fbpx

#CampioniiPlanetei: Cucoș Aura cere schimbarea prin care toți copiii au dreptul la educație

6 iulie 2020

Articolul este scris de eleva de 13 ani, Aura Cucoș care a inspirat prin materialul realizat ca parte din concursul național #CampioniiPlanetei, fiind una dintre elevii câștigători ai concursului. „Participând la acest concurs am învățat că vocea copiilor este importantă și împreună chiar putem schimba LUMEA!”, ne-a spus Aura, iar mai jos regăsiți articolul integral.  

 

Toți COPIII au dreptul la educație.

Dar totuși, din cauza situației materiale precare (din punct de vedere financiar, în mediul rural – în principiu – majoritatea copiilor au părinți fără un loc de muncă stabil – lucru care duce la insuficiența veniturilor pentru plata utilităților consecință directă care determină abandonul școlar) foarte mulți copii nu au aceleași drepturi precum ceilalți.

Vorbind despre țara noastră, aproximativ 30.000 de mii de copii părăsesc anual școala din acest motiv. La nivel global, lucrurile nu stau bine, astfel că sunt 617 milioane de copii care nu știu să scrie, citească sau socotească.

 Alarmant, luând în considerare faptul că ne aflăm în secolul 21.

 

Dar credeți că de a lungul timpurilor nu s-a făcut nimic în această direcție?

Bineînțeles că s-a făcut, dar nu suficient!!!
Așa cum există DREPTURILE OMULUI, există și DREPTURILE COPIILULUI!

DE CE? Deorece copiii sunt întodeauna o categorie specială, care avea nevoie de propriile drepturi care bineînțeles aduc cu ele și OBLIGAȚII. Acestea cuprind după cum bine știm DREPTUL LA EDUCAȚIE.
EDUCAȚIA – este principiul de bază pentru a putea dezvolta, inova și crea lucruri mărețe.

Dar dacă foarte mulți copii nu au posibilitatea la educație acum, cum am putea reuși împreună pe viitor?

ÎMPREUNĂ putem schimba lumea!

Putem dona haine, cărți sau jucării pe care nu le mai folosim, dar sunt într-o stare bună, către o familie din mediul rural care are nevoie de ele (întinzându-le astfel o mână de ajutor). Și în afara faptului că aducem zâmbetul pe buze unui copil, reducem eventuala poluare a oceanului sau a aerului, care s-ar produce după aruncare.

Nu toți copii au acces la educație așa că trebuie să apreciem tot ce avem și să fim întotdeauna recunoscători. Un film care ne arată cum schimbă voința, determinarea și creativitatea viitorul unui copil: ÎMBLÂNZITORUL DE VÂNT

Modul prin care putem îmbrățișa schimbarea este: începând-o de la noi! Așa că dă sfoară în țară, la toți cunoscuții tăi (care sigur vor da sfoară la cunoscuții lor) că schimbarea începe cu tine! Dacă ne dorim un viitor minunat, cu un pământ sănătos trebuie să lucrăm de pe acum la el!!

Încearcă să fi cât mai vesel pe zi ce trece și nu uita să îți iubești semeni, bucurându-i de fiecare dată când poți! NU UITA! Lipsa educație este o problemă mondială care a căpătat proporții uriașe, așa că fă tot ce îți stă în putință pentru a o reduce!

Educă-te și educa-i și pe cei din jurul tău despre AGENDA 2030, care își propune lucruri mărețe, posibile cu ajutorul nostru!

 

Despre #CampioniiPlanetei

În perioada 2 aprilie- 1 iunie, am lansat împreună cu partenerul nostru Lidl Romania concursul național Campioni ai Planetei prin care am provocat elevii și profesorii să inspire la schimbare.
 
Provocarea a constat în crearea de materiale sau acțiuni ce demonstrează cum o materie / informație / idee din școală poate fi conectată la viața reală și la unul dintre cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă.
 
Elevi și profesori din toată țara ne-au transmis materiale în această perioadă și ne-au arătat că sunt #CampioniiPlanetei.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@www.noi-orizonturi.ro

0254 564 471