fbpx

2020 – An de rupt bariere

10 aprilie 2021

Lidia Bondiuc a auzit prima dată despre Fundația Noi Orizonturi în urmă cu nouă ani, în… autobuz. Era în anul doi de facultate, la Cluj, iar prietena ei Octavia îi povestea despre tabăra VIAȚA, de la Straja. „Eu chiar mă întrebam ce să fac interesant în vara care venea… Așa că m-am înscris la cursul de animatori unde m-am îndrăgostit de învățarea prin aventură și experiență”, povestește Lidia. În toamna aceluiași an, revenind la Cluj, a căutat FNO să vadă dacă nu cumva există un program similar, dar care să se desfășoare tot timpul anului, nu doar vara, ca tabăra. Așa a cunoscut cluburile de inițiativă comunitară pentru tineri IMPACT, prin care FNO promova educația prin serviciu în folosul comunității. Timp de trei ani a coordonat, ca voluntar, un club IMPACT din Cluj, după care a fost angajată la FNO, ca manager de rețea IMPACT. „Asta înseamnă cluburile IMPACT din toată țara, pe care încerc să le motivez, pentru care gândesc contexte de învățare, pe care le împing de la spate să-și depășească zona de confort. Pentru asta organizez, conform analizei de nevoi din rețea, evenimente, traininguri, competiții de proiecte, diferite oportunități prin care profesorii, liderii impact din țară dar și tinerii, pot să învețe lucruri noi”.

DIn această poziție, Lidia a înțeles că relațiile care se creează între tineri în timpul întâlnirilor față în față de la club este ingredientul magic din succesul IMPACT. „Cel puțin asta reieșise din toate discuțiile și din tot ce știam eu de la lideri și de la copii – că își creează o relație, își creează o familie, că învață împreună, că se susțin unul pe altul”. Așa că atunci când pandemia a confiscat întâlnirile, în 2020, Lidia a simțit că se blochează. Nu mai vedea nicio variantă de a ajuta cluburile IMPACT să-și continue activitatea. Cum a depășit momentul? Citiți în povestea lui 2020!

Cum contribuie programul pentru care lucrezi la succesul organizației?

La FNO ne dorim să creștem copii mai buni, mai înțelepți, mai puternici, tineri care să își afle menirea, să își atingă potențialul. Iar IMPACT le creează contextul în care experimentează ce înseamnă să fii adult. Fac asta uitându-se în comunitate, identificând provocări și probleme cu care se confruntă vecinii, prietenii, oamenii din jurul lor și găsind soluții pe care le implementează prin proiecte. Astfel, ei își asumă, asemeni adulților, niște responsabilități, iar asta îi ajută să afle mai multe despre cine sunt cu adevărat, ce înclinații au și, poate, ce ar vrea să facă pe mai departe. Pe lângă asta, își cultivă spiritul civic și valorile, care strau la baza oricărei societăți. Totul se învârte în jurul valorilor, de la perseverența și inițiativa pe care  le ai, până la a duce un lucru până la capăt cu responsabilitate și integritate. Iar în IMPACT se exersează foarte mult partea de valori. Se poate spune că IMPACT participă direct la realizarea misiunii FNO, pentru că programul este gândit să intervină direct asupra tinerilor.

Care este cea mai importantă schimbare pe care ai trăit-o în 2020?

