fbpx

#CampioniiPlanetei: Tinerii care ne inspiră prin robotică, desen și produse handmade

9 iulie 2020

În cadrul concursului național Campionii Planetei am premiat o serie de tineri de excepție care ne-au inspirat prin conexiunea pe care au făcut-o între ODD-uri și viața reală. 3 dintre tinerii câștigători au construit fotografii prototip și ne-au inspirat prin ingeniozitatea lor și dorința de a implicare în comunitate prin robotică, desen și produse handmade. 

 

Cunoaște-i pe #CampioniiPlanetei, tinerii cărora le-am dat voce astăzi. Citește povestea lor!

 

Simion Laura – tânăra pasionată de robotică 

Mă numesc Simion Anamaria Laura, am 15 ani și sunt elevă în clasa a 9-a la Colegiul Național Alexandru Lahovari. Prin participarea la acest concurs am învățat mai multe despre comunități sustenabile, despre obiectivele Agendei 2030 și despre cum putem schimba realitățile lumii de azi. Sunt pasionată de informatică, robotică, lectură și astrofizică.

Fiind membră a clubului de coding și robotică „Wizards Code Club Pietrari”, am învățat la Biblioteca Pietrari, prin intermediul proiectului Code Kids, atât să programez cât și să folosesc placa Arduino Uno pentru a realiza diferite proiecte de tip STEM. Primul proiect realizat de mine folosind Arduino Uno a fost un proiect simplu – un semafor ce a fost prezentat primarului localității pentru a-l convinge de necesitatea acestui dispozitiv la trecerea de pietoni din fața școlii noastre. Am realizat apoi o harpă cu senzori de lumină. Ultimul proiect, cel pe care vreau să vi-l prezint, a pornit inițial de la realizarea unei stații –meteo.

 

Pe parcurs am dezvoltat proiectul, reușind să realizez un sistem de monitorizare a factorilor de mediu. Acesta conține următoarele componente: un senzor de gaz (CO), un senzor de temperatură, un senzor de umiditate a solului, un modul de picături cu releu, un senzor de mișcare, 3 LED-uri galbene și 1 LED albastru cu ajutorul cărora putem urmări fazele Lunii. Sistemul realizat de mine va monitoriza temperatura, umiditatea solului, va semnala prezența unei persoane în incintă, va „simți” primele picături de ploaie și va afișa fazele Lunii.

Acest sistem poate fi folosit pentru supravegherea unei sere de legume. Senzorul de temperatură ne va ajuta să verificăm temperatura din seră în așa fel încât plantele să beneficieze de condiții termice optime. De asemenea, poate fi conectat cu un ventilator care să răcească incinta sau cu un motor care să deschidă ușa serei. Senzorul de gaz poate să ne atenționeze dacă va sesiza modificări ale calității aerului sau dacă va avea loc un incendiu.

Senzorul de umiditate a solului va verifica gradul de umiditate și va determina pornirea sistemului de irigații din sera noastră. Faptul că sistemul de irigații este pornit poate fi verificat de senzorul de picături instalat pe sistem. Senzorul de mișcare poate să ne atenționeze în cazul în care va pătrunde cineva „prin efracție” în seră. Scoaterea în evidență a fazelor Lunii are legătură și cu ritmul de creștere al plantelor noastre. De asemenea, sistemul poate fi montat pe drona programabilă de care dispunem la club pentru a monitoriza starea vremii în diferite puncte din localitate.

 

Oprea Eliza – tânăra ce desenează pentru a exprima libertatea oamenilor de a se dezvolta

Mă numesc Oprea Eliza-Ștefania, am 13 ani și sunt elevă în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială „George Emil Palade”, Buzău. Prin participarea la aceste concurs am învățat importanța unei educații de calitate și că trebuie să ne implicăm în activitățile extrașcolare. Sunt pasionată de desen.

Desenul exprimă libertatea oamenilor de a-și dezvolta diferite capacități. O educație de calitate are nevoie de a se adapta la toate nevoile elevilor, fie ei veniți din medii rurale sau cu un statut socio-economic nefavorabil. Diferențele dintre elevi constituie o sursă de diversitate, nu o problemă pentru societate. Egalitatea de șanse constituie o educație pentru toți și pentru fiecare.

Am dorit să scot în evidență faptul că trebuie sa luptăm pentru ca orice copil să poată avea o educație de calitate.

 

Pop Alexandru – creează produse handmade ecologice 

Învăț la Școala Gimnazială M. Eminescu din Năsăud, iar în timpul liber frecventez cercurile Clubului Copilor Năsăud, unde am învățat foarte multe lucruri. Din acest proiect [Campionii Planetei] am învățat că totul se poate recicla și valorifica. Sunt pasionat de tehnologie, dar am învățat în timpul liber să îmi folosesc și altfel timpul, reciclând și câștigând bani.

Am ales să facem decorațiuni de Crăciun, și nu numai, pentru că se realizează cu costuri foarte mici, protejăm natura și sănătatea oamenilor, deoarece nu mai polu]m mediul înconjurător. Sunt frumoase și se vând bine produsele handmade. Produsele realizate au fost vândute la Târgul de Crăciun al CLUBULUI COPIILOR NĂSĂUD, iar din banii rezultați au fost cumpărați robo’ei pentru o competiție de robotică.

Produsele handmade sunt ușor de realizat, ieftine, se vând bine, protejează natura.

Despre #CampioniiPlanetei

În perioada 2 aprilie- 1 iunie, am lansat împreună cu partenerul nostru Lidl Romania concursul național Campioni ai Planetei prin care am provocat elevii și profesorii să inspire la schimbare.
 
Provocarea a constat în crearea de materiale sau acțiuni ce demonstrează cum o materie / informație / idee din școală poate fi conectată la viața reală și la unul dintre cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă.
 
Elevi și profesori din toată țara ne-au transmis materiale în această perioadă și ne-au arătat că sunt #CampioniiPlanetei.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@www.noi-orizonturi.ro

0254 564 471