loader image

Cum am devenit Gepetto?

23 aprilie 2020

Nivel vârstă: 10-14 ani

 

Propus de: Aurelia Dan, profesor de istorie, Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița, Inspector pentru educație permanentă și activități extrașcolare, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița Năsăud și Sofia Dan, elevă clasa a V- a, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” NĂSĂUD

Materiale necesare: sfoară colorată, carton, foarfece

Ai auzit de Gepetto? Cine a fost el? Dacă nu, uite un moment bun să citești Aventurile lui Pinocchio și să afli ce meserie avea Gepetto. Dacă povestea nu te-a convins, atunci încearcă asta: ce ai face dacă ți-ar dispărea toate jucăriile din casă? Te ajutăm noi să găsești soluția. Confecționează propriile jucării, obiecte distractive, folosind tehnica ”DIY –do it yourself!”!

Iată ce trebuie să faci, ca să-ți construiești propria păpușă de ață:

Ia un ghem de ață de tricotat (lână, mohair, bumbac) și înfășoară firul pe un carton de aprox 15 cm lungime. Lungimea păpușii depinde de dimensiunea cartonului peste care trebuie să înfășori ața.

  1. După ce ai terminat de înfășurat ața, îndepărtează cartonul și taie la unul dintre capete ”brățara” formată. Celălalt capăt îl prinzi la mijloc cu o altă bucată de ață, astfel încât să obții o formă sferică, care va fi capul păpușii.
  2. Împarte restul materialului în 3 părți (corpul și mâinile). Partea din mijloc, corpul, o strângi cu 2 sfori mai mici în 2 locuri diferite (cu o distanță de 1-2 cm între ele), iar părțile laterale (brațele) le împletești.
  3. Ața care rămâne în partea de jos, sub corp, va fi fusta păpușii, pe care o poți ajusta, în funcție de forma și mărimea dorită.
  4. Opțional – Realizează un scurt clip video în care să explici tehnica DIY pentru confecționarea păpușii tale și trimite-l colegilor sau prietenilor. Faceți o expoziție virtuală de păpuși confecționate de voi!
  5. Dacă ai reușit să confecționezi păpușa din ață, încearcă și varianta păpușii din șosetă; detalii aici:

6. Confecționează un paper squishy! Detalii aici:

Pentru mai multe idei de DIY, urmăriți canalul de youtube Studioul Sofiei.

 Alte provocări:

Uneori, cele mai de succes business-uri se nasc din pasiunile cultivate de mici. Oare, experiențele pe care ți le-am propus, nu ar putea deveni, prin perseverență și creativitate, o sursă de venit pentru tine? Dacă da, ar fi necesar să verifici câteva lucruri:

  • Cât de mult le plac prietenilor tăi jucăriile pe care le-ai creat? Află, formulând un chestionar pentru prietenii tăi!
  • Cât te costă confecționarea unei singure bucăți? Dar dacă faci mai multe (cumva cu o strategie care să te ajute să faci mai multe, mai bine, dar mai repede și ieftin)?
  • Cu cât ai putea să vinzi o bucată? Află, formulând un chestionar pentru prietenii tăi!
  • Cât ai câștiga din vânzarea unei bucăți? Dar a mai multor bucăți? Ai obținut profit?

Informații

  • Jucăriile sunt la fel de vechi ca și oamenii. Primele cele mai vechi jucării din lume se numără păpușile, mingile, marionetele, toate confecționate inițial de copii. Astăzi, jucăriile se produc la scară largă și putem vorbi chiar de o industrie a jucăriilor.
  • Tehnica ”DIY –do it yourself!” ( în limba engleză ”Fă singur!) este metoda de construire, modificare sau reparare a lucrurilor fără ajutorul direct al experților sau al profesioniștilor. Este larg răspândită în rândul copiilor și tinerilor și intens popularizată în mediul online, prin diferite mijloace de comunicare.
  • Cheltuielile pentru confecționarea unei jucării- o listă cu tot ce consumi pentru a fabrica jucăria (de ex carton, ață), o listă cu tot ce folosești pentru a construi jucăria (foarfece, telefon pentru poză, abonament internet pentru a comunica cu prietenii tăi). După ce faci lista, estimează cât consumi și cât costă o bucată sau toate bucățile realizate.
  • Venitul se calculează înmulțind prețul unei jucării cu nr de jucării vândute
  • Profitul se calculează scăzând din venitul obținut, cheltuielile pentru toate jucăriile. Dar, dacă faci numai o jucărie atunci, din prețul de vânzare scazi cheltuielile pentru jucărie.

Referințe web: