fbpx

Cu toții au văzut o pisică

25 septembrie 2020

de Brendan Wenzel

Aceasta este o carte ilustrată deosebită despre o pisică oglindită în ochii mai multor animale. Această carte este remarcabilă deoarece arată, pe înțelesul copiilor, fără să facă risipă de cuvinte pe explicații, cum se face că părem diferiți în ochii diferitelor persoane. Copilul, câinele, vulpea, peștele, șoarecele, albina, pasărea, puricele, șarpele, sconcsul, viermele și liliacul – cu toții au văzut pisica, însă fiecare o vede diferit. Când pisica ajunge la o oglindă de apă, e rândul cititorului să-și imagineze ce a văzut ea acolo.

De ce am ales această carte?

Am ales cartea pentru că oferă o lecție inegalabilă despre perspective, despre relativitate, despre cum aceeași persoană poate fi mică și mare, grasă și slabă în același timp, un bun companion pentru unii, dar la fel de bine un intrus înspăimântător pentru alții. Fiecare ne vede diferit, iar noi suntem mai mult decât suma percepțiilor celorlalți. Este important cum ne percepem fiecare pe noi înșine – un gând care ne îndeamnă la introspecție.  

Ce activităţi se pot face pe marginea ei?

Cartea aceasta este foarte potrivită pentru cititori începători. Textul repetitiv ajută foarte mult începătorii să citească cu încredere (de exemplu, „Pisica mergea la plimbare,/ cu mustăți, urechi și gheare” se repetă de patru ori, fără ca acest lucru să fie supărător; „a / au văzut o pisică” se repetă pe aproape fiecare pagină).

În același timp însă, cartea poate conduce la discuții în domeniul zoologie: cum „văd”, ce imagini percep, ce organ al văzului au animalele din carte? Cum diferă ochiul uman de cel al unui șarpe, de exemplu? Cum putem grupa animalele acestea?

Nu în ultimul rând, discuțiile pe marginea cărții ne pot conduce și spre domeniul științelor socio-umane. Cum ne percepem unii pe ceilalți? De ce pe cei mai apropiați, mai cunoscuți nouă îi percepem diferit decât pe ceilalți? Cine sunt „ei” și cine suntem „noi”? Care sunt grupurile în care ne simțim bine, relaxat și unde ne simțim mai puțin acceptați?

Contact

Sediul Central Lupeni

 

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

 

comunicare@noi-orizonturi.ro

 

 

0727 301 245