fbpx

Pomul cel darnic

 

25 septembrie 2020

de Shel Silverstein

Cartea aceasta este un punct de plecare excelent într-o conversație nu tocmai ușoară, nici unuia dintre noi, despre viață, despre relații, despre dragoste, despre năzuințele schimbătoare de-a lungul diferitelor etape ale vieții. Fetița-pom este statornică: ea nu încetează să fie acolo, să fie darnică, să dea tot ce are băiețelului care, la început, venea în fiecare zi și se juca cu ea. Dar, cu trecerea timpului, băiatul vine din ce în ce mai rar. Fetița e fericită de fiecare dată când vine și întotdeauna găsește ceva ce să îi dea băiatului: fructele, ramurile, trunchiul … Apoi, când nu mai are nimic de dat, îl invită pe băiat să șadă pe ciotul bătrân ce a mai rămas din ea.   

De ce am ales această carte?

Povestea, spusă în alb-negru, în cuvinte puține, cu ilustrații simple, clare, este un excelent punct de pornire pentru a discuta despre relații – despre copii și părinți, despre prieteni, despre nevoi și dorințe. Este o poveste care trezește emoții puternice, bucurie și tristețe, calm prin ceea ce nu spune. E probabil una dintre cele mai profunde povești despre cursul vieții, spusă în cuvintele cele mai puțin pretențioase.

Ce activităţi se pot face pe marginea ei?

Această poveste poate fi baza de pornire pentru texte simple construite de către copii. Ea se pretează foarte bine pentru a vorbi și scrie despre emoții, despre sentimente. Textele se folosesc pentru exersarea cititului de către copiii care sunt la început de drum – ei învață să citească exersând cititul propozițiilor construite de ei înșiși, al cuvintelor propuse de ei. Pentru copiii care sunt mai avansați, cartea oferă ocazie de introspecție, iar jurnalul oferit invită însemnări, ca în fiecare zi, despre aroma și culoarea poveștii, despre personaje, despre gândurile legate de poveste.

Discuțiile despre nevoi și dorințe pot fi duse spre zona educației financiare, spre calcule de costuri. „Am nevoie de …” versus „Mi-aș dori …” – cât costă? La științe, vom vorbi despre diferențe dintre pomi și copaci, despre cum aflăm vârsta unui copac, despre cum să arătăm apreciere față de natură.

Povestea celor două personaje vă ajută să deschideți conversații cu subiecte delicate „cum arată iubirea?” „cum ne putem arăta aprecierea pentru cineva/ceva?”, ajungând astfel la valori și trăiri cu semnificație atât pentru voi cât și pentru copiii voștri.

Contact

Sediul Central Lupeni

 

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

 

comunicare@noi-orizonturi.ro

 

 

0727 301 245