fbpx

2020 – „Singurul lucru care nu se schimbă este că ne schimbăm în fiecare zi”

20 mai 2021

Ioana Axinte a auzit prima dată despre Fundația Noi Orizonturi în urmă cu 16 ani, pe când era la liceu – câțiva colegi de-ai ei de la Școala Centrală din București erau membri într-un club IMPACT. Deși între timp s-a stabilit în Anglia, la Birmingham, unde face consultanță, a rămas conectată la FNO. În 2020, pe principiul „vreau să dau înapoi din ceea ce am primit”, a ajutat organizația să-și regândească programele astfel încât să ajungă la tineri în pandemie. „Am văzut impactul în mine și am zis că și eu pot să ajut”, spune Ioana, care s-a implicat în crearea programelor Campioni ai Planetei și Edu-Lab.

Cum crezi că contribuie programele pentru care ai lucrat în 2020 la succesul organizației?

Eu sunt fascinată de tehnologie, antreprenoriat și învățare experiențială și mi se pare că dacă le combini, poți avea un impact și mai mare. Iar atunci când Sorana (Pogăcean – coordonator formare FNO) mi-a spus că FNO vrea să facă lucrul ăsta și pe open learning, mi-am zis Let s do it! Am făcut împreună programul pe obiectivele de dezvoltare durabilă și după m-am implicat în crearea modulului de antreprenoriat pentru EduLab. Însă nu doar în EduLab sau Campionii Planetei, ci în toate programele dezvoltate de FNO se evidențiază un lucru: spațiul sigur pe care-l oferă oamenii din organizație tinerilor, pentru a experimenta, pentru a ieși din zona de confort. Încrederea că cineva este acolo pentru ei, orice s-ar întâmpla. Acest spațiu de dezvoltare nu l-am văzut în școala tradițională. Și cred că aceasta este rețeta pentru a ajunge la tineri, dar și pentru a-i ajuta să-și împlinească potențialul.

În ce măsură crezi că este important antreprenoriatul în dezvoltarea unui tânăr?

Când vorbesc despre antreprenoriat, eu mă gândesc la un mind set-ul de antreprenor, acele calități, abilități, valori, un fel de pachet de super-puteri care-i ajută pe tineri să fie mai buni. Prin EduLab, tinerii învață să-și dezvolte niște competențe pe care școala tradițională nu le dezvoltă – de exemplu să analizeze nevoi, să facă un plan de acțiune, să conceapă un discurs de prezentare, să negocieze, să înțeleagă partea comercială a unui produs. Deci, pe de o parte antreprenoriatul dezvoltă niște skill-uri și competențe transferabile, și, pe de altă parte, sădește niște semințe care rodesc la fiecare experiență ulterioară pe care o au tinerii, nu neapărat legată de business, pentru că ei pot aplica ceea ce au învățat. Aceste semințe sunt foarte importante, pentru că tu nu poți să stai alături de tineri toată viața. În contextul lui 2020, mind set-ul de antreprenor a fost mai important decât oricând. Pentru că antreprenoriat nu este când totul merge bine, ci atunci când apar provocări noi. Este pentru atunci când oamenii au nevoie să vină împreună.

Care a fost cea mai mare schimbare pe care ai sesizat-o în 2020?

Atunci când sunt cele mai mari provocări, cei din FNO sunt primii care ridică mâna și arată că la orice problemă se poate găsi o soluție. Asta a fost ceea ce mi s-a transmis și mie când eram în clubul IMPACT. Atunci când ai provocare, atunci vezi cu adevărat persoana, organizația, lumea. În 2020 sistemul de învățământ s-a chinuit să funcționeze, școlilor le-a fost greu să aducă noi oportunități pentru tineri. Intențiile au fost bune, dar s-a văzut că sistemele pe care le folosim sunt out-dated, limitate și că, dacă vrem să-i ajutăm cu adevărat pe tineri să-și împlinească potențialul, trebuie să inovăm. Și asta mi s-a părut remarcabil la FNO – că a avut curajul și puterea să facă lucrurile diferit, păstrând aceleași valori. A arătat, astfel, că și într-un an precum 2020 poți crește. Și a fost o creștere exponențială nu doar pentru organizație, ci și pentru fiecare persoană din organizație.

De ce este important lucrul acesta pentru tine?

Până la urmă nu este vorba despre mine sau despre organizație, ci despre ceea ce oferim tinerilor. Pentru că, pe lângă faptul că le-a asigurat asigurat în continuare acces la educație, FNO le-a oferit și un model de reziliență, le-a arătat că este posibil să faci față provocărilor, inclusiv într-un an greu, precum 2020. A devenit role-model. Despre asta a fost vorba – organizația a trebuit să se transforme, pentru a le oferi în continuare sprijin tinerilor. Dar a fost nevoie de această schimbare pentru a răspunde noilor lor nevoi. Și pentru mine este important să știu că lucrul acesta este posibil – să te adaptezi continuu la schimbare.

Ce recomandare ai face altor ong-uri care lucrează în educație?

Pentru mine, colaborarea este cea mai importantă. Atunci când vrei să ai impact, este esențial să găsești colaboratorii potriviți – de la mentorat la partea de business. Nu poți să schimbi ceva singur. Și ce aș recomanda ar fi partea de sharing the best practices. Fiecare organizație are experiență pe un anumit domeniu și dacă reușești să aduci împreună cele mai bune asemenea experiențe, cu siguranță reușești să inovezi. În al doilea rând, aș recomanda organizațiilor să se obișnuiască să îmbrățișeze schimbarea. Pentru că da, în 2020 ne-am confruntat cu o schimbare globală majoră, dar lumea se schimbă constant. Și singurul lucru pe care putem să-l controlăm este cum acționăm noi, fiecare individual, la schimbările care se petrec. Singurul lucru care nu se schimbă este că ne schimbăm în fiecare zi.

Articol realizat de Elena Nicolae 

Un an 2020 mai provocator ca niciodată pentru educația copiilor noștri. Avem acum nevoie de fiecare strop de ajutor. Susține activitățile Fundației Noi Orizonturi și direcționează gratuit 3,5% din impozitul pe venit din anul 2020 pentru a face în continuare o diferență pozitivă în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara
Ne găsiți și în Cluj-Napoca.

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245