fbpx

2020  – „Paradoxal, izolarea ne-a apropiat cel mai mult”

31 mai 2021

Maria Butyka Neagu este filiala din Băile Tușnad a Fundației Noi Orizonturi. Un reper la care te întorci, indiferent cât de mult ai evoluat, pentru a rafina instrumente care să te ajute să-ți îndeplinești misiunea – aceea de a oferi copiilor și tinerilor contextul potrivit pentru a-și împlini potențialul. În 2020, Maria a fost implicată într-un proiect Erasmus care a testat felul în care se pot combina două metode de învățare: service learning – promovată de FNO, și place-based learning. Și nici că se putea potrivi mai bine, într-un an în care am fost consemnați pe loc și provocați să ne gândim la binele colectiv. 

În 2003, Maria era la Cluj, tocmai terminase facultatea și căuta chestii care să i se potrivească. A dat peste un anunț prin care se căutau facilitatori pentru tabăra VIAȚA. I s-a părut foarte cool că aplicația era online, așa că s-a dus la un internet cafe din Mănăștur să completeze formularul. Primul om din FNO cu care a vorbit a fost Ilie Popescu. „Are și astăzi același număr de telefon”, se amuză Maria, care a fost selectată să fie lider în VIAȚA în vara respectivă. Opt luni mai târziu, se angaja la FNO, unde a fost, pe rând: lider de club IMPACT în Lupeni, coordonator local în Lupeni, coordonator regional pe zona de învățare și director de program IMPACT (2008-2014). După 2014, a rămas pe zona de învățare – „tot pe model, dar pe formare, dezvoltare de resurse, management de proiect”. În 2020 a fost implicată, până în luna mai, în întâlnirile cu echipa FNO în care se discuta despre ce e de făcut în noul context –  „chestii foarte micuțe, de genul cum poți să folosești VIA (Values in Action) în perioada asta pentru profesori, mici pastiluțe tematice ca să ne ajute să ne motivăm, să nu ne panicăm”.

Cum crezi că ai contribuit, din poziția pe care ai avut-o de-a lungul timpului, la succesul organizației?

Am căutat mult în sufletul meu, să văd cu ce am contribuit eu în general în lume, iar FNO reprezintă mult din această contribuție – să zicem 70%. Cred că structurarea și coerența dată modelului IMPACT – inclusiv instrumentele educaționale din spatele lui, făcute în 2008-2009, au făcut ca el să fie dorit și accesat de toți partenerii internaționali. Și acum, în internațional, tot în acea formă este utilizat modelul, atât în formare, cât și în practică, evident, cu adaptările locale. Eu simt că am fost un fel de driving force behind the organization. Așa simțeam când mergeam la întâlnirile FNO cu oameni, cu lideri IMPACT. Mi se părea că e ceva din mine, în afară de competența tehnică de a structura chestii, de a le ordona bine, de a trece de la obiective de învățare la metode, ceva din interior . Această pasiune, această forță interioară s-a aprins în anul 2005, într-o discuție FNO, când nu știam în ce direcție ar trebui să meargă organizația, sau dacă poate să meargă mai departe. Și când Dana Bates a zis că putem merge mai departe dacă eu pot să fac ceva pentru ca modelul nostru de educație să fie coerent, parcă a apăsat ceva la mine. Și am pornit cu toată forța înainte. Cred că ăsta-i răspunsul.

Care a fost cea mai importantă schimbare pe care ai sesizat-o în 2020?

Am simțit că se impune, din tot contextul situației, un stop cu scop de reflecție, cu scop de transformare, redirecționare, sau re-punctare a ceea ce este important. Așa am simțit și în viața mea, și în viața celor de lângă mine, inclusiv în FNO. Și am simțit disponibilitatea oamenilor de a face acest stop și de a regândi, de a recalcula traseul. Dar fără părerea aia de rău când te agăți de ceva și nu vrei să-i dai drumul. Adică am simțit la toată lumea dorința de vedea ce se întâmplă, că sigur o să se întâmple ceva bine.

De ce este importantă această schimbare pentru tine?

Poate pentru că contextul realității mele – faptul că locuiesc într-o comunitate mică – mă făcea să mă simt mai izolată decât alții. Dar în perioada pandemiei aveam prieteni de la București sau de la Cluj care îmi spuneau că sunt mult mai liberă decât ei. Eram într-un spațiu natural, cu mai mulți oameni alături decât înainte. Distanțați, dar totuși, împreună. Pe perioada pandemiei am avut prieteni care au venit la mine, cu test făcut înainte, pentru că simțeau că la mine erau mult mai liberi, cu natură în curte. Îți schimbă total focusul. Iar pe mine m-a făcut să mă simt mai conectată decât oricând, cu mai mulți prieteni decât oricând. M-a făcut să mă simt în locul potrivit, deși provocările vieții într-o comunitate mică rămân. M-am simțit mai conectată cu oamenii de pe strada mea, cu prietenii mei, cu FNO. Paradoxal, izolarea ne-a apropiat cel mai mult, a eliminat distanțele, faptul că eu eram în Băile Tușnad și alții la Cluj, sau Lupeni, sau București.

Ce ai recomanda altor oameni care lucrează în domeniul educației și experimentează o schimbare similară cu ceea ce ai trăit tu?

Îmi tot vine în minte propoziția asta: mai degrabă împreună, decât separat. Dar cred că sunt influențată și de faptul că am foarte aproape un context special – Centrul Comunitar din Tușnad este în risc de închidere, pentru că efectiv după pandemie a căzut în cap. Și a fost necesară această pandemie pentru ca, pentru prima dată în 10 ani, să se așeze la aceeași masă și să se uite cu adevărat la problemă primarul, consilierii, bătrânele, popa, ca în toate cărțile de dezvoltare comunitară. Iar asta este valabil pentru orice ONG și FNO a arătat că a asimilat lecția asta încă din aprilie 2020: să te pui cu toți cei implicați la masă și să vezi care sunt prioritățile și cine ce poate să facă. Mi se pare că izolarea, separarea a creat o unire. Este adevărat că ONG-urile concurează uneori pentru aceleași fonduri, dar mi se pare că pandemia a creat contextul care ne-a dat ocazia să nu ne mai uităm la noi individual, ci să ne uităm colectiv. E fascinant. Lucrurile astea se vorbeau și acum 10 ani, dar a fost nevoie de o criză ca să ne uităm cu adevărat la noi. Împreună.

 

Articol realizat de Elena Nicolae 

Un an 2020 mai provocator ca niciodată pentru educația copiilor noștri. Avem acum nevoie de fiecare strop de ajutor. Susține activitățile Fundației Noi Orizonturi și direcționează gratuit 3,5% din impozitul pe venit din anul 2020 pentru a face în continuare o diferență pozitivă în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara
Ne găsiți și în Cluj-Napoca.

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245