fbpx

Școala Campioană – motorul pentru viitor | Agenda 2030

 

28 mai 2020

Pe 25 septembrie 2015, întreaga lume, reprezentată de 193 de lideri mondiali, si-a exprimat angajamentul pentru realizarea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă ( pe scurt ODD), având în minte trei obiective extraordinare: să punem capăt sărăciei, să combatem inegalitățile și să oprim schimbările climatice. Până în anul 2030. Este acesta viitorul pe care ni-l dorim? Da! Iar România este parte a acestei povești extraordinare.

Ghidați de cele 17 Obiective e Dezvoltare Durabilă, acum depinde de noi toți, guvernele, companiile, societatea civilă și publicul larg să lucrăm împreună pentru a construi un viitor mai bun pentru toată lumea. 

Noi ne-am concentrat în mod special asupra problemelor legate de Sănătate, Educație, Inegalități, Orașe și comunități durabile și suntem mândri de rezultatele obținute până acum: peste 100 de proiecte de service-learning realizate de cluburile IMPACT, sute de elevi implicați în activități săptămânale, 1600 de profesori la cursurile online.

Ascultă materialul audio sau podcast aici.

Și acum? Acum este momentul să mai facem un pas! Să ne asumăm schimbări concrete și ireversibile la nivelul școlii.

Școlile pot deveni unul dintre cele mai puternice motoare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă determinând schimbări pozitive imediate în comunități. Școlile dețin o imensă putere în virtutea comunităților și resurselor pe care le pot accesa și sunt perfect poziționate pentru a cataliza agenda de dezvoltare durabilă.

Presupunând o medie de 1500 de elevi pe școală, cu o dimensiune medie a familiei de 4 iată ce s-ar putea realiza daca doar 500 de scoli din Romania ar deveni Campioane ODD:

  • Pot ajunge la peste 3 milioane de oameni
  • Influența 30% din deciziile financiare ale comunitatii
  • Conserva 1 GWT de energie, recicla 6 miliarde de litri de apă și reduce 24 de milioane de kg de deseuri, și toatea astea într-o singură lună.

Aș vrea să vă dau câteva exemple concrete construite împreună cu profesorii participanți la webinar prin care o școală poate să devină Campioană a ODDurilor:

Construiti o grădină comunitară și o groapă de compost.

Se estimează că aproape 40% din deșeurile solide generate de noi (aproximativ 250 KG pe an!) sunt organice în natură. Chiar și o groapă de compost relativ mică poate găzdui cea mai mare parte deșeurile organice produse într-o școală  eliminând aproximativ 35% din deșeurile produse. Compostul poate fi folosit pentru a susține o grădină educațională în care copii învață biologie.

 

Realizați o campanie împreună cu elevii și părinții prin care să cereți autorităților locale să asigure apă potabilă, săpun și hârtie igienică în școală.

În mod inadmisibil avem copii și tinerii care mor datorită bolilor intestinale cauzate de lipsa de acces la aceste facilități.

 

Analizați cu atenție cât este de incluzivă scoala voastra.

Puneți întrebări precum: se simt bine copii și părinții acestora în școala noastră, avem așteptări mari de la toți copii?  TOȚI copiii de vârstă școlară din comunitate frecventează școala în mod regulat? Unele răspunsuri pot să vină chiar din comunitatea școlară: construiți împreună rampe de acces sau încurajați elevii să ofere sprijin la teme copiilor care au dificultăți. Alte probleme înseamnă să cereți comunității școlare să vă sprijine in demersurile institutionale.

 

Încurajați ore „comune”.

De exemplu profesorii de georgrafie, istorie și română pregătesc un plan de lecție despre patrimoniul local sau profesorii de chimie, biologie, fizică și mate pregatesc un plan de lecție în care elevii studiază calitatea apei din comunitate.

 

Deschideti un club extracurricular pentru ODDuri.

Urmăriți ce fac cluburile IMPACT din țară pentru inspiratie.

Acestea sunt exemple concrete prin care o școală devine campioană a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Dar, aș vrea să vă ofer și câteva repere care să sprijine demersul vostru de a deveni școala campioană:

  1. Localizare. Da, sunt 17 obiective. Multe. Dar. Care sunt relevante pentru comunitatea pe care școala o deserveste? Ce acțiuni concrete se pot face pentru a pune în practică cele 1-2-3 obiective alese?
  2. Conectare la curriculum. Nu trebuie schimbata programa. Profesorii pot chiar azi sa propuna planuri de lectie care au ca scop educarea elevilor spre a deveni campioni ai planetei
  3. Promovați în întreaga comunitate școlară. Elevii, profesorii, membrii CA, părintii, comunitatea – toți trebuie să știe despre ODDuri. Profitați de orice oportunitate pentru a le reaminti de misiunea scolii, de progresul realizat, de multele exemple de buna practică din școală, țară și chiar de la nivel global. Inspirații să vi se alăture.
  4. Finanțare inovativă – majoritatea acțiunilor nu necesită fonduri mari. Este suficient să implicați comunitatea în diverse evenimente de fundraising. Fiți creativi – oamenii surprinși plăcut sunt mai predispuși să sprijine cauza voastră.
  5. Amplificati efectele în comunitate – voluntariatul, proiectele de service-learning sunt metode excelente prin care elevii descoperă întreaga comunitate ca spațiu de învățare, iar faptele bune atrag alte fapte bune.

Ce vă povestesc acum nu este treaba unei persoane, fie elev, profesor sau director. Am descoperit reticiență la webinar  – suntem obosiți, am avut multe dezamagiri, am încercat de prea multe ori. Dar, poate de data asta veți reuși. Până la urmă este viitorul nostru la mijloc, iar noi, la Fundația Noi Orizonturi vă suntem alături.

 

 

——-

Material realizat împreună cu Lidl România care susține pregătirea tinerilor și dezvoltarea acestora în direcția Agendei 2030. 

Articol de: Sorana Pogăcean

Contact

Sediul Central Lupeni

 

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

 

comunicare@www.noi-orizonturi.ro

 

 

0254 564 471