fbpx

2020 – „Pandemia care împinge puiul din cuib și-l învață să zboare”

21 iunie 2021

Forțată de pandemie, FNO a pus în mâinile organizațiilor-partener instrumentele pentru extinderea rețelei internaționale de cluburi IMPACT, împuternicindu-le să-și asume metoda și să o ducă mai departe. Ca și coordonator de program, Mona Prisacariu a trăit povestea la maxim și cu recunoștință, chiar dacă la final s-a trezit, practic, fără job.

Mona a auzit prima dată de FNO la începutul anilor 2000, iar în 2011 chiar a aplicat pentru un job în cadrul organizației. A fost invitată la interviu, dar colaborarea nu s-a concretizat atunci, pentru că a acceptat o nouă misiune umanitară în Tadjikistan, de unde tocmai se întorsese. De-abia din 2018 a început să lucreze cu FNO, pe poziția de coordonator al programului de cooperare internațională, cu misiunea de a extinde rețeaua internațională de cluburi IMPACT. „Am făcut asta prin parteneriate cu diverse organizații ce lucrau în Asia, Australia și America Centrală. Un exemplu de asemenea partener este World Vision, cu care FNO colaborează de aproape 10 ani”, spune Mona. Rolul acestor parteneri s-a dovedit esențial în 2020, când pandemia a anulat cursurile de formare pregătite pentru extinderea internațională și a forțat FNO să găsească o soluție pentru a asigura continuarea programului.

Cum crezi că a contribuit programul pe care l-ai coordonat la succesul organizației?

Cluburile IMPACT au fost create pentru România. Extinderea internațională a fost partea neașteptată. A venit ca o cireașă de pe tort. Nu știu efortul depus la început, ca să replice rețeta în alte zone, dar mie așa mi s-a părut, că această confirmare că metoda funcționează foarte bine în multe alte țări e ca cireașa de pe tort. Iar cluburile sunt așa de frumoase și tinerii sunt așa de bine angajați în activități! În 2020 am apucat să mergem în Mongolia, Timorul de Est, Insulele Solomon și Burundi. Modul acesta de lucru e universal. Oamenii l-au primit cu deschidere. Cum contribuie programul la succesul organizației? Ajută la dezvoltarea tinerilor și copiilor. E un clișeu ceea ce spun, dar cred că modul acesta de a lucra cu tinerii – să-i împuternicești,  să ai încredere în ei, să-i lași să facă lucruri, să le dai speranță – funcționează oriunde.

Care a fost, în 2020, cea mai importantă schimbare pe care ai sesizat-o?

Faptul că nu am mai putut călători ca să ținem noi trainingurile de formare i-a obligat pe parteneri să-și asume metoda în întregimea ei – cu materiale, cu cursuri de formare pentru lideri, cu tot ce înseamnă aceste cluburi IMPACT. Și au făcut totul intern. World Vision, de exemplu, care este cel mai important partener internațional al FNO, a preluat metoda ca și core-modelpentru dezvoltarea adolescenților din întreaga lume. Și a început să implice din ce în ce mai mult ca traineri liderii de cluburi și manageri de program din diverse țări – Palestina, Armenia, Albania. Iar în 2021 vor deschide cluburi în 4-5 țări noi. Fără FNO. Și este bine așa, pentru că fiecare organizație locală cunoaște mai bine contextul din țara în care activează și poate adapta metoda mai ușor, în funcție de nevoi – management de conflict, relații armonioase, educație sexuală, nutriție.

De ce e importantă schimbarea asta?

Într-un fel e trist, pentru că vezi că se pot descurca fără tine, și parcă nu vrei asta, dar e important pentru că nu cred că noi avem capacitatea să mergem în atât de multe țări. Puterea noastră, în internațional, sunt parteneriatele. Noi n-am fi putut face singuri asta. Iar faptul că partenerii și-au asumat din toată inima metoda înseamnă că le place, că i-au văzut sensul și potențialul. Și este important să primești asemenea confirmări. După cum este important și ca lucrurile să meargă mai departe fără tine. Pentru că oricum nu poți să stai lângă cineva pentru totdeauna.

Ce ai recomanda altor organizații care lucrează în educație?

Pentru mine și pentru FNO, 2020 a fost o perioadă de învățare intensă. Am avut un schimb foarte intens de e-mailuri cu partenerii. Toată lumea s-a repliat: lucrăm online, nu lucrăm online? funcționează online? Unele țări nu au lucrat decât offline – Burundi, Insulele Solomon, de exemplu, nu au pus pe pauză întâlnirile. Noi inițial ne-am gândit că cluburile IMPACT nu pot să funcționeze decât offline. Pentru că mintea noastră doar așa putea concepe lucrurile. Și am trăit un moment de panică. Pe urmă am stat, ne-am calmat și ne-am gândit ce putem face cu ce avem – oprim pentru o perioadă, facem mai puține întâlniri,  facem niște jocuri online… Noi, de exemplu, la începutul pandemiei, am scris un proiect pentru sprijinirea copiilor din patru comunități rurale care nu au acces la educația online, „Big Brother, big sister”. A fost un proiect Româno-Moldovean – două dintre comunități au fost în România, două în Republica Moldova și presupunea ca membri ai unor cluburi IMPACT de la liceu să mentoreze copii din ciclul primar din comunități rurale. Finanțatorul, Black Sea Trust, ne-a ajutat să cumpărăm aproximativ 100 de tablete pentru copiii din rural, iar impacții i-au învățat pe cei mici cum să folosească tableta (prin întâlniri față în față în față și în online) și i-au asistat ulterior la teme. Chiar dacă a fost micuț, acest proiect ne-a dat încredere că sunt soluții. Că se pot face lucruri. A fost o perioadă foarte intensă de schimburi de energie, de experiențe, de panici. Dar cred că trebuie să rămâi pozitiv și să ai încredere în parteneri – că nu au nevoie să-i ții de mână, că nu îți vor denatura metoda. Lasă-i să mai schimbe, să transforme, ideea e să obțină rezultate în munca cu tinerii. Pentru noi perioada asta a însemnat un push puternic, care altfel probabil ne-ar fi luat zeci de ani. Ne-a scos din zona de confort, dar ne-a ajutat să avansăm accelerat.

Articol realizat de Elena Nicolae 

Un an 2020 mai provocator ca niciodată pentru educația copiilor noștri. Avem acum nevoie de fiecare strop de ajutor. Susține activitățile Fundației Noi Orizonturi și direcționează gratuit 3,5% din impozitul pe venit din anul 2020 pentru a face în continuare o diferență pozitivă în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara
Ne găsiți și în Cluj-Napoca.

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245