Burse cu IMPACT pentru tinerii din ecodestinații

mai 2021

Cluj-Napoca

Rotary E-Club 2020 Cluj-Napoca împreună cu Fundația Noi Orizonturi lansează pentru al doilea an oferta de burse de facultate pentru tinerii care au nevoie de sprijin financiar pentru a studia la Cluj-Napoca.

Ce este programul de Burse cu IMPACT, Rotary E-Club 2020?

Programul de burse se adresează elevilor din clasele a XII-a care au activat în programul Green IMPACT al Fundației Noi Orizonturi (Club Green IMPACT sau Edulab) și care doresc să se înscrie la o facultate în centrul universitar din Cluj-Napoca.

Bursa Rotary E-Club 2020 sprijină tinerii din localitățile din destinații ecoturistice din România de a se dezvolta și de a contribui astfel la creșterea economică a unor comunități cu potențial deosebit. Se adresează tinerilor din: Colinele Transilvaniei (jud Sibiu, Mureș), Pădurea Craiului (jud Bihor), Eco Maramueș (jud Maramureș), Țara Dornelor (jud. Suceava), Țara Hațegului (jud Hunedoara), Ținutul Zimbrului (jud Neamț), Tușnad (jud Harghita)

Programul de Burse cu IMPACT a început în 2019 și oferă anual o bursă pentru un tânăr talentat, care a demonstrat implicare civică sau antreprenorială pentru dezvoltarea ecoturistică a comunitățile rurale din zona în care locuiește.

Consideram că dezvoltarea zonelor rurale din Romania și educația oferită în aceste zone au intrat într-un con de umbră în ultima perioada, în raport cu marile centre urbane. Dar sunt zone cu potențial economic și demografic important pentru dezvoltarea sustenabilă a Romaniei și împreună cu partenerii de la Fundatia Noi Orizonturi am gasit o modalitate de a contribui, prin aceasta bursă, la evolutia academică și profesională a tinerilor din mediul rural.” Andreea Bălaj, coordonator program Burse cu IMPACT, Rotary E-Club 2020.

Bursa Rotary E-Club 2020 este în valoare de 45.000 lei pentru un program universitar de 3 ani (1500 lei/lună timp de 10 luni pe an). În anul universitar 2021-2022 este oferită o  singură bursă.

De ce se oferă bursa pentru elevii care au fost activat în programul Green IMPACT?

Green IMPACT este un program educațional derulat destinații ecoturistice, pentru ca tinerii să învețe să aprecieze și să promoveze patrimoniul turistic al localității. România este una dintre cele mai bogate țări europene în materie de biodiversitate. Cele 27 de parcuri naționale și naturale, rețeaua Natura 2000 și moștenirea culturală și istorică, o fac să fie o zonă ideală pentru ecoturism. Din pacate, aceste localități sunt și printre cele mai puțin dezvoltate din România, cu venituri mici, fără oportunități economice și adesea amenințate de o abordare “industrială” a dezvoltării: despăduriri, turism de masă sau alte activități care pun în pericol natura și valorile unice ale zonei.

În Green IMPACT copiii și tinerii sunt sprijiniți să descopere că ecoturismul este o cale de dezvoltare a localităților lor și că ei pot să își croiască un viitor acasă. În România, sunt peste 40 de localități din opt județe în care tinerii au acces la activități de învățare Green IMPACT.

Fundația Noi Orizonturi derulează acest program de peste 5 ani, timp în care peste 1.000 de copii și tineri au fost implicați în diverse activități educaționale și și-au exersat abilitățile civice și antreprenoriale.

Sunt tineri care la 13-16 ani au venit cu idei și proiecte fantastice – au redescoperit comori ascunse ale propriilor comunități și au învățat să spună povești despre ele, au organizat șezători, au făcut souveniruri, și-au mobilizat comunitatea pentru recondiționarea izvoarelor de apă minerală sau pentru a intra în harta traseelor tematice regionale. Merită tot sprijinul nostru pentru a fi susținuți mai departe cei care doresc o formare academică, pentru că știm că au deja rădăcini prinse în comunitate și se pot întoarce acasă și mai bine pregătiți, și mai bine conectați și să contribuie astfel la dezvoltarea acestor comunități minunate“, spune Anca Gaidoș, director Fundația Noi Orizonturi

Acordarea bursei

Pentru obținerea bursei, elevii de clasa a XII-a interesați, vor participa la un concurs organizat de către Rotary E-Club 2020  în colaborare cu Fundația Noi Orizonturi.  La concursul de primire a bursei nominale au dreptul să participe toți elevii care au făcut parte dintr-un club Green IMPACT sau care au participat la programul Edulab pentru ecoturism și care au fost admiși la una din facultățile din centrul universitar Cluj-Napoca.

Concursul va consta în evaluarea portofoliului elevului și un interviu on-line.

Înscrierea preliminară a candidaților (fără adeverința de confirmare din partea facultății) se face până în 30 iulie 2020.

Descarcă Ghidul Aplicantului

Despre Rotary E-Club 2020

Rotary E-Club 2020 este un ONG clujean care, prin pasiunea şi dedicarea continuă a membrilor săi, prin proiectele pe care alege să le desfăşoare, ȋşi doreşte să producă schimbări de impact la nivelul comunităţilor din care face parte. Misiunea noastră este de a fi recunoscuți ca și un Club care sprijină tineretul și noile talente. Suntem dedicați de asemenea scopului nostru principal, acela de a crea o cultură a inovației și a dorinței de a ne reinventa în permanență, pentru a putea adresa mai bine nevoile în continuă schimbare ale comunității.

Despre Fundația Noi Orizonturi

Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Noi Orizonturi a format, în programe de lungă durată, peste 1.500 de profesori, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România, printre care și cele destinate descoperirii și promovării patrimoniului local. Fundația Noi Orizonturi este lider de tabere de educație prin aventură, conducând programe de vară, în care, de-a lungul celor 20 de ani, peste 15.000 de tineri au trecut prin activități provocatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în propriile forțe.

Un an 2020 mai provocator ca niciodată pentru educația copiilor noștri. Avem acum nevoie de fiecare strop de ajutor. Susține activitățile Fundației Noi Orizonturi și direcționează gratuit 3,5% din impozitul pe venit din anul 2020 pentru a face în continuare o diferență pozitivă în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca.

comunicare@noi-orizonturi.ro