fbpx

Sunt elev campion – Câștigătorii concursului #CampioniiPlanetei

15 iunie 2020

În perioada 2 aprilie- 1 iunie, am lansat împreună cu partenerul nostru Lidl România concursul național Campioni ai Planetei prin care am provocat profesorii, dar și elevii să inspire la schimbare!

Provocarea a constat în crearea de materiale ce demonstrează cum o materie / informație / idee din școală este conectată la unul dintre cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) setate prin Agenda 2030 de către Națiunile Unite. 

Pentru a deveni campioni ai planetei, elevii au trecut prin 3 pași:

  • Au învățat despre un ODD prin cursurile noastre online și au conectat ce au învățat cu un subiect dintr-o disciplină de care este pasionat;
  • Au acționat, făcând o mică schimbare în viața lor prin care au contribuit la un ODD.
  • Au dat mai departe realizând materiale inspiraționale prin care au conectat experiențele de învățare din școală și propriile cercetări/experimente. Materialele au luat forma unor: podcast-uri, vloguri, articole sau prototipuri.

 

Procedura de evaluare: atenți la ei, atenți la viitor

Am primit în total 22 de aplicații eligibile de la elevi din clasa a 3-a până în clasa a 11-a semn că indiferent de vârstă sau regiune, ceea ce învățăm și ceea ce ne preocupă, poate avea efecte la un nivel global.

Aplicațiile au fost evaluate în baza unor criterii prestabilite și făcute publice în anunțul concursului. Fiecare aplicație a fost evaluată de către două persoane, membri IMPACT, #CampioniaiPlanetei:  Ana-Maria Păuleț (IMPACT Special, Pașcani) și Ștefania Menchiu (IMPACT Hope 4 Life, Râmnicu Vâlcea).

Câștigătorii care schimbă lumea

În urma evaluării au fost selectați 9 elevi, campioni ai planetei, care au respectat condițiile concursului, iar prin ceea ce au contruit ei au reușit să ne inspire și pe noi.

Campion al Planetei

Clasa

Categorie

ODD

Materia

Ideea

Cosmina Anica

8

Articol vlog

ODD4

IT

Cosmina, împreună cu o echipă de bibliovoluntari ai Bibliotecii Pietrari au decis să folosească aplicațiile telefonice realizate în App Inventor pentru a promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă cuprinse în Agenda 2030.

Cucoș Aura Gabriela

 

7

Articol blog

ODD4

Educație socială

„Acest material este despre educatie, în special despre copiii care nu au acces la ea. Îmi doresc ca prin acest material să atrag atenția asupra tuturor problemelor care îi împiedică pe copii să se ducă la școală. De asemenea, vreau să transmit emoția și empatia care se poate realiza între oameni, lucrând împreună. Consider că este foarte important să știm care sunt problemele cu care ne confruntăm, pentru a putea lua ÎMPREUNĂ decizii, pentru a face GLOBUL un loc mai bun”

Luciu Ana-Maria

5

Articol vlog

ODD4

Limba și literatura română

Ana-Maria a realizat o minibibliotecă în fața casei ei cu cărți ce pot fi împrumutate de copii care nu au acces la cărți. De asemenea, oricine dorește poate dona cărți bibliotecii din fața casei.

Lupu Ana Maria Regina

10

Articol blog

ODD 10

Istorie

În acest material Ana Maria a prezentat experiența sa ca tânără de etnie rromă, prejudecățile atașate de etnia sa, dar și lupta neîncetată a rromilor pentru cultura lor.

Murariu Daniel-Mihai

5

Articol vlog

ODD 11

Educație socială

Prin acest vlog Daniel trage un semnal de alarmă referitor la protecția mediului înconjurător, făcând apel la cetățenii din comuna Tazlău, jud Neamț, pentru a proteja mediul.

Pop Alexandru Marian

5

Fotografie prototip

ODD4

Educație tehnologică și abilități practice

Alexandru a făcut decorațiuni de Crăciun împreună cu colegii săi, iar produsele realizate au fost vândute la târgul de Crăciun al CLUBULUI COPIILOR NĂSĂUD. Din banii rezultați au fost cumpărați roboței pentru o competiție de robotică.

„Am ales să facem decorațiuni de Crăciun, și nu numai, pentru că se realizează cu costuri foarte mici, protejăm natura și sănătatea oamenilor, deoarece nu mai poluăm mediul înconjurător”

Simion Laura

9

Fotografie prototip

ODD 11

IT

Laura, fiind membră a clubului de coding și robotică „Wizards Code Club Pietrari” a învățat la Biblioteca Pietrari, prin intermediul proiectului Code Kids să programeze și să folosească placa Arduino Uno pentru a realiza diferite proiecte de tip STEM.  „Ultimul proiect, cel pe care vreau să vi-l prezint, a pornit inițial de la realizarea unei stații –meteo. Pe parcurs am dezvoltat proiectul, reușind să realizez un sistem de monitorizare a factorilor de mediu. Sistemul realizat de mine va monitoriza temperatura, umiditatea solului, va semnala prezența unei persoane în incintă, va „simți” primele picături de ploaie și va afișa fazele Lunii”

Gîrbea Andreea-Ștefania

5

Podcast

ODD4

Educație socială

Prin podcastul realizat, Andreea-Ștefania dorește să transmit un mesaj întregii țări și anume că: „Școala este importantă, ea ne face oameni”

Oprea Eliza-Ștefania

7

Fotografie prototip

ODD4

IT, Desen

Desenul exprimă libertatea oamenilor de a-și dezvolta diferite capacități. O educație de calitate are nevoie de a se adapta la toate nevoile elevilor, fie ei veniți din medii rurale sau cu un statut socio-economic nefavorabil. Diferențele dintre elevi constituie o sursă de diversitate, nu o problemă pentru societate. Egalitatea de șanse constituie o educație pentru toți și pentru fiecare. Prin materialul realizat de Eliza, ea dorește să scoată în evidență faptul că trebuie să luptăm pentru ca orice copil să poată avea parte de educație de calitate.

 

Felicitări tuturor câștigătorilor! Avem și premii pentru voi

Din motive de siguranță nu vom mai putea organiza tabăra Campionii Planetei, așadar cei 9 elevi vor primi ca premii: căști, boxe portabile, mini aparate foto sau kindle…la alegere, bineînțeles. Vom reveni către voi cu toate aceste detalii în curând!

Dăm voce tinerilor – Interviurile #CampioniiPlanetei

În următoarea perioadă veți avea ocazia să îi cunoașteți pe tinerii campioni în interviurile pe care le-am pregătit pentru voi, dar și prin intermediul materialelor construite de aceștia.

Rămâi alături pe pagina de Facebook, Instagram, LinkedIN!

 

Despre Campionii Planetei cu Lidl România

Programul Campionii Planetei este realizat împreună cu Lidl România cu scopul de a susține tinerii care se implică în societate, vin cu soluții practice și aduc un impact chiar și de acasă pentru ei, familiile lor și în special comunitate. 

Concursul Campionii Planetei a avut ca scop motivarea tinerilor și profesorilor să conecteze învățarea de viața reală și problemele globale prin cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă pe care le-am promovat pe parcursul acestui concurs. 

 

#CampioniiPlanetei #LidlRomânia #NoiOrizonturi #BineinComunitate

Contact

Sediul Central Lupeni

 

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

 

comunicare@www.noi-orizonturi.ro

 

 

0254 564 471