fbpx

2020 – „Un an fast & furios, care a arătat că nimeni nu e departe”

17 mai 2021

Alina Zlati a început să colaboreze cu Fundația Noi Orizonturi din 2016. A făcut mai întâi voluntariat, iar la lansarea GreenIMPACT – (cluburi IMPACT în mediul rural, în zone cu destinație Eco-turistică, având misiunea de a descoperi și promova patrimoniul local) – a preluat poziția de cercetător dezvoltare comunitară. 2020 a fost pentru ea anul în care totul s-a derulat pe repede-înainte, „cu o doză mare de furie pe sistem – „că vorbim de minister, de inspectorate, de conducerea școlilor, de familii, ca să nu mai zic de sistemul sanitar”, dar și anul în care soluțiile găsite au deschis perspective nebănuite.

 
 
Cum crezi că contribuie programul pentru care ai lucrat la succesul organizației?

GreenIMPACT a fost un deschizător de drumuri în FNO, pentru că în acest program s-au testat și dezvoltat mai multe lucruri  care pe urmă au fost implementate și în alte inițiative ale organizației. Green-ul cântărește mult în organizație pentru că e foarte racordat la tot ce înseamnă actualele trenduri și, sper eu, viitoarele realități. Pentru că acum încep să fie pe val niște lucruri ușor mai „verzi”. Și în sensul ăsta FNO este trend setter, pentru că pe zona de educație nu se face mare lucru în termeni de sustenabil, de verde, de durabil. Și da, cred că Green-ul contribuie într-un fel la succesul organizației, pentru că plasează FNO-ul foarte bine, ca organizație cu expertiză pe ceva ce va avea căutare tot mai mare.  

Care a fost, pentru tine, cea mai importantă schimbare pe care a adus-o 2020?

Eu sunt ușor retrogradă – îmi place să scriu cu creionul pe hârtie. N-aș putea să spun atehnică, pentru că te forțează contextul să știi, să butonezi, să folosești tot felul de platforme, dar sufletul meu rămânea în analog. Și a fost extrem de provocator pentru mine personal ce a lansat Anca (Gaidoș -director operațional FNO) la fileu: astea sunt condițiile, ăsta este contextul, trebuie să facem un push, să învățăm toți cum să facem tranziția asta, cum să aducem educația în online. Și a fost așa un tăvălug, că a venit cu tăvălugul povestea asta, încât nu am avut timp să intru în panică, să mă îndoiesc. Pur și simplu am intrat în horă și din nou cred că FNO a ieșit foarte bine poziționat din toată povestea asta, pentru că a avut curajul să vină în întâmpinarea problemelor. Nu a așteptat să treacă valul, ci l-a călărit. Și eu personal am învățat extrem de mult și cred că FNO ca organizație a învățat foarte mult despre cum să gândești experiențe cu sens și cu rost în online. Și cred, fără falsă modestie, că FNO a reușit să scoată niște chestii foarte faine, într-un timp foarte scurt. Sigur, cu o uzură extrem de mare, pentru că toată lumea s-a forjat maxim.

De ce ai ales această schimbare și nu alta?

Presiunea a fost incredibil de mare. A fost un an foarte greu. Dar gândul că experiențele astea ajung acolo unde e mai mare nevoie de ele, și mai mult – dăinuie, m-a împiedicat să cedez. Pentru că o curriculă o printezi, o diseminezi și ajunge pe un raft prăfuit – se uită repede de ea. Dar online-ul e ecolo – click-click și îl poți accesa. Într-o realitate în care sincopele între categorii sociale sunt atât de mari, online-ul vine ca un soi de egalizator – le dă și copiilor din mediul rural șansa să acceseze experiențe de învățare faine. Și mai e o chestie importantă pentru mine – noi toți am avut pe traseul nostru de dezvoltare personală una-două persoane care ne-au motivat, ne-au inspirat. Și asta este din nou fain la online, că poți găsi adulți care să te inspire, care să trezească în tine schimbarea, oameni pe care nu ai avea cum să-i întâlnești la tine în sat. Nu mai există distanțe, nimeni nu mai este departe în online. Pentru un copil din mediul rural este huge să o poată cunoaște pe Andreea, de la La blouse Roumaine.

De ce este importantă această schimbare pentru tine?

Pentru mine personal, anul ăsta de forjare maximă a însemnat mult și pentru că simt că am depășit niște limite. Adică eu nu aș și fi spus niciodată despre mine că voi fi capabilă să fac o experiență de învățare în online. Categoric pentru mine a fost – wow, fii atent că se poate și nu mușcă tehnologia. Sau nu mușcă așa de tare (râde). Cumva, pentru mine asta a fost răsplata. Dar a însemnat foarte mult și pentru că am văzut ce fel de efort implică, câtă energie, cât timp. Și m-a ajutat foarte mult să empatizez cu profii. Cârcotașii au aruncat multe pietre în direcția profilor. Dar eu am văzut, din perspectiva omului dispus să lucreze pe bani puțini, pentru că crede și pentru că e meaningful, cât de greu mi-a fost și ce implicații a avut. Am fost absentă din viața familiei mele timp de aproape un an – eram de dimineața până seara prinsă în malaxorul ăsta. Asta în condițiile în care eu am avut acces la alte resurse decât profii, n-am fost singură pe lumea asta, în timp ce profii, săracii de ei… deci foarte mult am empatizat cu ei, pentru că ce li s-a cerut lor să facă a fost inuman. Jos pălăria pentru cei care și-au pierdut nopți și weekenduri și zile de naștere încercând să se dumirească cum anume să folosească tool-uri care să-i țină pe copii engaged în procesul de învățare.

Ce ai recomanda altor ONG-uri care activează în domeniul educației?

Cred că online-ul are multe atuuri, dar cred că organizațiile care activează în educație ar trebui, la modul cel mai serios, să-și pună problema modelelor blend-it: ce din face to face trebuie să păstrăm – pentru că este critic pentru învățare – și ce putem muta în online. Pentru că, dacă îmbinăm avantajele oferite de amândouă, obținem ceva absolut extraordinar. Să nu uităm că copiii ăștia cresc cu tehnologie în brațe, deci sunt cumva foarte deschiși și trebuie exploatată chestia asta, dar acel ceva care ține de face to face trebuie păstrat și conservat. Și cred că acum asta e mai degrabă provocarea, pentru că au fost și ong-uri care au alunecat în extrema în care au spus – nu avem nevoie de oameni în procesul educațional, totul devine super-standardizat, super-mecanizat, super-tehnologizat. Eu nu cred nici în extrema asta.

Articol realizat de Elena Nicolae 

Un an 2020 mai provocator ca niciodată pentru educația copiilor noștri. Avem acum nevoie de fiecare strop de ajutor. Susține activitățile Fundației Noi Orizonturi și direcționează gratuit 3,5% din impozitul pe venit din anul 2020 pentru a face în continuare o diferență pozitivă în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara
Ne găsiți și în Cluj-Napoca.

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245