viață mai bună pentru alții.

 

Aceștia sunt ei, tinerii care schimbă lumea

Campania #CampioniiPlanetei realizată împreună cu LIDL România susține și promovează tinerii și profesorii din toată țara care fac schimbări pozitive, mici sau mari în jurul lor. Tinerii și profesorii pot participa la concursul Campioni ai Planetei până în 1 iunie cu ideile propuse și câștiga unul din cele 10 premii puse la dispoziție pentru ambele categorii. Mai multe detalii se regăsesc pe: https://www.noi-orizonturi.ro/campioni-ai-planetei/

 

#CampioniiPlanetei #IMPACTdeAcasă #BineinComunitate

 

 

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471