fbpx

VIAȚA la țară merită trăită, dar și simțită conștient

7 aprilie 2021

…Și tocmai de aceea ne-am propus să schimbăm puțin foaia în runda 2 a vânătorii de comori VIAȚA la țară.

Deseori, echipa noastră se află în spatele ecranului, fiind pusă în situația de a gândi în afara acestuia. Așa s-a întâmplat și acum. Am început runda 1 cu emoții, cu o idee proiectată în fașă, pe care am învățat și noi, alături de cei care au pus-o în practică, cum să o modelăm și creștem până la maturitatea implementării.

 

Ce a fost diferit la runda 2?

Runda 1 a decurs minunat și asta ne-a încurajat, așa că în runda 2, am decis să oferim un iz nou experienței și să așternem peste aceasta voalul inedit al simțurilor.

V-ați gândit vreodată cum se simte la atingere textura unei cămăși tradiționale, ce miros are plăcinta bunicii, ce culori se văd în sat în plină primăvară, care-i gustul siropului sau vinului specific local sau cum suna cântecul păsărilor și murmurul râului ce străbate satul?

Acum, după ce v-am lăsat să interiorizați puțin trăirea, vă spunem că la fel am simțit și noi și că am avut senzația că, doar punând acest filtru suplimentar peste vânătoarea de comori VIAȚA la țară, parcă s-a transformat într-o alltă activitate: mai intensă, mai experențială, mai senzorială, mai sensibilă și mai stimulantă.

 

Cine au fost curajoșii care au îmbrățișat senzațiile?

Ne-am bucurat să vedem că sentimentele noastre au fost împărtășite de 10 echipe neînfricate, care au dat curs provocării și au ales să își simtă comunitățile până la tremurul firului de iarbă crescut în ograda casei.

Vă prezentăm galeriile virtuale, coordonate de 10 cadre didactice, care au antrenat simțurile a peste 122 de elevi, prin implementarea rundei 2 a vânătorii de comori VIAȚA la țară.

Coordonator

Localitatea/comuna/satul Județul Numărul elevilor implicați

Muzeul virtual

Prof. Bălan Alina Gornet Cuib și Lipănești Prahova 10 https://www.artsteps.com/view/60253c8ac5649a0e399e8adb
Prof. Mocanu Marinela Salcea Suceava 15 https://www.artsteps.com/view/602d59f2bb76a60fcf05844d
Prof. Petrea Petronela Valea Lupului Iași 7 https://www.artsteps.com/view/60268f82321ae532c87a79aa
Învăț. Purcaru Simona Sat Borlești și sat Mastacan Neamț 15 https://www.artsteps.com/embed/601a8bc936f17f258277e85a/560/315
Învăț. Chivulescu Liliana Daniela Picior de munte Dâmbovița 10 https://www.artsteps.com/view/601ab171981a9478b3ea86d4
Prof. Jupunschi Vera Sânmartinul Sârbesc, Diniaș, Vaiaș Timiș 3 https://www.artsteps.com/view/5fe6457727c0dd795d40d3d6
Prof. Cordoș Lucia Teaca Bistrița – Năsăud 26 https://www.artsteps.com/view/602503cce186c70d32ee7746?currentUser
Învăț. Bobarcea Doina Sat Fântâna Doamnei Călărași 14 https://www.artsteps.com/view/6026ccabe1433556c685036d?currentUser&fbclid=IwAR3tRiraac0-blawKYbyArF6jJ2US_dLLitMJjMq5jcoRuZySLeXcf6HjnE
Prof. Clucerescu Lăcrămioara Sfîntu Ilie Suceava 14 https://www.artsteps.com/view/6034f0e3b380aa7bd46d776a
Învăț. Sas Alexandra Lavinia Salva Bistrița – Năsăud 8 https://www.artsteps.com/view/6033e4d9fed78175a11222b6

Dar cine a câștigat?

Ca de obicei, nu ne-a fost deloc ușor să alegem câștigătorii. Am mai schimbat componența echipei de evaluatori, însă provocarea s-a dovedit a fi mare și de această dată. Unele echipe au venit cu experiența primei runde în spate, altele au fost pur și simplu uimitoare încă de la prima încercare. Și pentru că galeriile vizualitate ne-au făcut să ne gândit că este prea multă muncă frumoasă neapreciată, am decis ca în runda 2, să oferim și premiul pentru cea mai apreciată și votată galerie de către ”publicul” care urmărește pagina noastră de facebook.

Premiul pentru cele mai reușite materiale de documentare (fotografii, povești și descrieri, înregistrări video), a plecat către doamna prof. Jupunschi Vera. Materialele sale de documentare ne-au plimbat prin misterele traiului sârbilor din Banat, simțind fiecare trăire a acestora prin intermediul poveștilor captivante și imaginilor senzaționale, care ne-au învăluit într-o călătorie virtuală ce nu ne-a lasăt să răsuflăm ușurați până nu am ajuns la finalul acesteia.

Muzeu virtual Sânmartinul Sârbesc, Diniaș, Vaiaș, jud. Timiș, coordonator prof. Jupunschi Vera

Cu un muzeu care a cucerit ochii și inimile evaluatorilor, doamna învăț. Chivulescu Liliana a câștigat premiul pentru cea mai frumoasă muncă de documentare. Muzeul celor de la Picior de Munte este un un amalgam emoțional ce te face să trăsari de fericire, melancolie și extaz, toate îmbinate sub forma unei galerii sinestezice. Este realmente cel mai frumos dans al simplității și al complexității, cuprinse într-un curcubeu de senzații.

Muzeu virtual Picior de Munte, jud. Dâmbovița, coordonator învăț. Chivulescu Liliana

Ne-am bucurat să vedem câtă VIAȚA la țară a adus pe pagina noastră de facebook și cum a atras atenția tuturor asupra muzeului creat de echipa sa, doamna profesor Mocanu Marinela, care a câștigat premiul publicului, ca urmare a notorietății muncii sale.

Muzeu virtual Salcea, jud. Suceava, coordonator profesor Mocanu Marinela

Vânătoarea comorilor continuuă

În 1 martie a început cea de-a treia rundă a vânătorii de comori și încă mai aveți timp să o finalizați până în 26 martie 2021.

Toate informațiile de care aveți nevoie pentru a o pune în practică sunt aici. Formați o echipă motivată și începeți să lucrați. Simțiți fiecare experiență ca și cum ar fi unică și regăsiți-vă atașamentul față de patrimoniul local.

Descoperiți, documentați și dați mai departe frumusețile tradițiilor din comunitatea în care trăiți. Apreciați și valorificați autenticul de mult uitat ce ține de VIAȚA la țară.

 

Contact

Sediul Central Lupeni

 

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

 

comunicare@noi-orizonturi.ro

 

 

0254 564 471