Cred că e vorba despre o schimbare de mind set – cel puțin în cazul meu. Recunosc, eram foarte prinsă în felul în care făceam lucrurile înainte, pentru că aveam rezultate. În plus, știam că le sunt dragi liderilor și copiilor din IMPACT. Și îmi era foarte greu să îmi imaginez cum am putea să păstrăm acele lucruri, nefiind face to face. Și recunosc, vreo două luni de la declanșarea pandemiei, am fost ca într-o ceață, am fost paralizată, mă simțeam inadecvată, simțeam că nu pot să mut nimic, mă simțeam efectiv blocată. Și când mă gândeam că trebuie să trag toată rețeaua după mine, simțeam o presiune extrem de mare. În condițiile în care la școală era haos – nimeni nu știa ce are de făcut, nimeni nu putea să urmărească programa – mi se părea absurd ca noi să venim și să le propunem liderilor de club – hai să schimbăm foaia, să facem o chestie nouă! Și aici colegii au fost un suport foarte mare. Pe lângă ședințele de planificare în care discutam despre ce facem de acum înainte, am fost suport unii pentru alții. Ne-am pus întrebări existențiale, ne-am arătat vulnerabilitatea. Și lucrul ăsta ne-a ajutat foarte mult să avansăm. Ne-am ajutat unii pe ceilalți inclusiv cu idei. Și am schimbat foaia. Ne-am întrebat – ce arde acum, ce este important pentru oamenii pe care-i servim? Și încet-încet am dat fricile la o parte și am început să experimentăm. Am făcut exact ce le spunem copiilor și liderilor din IMPACT să facă. Și ușor-ușor lucurile au început să se contureze – s-au făcut inclusiv câteva proiecte cu focus pe ce se întâmplă în pandemie (campanii care au promovat spălatul pe mâini și purtatul măștii, proiecte prin care s-au confecționat măști, ateliere despre lucruri utile pe care putem să le facem stând acasă. Așa s-au născut două chestii ambițioase și nebune cum n-am mai făcut. Prima este Ziua națională IMPACT, în care ne-am strâns în online, în aceeași zi și la aceeași oră, mai mulți decât am putea să ne adunăm vreodată față în față și am participat la discuții, dezbateri, ateliere și inclusiv un concert live. Iar asta ne-a deschis noi perspective. Și a doua chestie foarte faină a fost EduLab, care, după experimentarea din 2020 și după ce am văzut rezultate atât de bune, se continuă și anul acesta. Copiii au învățat despre antreprenoriat, ajutându-și colegii de la țară să recupereze materia pierdută. Au ieșit niște proiecte fantastice, copiii au lucrat de la distanță și s-au întâlnit în aer liber, fără să rateze întâlnirile cu mentorii, întâlnirile noastre online. M-a surprins cu câtă responsabilitate au abordat copiii lucrul ăsta, cum au dărâmat prejudecățile mele și ale altor adulți care credeau că tinerii și copiii nu au rabdare să învețe online. Deci cumva anul trecut a rupt niște bariere care țineau foarte mult de mentalul nostru. Am realizat, atât noi cât și finanțatorii noștri, care au avut de decis dacă ne lasă să direcționaăm bugetele pe activități online, că copiii vor să învețe, dacă le propui ceva pe interesul lor.

De ce este importantă această schimbare pentru tine?

Recunosc că această perioadă a avut un impact foarte mare și pentru mine. Mental pentru mine a fost răvășitor să mă gândesc că este posibil ca programul IMPACT (peste 100 de cluburi la nivel național), să dispară. Mă simțeam neputincioasă. Și atunci am trecut printr-un proces personal foarte mare de acceptare, de a fi ok cu necunoscutul, de a fi ok cu a o da în bară, dacă suntem la nivel de experimentare. Până la urmă a trebuit să mă desprind și să spun – ok, we have to let it go. Ce o să fie o să fie, ce pot să spun este că acum, cât sunt aici, o să fac tot ce ține de mine să mențin spiritul IMPACT, să îi ajut pe cei care sunt în IMPACT, dacă vor să continue să o facă într-o formă sau alta și să le dau și lor încredere că e ok să greșească și să experimenteze. Dar a fost foarte greu, până în ultimul moment. Eu am intrat în concediu de maternitate la final de august și procesul era în desfășurare și atunci.

Crezi că lecțiile lui 2020 vor lăsa urmări și în viitor?

Eu așa sper. Cred că anul ăsta a însemnat transformare pentru toată lumea. Cred că s-au întâmplat schimbări la toate nivelurile, de la cum gândesc companiile și cum acționează angajații, până la cum îți privești tu viața ca individ. Eu acum asta spun, că da – o să supraviețuiască. O simt foarte puternic. Cum va fi, vom vedea. Depinde cum se vor sedimenta lucrurile.

Ce ai recomanda altor ONG-uri care lucrează în educație?

Să se uite în primul rând la nevoile primordiale ale beneficiarilor pe care-i servesc și pornind de acolo să regândească felul în care fac anumite activități. Știu – ong-urile funcționează pe proiecte scrise, pe acorduri încheiate cu finanțatorii, dar cred că în momente precum 2020, finanțatorii devin și ei mai flexibili și înțeleg că nu poți să duci la sfârșit în aceleași condiții un proiect gândit în 2018. Din asemenea abordări cred că pot să vină soluțiile și schimbările adevărate.

Articol realizat de Lidia Bondiuc 

Un an 2020 mai provocator ca niciodată pentru educația copiilor noștri. Avem acum nevoie de fiecare strop de ajutor. Susține activitățile Fundației Noi Orizonturi și direcționează gratuit 3,5% din impozitul pe venit din anul 2020 pentru a face în continuare o diferență pozitivă în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245