fbpx

Beneficiile învățării în online

11 mai 2020

Să aduci la aceeași masă și să convingi 193 de țări să lucreze împreună la realizarea a 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă este incredibil.  Aceste obiective au puterea de a crea o lume mai bună până în 2030, prin eradicarea sărăciei, combaterea inegalităților și abordarea cu urgență a schimbărilor climatice. Ghidați de aceste obiective, acum depinde de noi toți, guvernele, companiile, societatea civilă și publicul larg să lucrăm împreună pentru a construi un viitor mai bun pentru toată lumea. 

În mod firesc și noi, la Fundația Noi Orizonturi ne-am aliniat acestui efort și am luat decizia să contribuim la patru obiective din Agenda 2030: Sănătate și stare de bine, Educație de calitate, Reducerea inegalităților și Orașe și comunități durabile. De mai bine de un an susținem cluburile IMPACT să învețe despre aceste ODDuri și să realizeze proiecte de Service-Learning în comunitățile lor pe aceste tematici.

O pandemie și 119 proiecte de Service-Learning mai târziu au adus o întrebare: putem să continuăm învățarea în online? Răspunsul este DA, putem. Cu un efort considerabil și ajutați de tehnologia zilelor noastre am făcut acest salt și am realizat primele cursuri online de tip self-paced  (în propriul ritm) pentru școlile din România. Astăzi numărăm deja 1500 de participanți elevi și profesori.

Rețeta succesului nostru? Am rămas fideli principiilor de bună practică pedagogică și ne-am adaptat mediului online care nu este deloc ostil învățării. Împărtășim cu voi ingredientele folosite, în speranța că tot mai multe școli vor alege să completeze oferta educațională cu astfel de experiențe de învățare.

Împreună cu suportul oferit de Lidl România am dezvoltat cele 4 cursuri online pentru profesori ca parte din concursul de idei Campionii Planetei unde premiem elevii și profesorii care arată că schimbarea mică sau mare este posibilă. Înscrierile în concurs se fac până în 1 iunie. 

 

Învățare prin storytelling

Fiecare curs este o experiență de învățare completă. În loc să difuzăm prelegeri lungi, ideile sunt introduse prin videoclipuri și articole de înaltă calitate. Participanții pot discuta ce au învățat, își testează noile cunoștințe prin quizuri interactive care oferă răspunsuri utile și posibilitatea de a încerca din nou dacă un răspuns este greșit. Fiecare curs spune o poveste, pas cu pas, cu provocări și sfaturi utile pe parcurs, pentru a testa și a construi înțelegerea.

 

 

 

Învățare bazată pe rezolvarea de probleme

Fiecare curs pornește de la o problemă reală și complexă. Atunci când vorbim despre reducerea inegalităților sau accesul egal la educație nu putem să ne limităm la o singură materie sau o singură perspectivă. În schimb avem nevoie să știm să citim un grafic, să interpretăm un text, să facem un efort să înțelegem contexte culturale diferite de ale noastre, să fim orientați spre soluții.

 

 

 

 

 

Învățare prin dialog

Învățăm cel mai bine când împărtășim și dezbatem idei cu colegii, pentru a înțelege experiențele și perspectivele lor diferite și pentru a umple lacunele din propriile noastre cunoștințe. Dar, în loc să-i trimitem pe elevii noștri la forumuri de discuții separate, pot adăuga comentariile, alături de conținut.

Pot începe prin a citi ce au de spus ceilalți despre un subiect și apoi se alătură când sunt gata, astfel încât să se simtă mai puțin ca o conversație forțată și mai mult ca o discuție cu prietenii despre ideile tale și ceea ce ai învățat.

 

 

 

 

Învățare vizibilă

O modalitate de a îmbunătăți învățarea este de a face procesul vizibil, astfel încât să știi ce urmează, unde ești în curs și cât de departe ai ajuns. Fiecare elev își poate urmări progresul ajutândul să își organizeze și ajusteze învățarea în așa fel încât să finalizeze cu succes cursul.

În plus, pentru că evaluarea este extrem de facilă și înseamnă doar câteva clickuri pentru profesor, feedbackul este imediat și detaliat.

 

 

 

 

Învățare socială la scară mare

Toate aceste abordări trebuie să funcționeze cu un număr mare de cursanți. Cursurile au între 300 si 600 de participanți. Pentru că avem acces la date în timp real, știm în fiecare moment câți elevi sunt activi, ce activități au fost relevante, ce trebuie să ajustăm în viitor.

Articol de: Sorana Pogăcean, specialist programe educaționale Fundația Noi Orizonturi

Sursa foto: Shutterstock

 

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245