fbpx
Cercul Siguranței
Programul de formare pentru profesori, părinți și actori în educație. Singura organizație din România care facilitează COS în școli.
Despre Cercul Siguranței

Cercul Siguranței este programul de educație parentală sau de reflecție, dezvoltat pe baza unor cercetări de peste 50 de ani în teoria atașamentului.

El oferă participanților o hartă care permite dezvoltarea unor relații de încredere. Facilitatorii oferă participanților suportul emoțional necesar pentru a reflecta asupra relațiilor lor cu copiii, în vederea dezvoltării unui atașament sigur și pentru a crește reziliența în școli.

Beneficiile programului
N

înțelegem mai bine stările emoționale ale copiilor

N

înțelegem mai bine care sunt nevoile lor emoționale

N

ajutăm copiii să își organizeze emoțiile, adică să le recunoască, comunice și să le gestioneze

N

reușim să oferim suport pentru dezvoltarea stimei de sine a copiilor

N

oferim un mediu de siguranță, fiind alături de ei

N

descoperim pattern-urile comportamentale din cadrul relațiilor noastre, atât cu copiii, cât și cu adulții din viața noastră și astfel reușim să înțelegem cum se nasc problemele noastre și cum ne putem schimba în bine, în relația cu ceilalți

N

devenim mai mari, mai puternici, dar mai blânzi

Cine poate participa

Profesori

Părinți

Actori în educație
(asistenți sociali, asistenți maternali, medici, asistenți medicali, persoane care îngrijesc copii, traineri, formatori, facilitatori, animatori de tabără sau alte programe pentru copii)

Agenda programului
Fiecare întâlnire are durata de 1,5h-2h și este programată 1 întâlnire/săpt. Întregul program durează 8 săptămâni.

Pentru persoane care lucrează cu copii, tineri, programul durează tot 8 săptămâni, 1 întâlnire/săpt. a câte 1,5-2h, dar întâlnirea 4 este eliminată (în anumite cazuri), iar timpul este realocat întâlnirii 5.

Bine ați venit la Programul Cercul siguranței

Să învățăm despre nevoile copiilor, parcurgând Cercul

Să fim alături de copii, pe Cercul siguranței

Să fim alături de bebeluși, pe Cercul siguranței (numai pentru părinți cu bebeluși)

Calea spre siguranță

Să ne înțelegem dificultățile

Ruperea relațiilor și repararea lor

Să recapitulăm și sărbătorim

Ce spun participanții?

Cel mai important este să îți dorești să fii în Cerc, să observi, să creezi o relație, e foarte
importantă relația. Cel mai mult mi-a plăcut (la program) să fim împreună și că am auzit și alte experiențe. Tânjesc după momentele când suntem împreună! Am simțit că exist, e o bucurie imensă! Asta trebuie să simțim oriunde suntem: că suntem împreună! A fost ca la șezătoare (nu ca la un curs). Ai putut sa fii tu cu tine și cu ceilalați! Plec cu gândul să fac mai mult în relație cu părinții și mi-aș dori să prezint acest program părinților!”

Educator participant la curs

Ce spun participanții?

„M-am implicat în acest program cu găndul de a mă ajuta în relația cu elevii. Nu m-am gândit însă că poate sa mă ajute atât de mult și în plan personal, familial. Odată cu participarea la acest program am descoperit că o ascultare activă, precum si o întrebare pusă la momentul potrivit pot uneori să schimbe radical o situație care pare compromisă.”

Educator participant la curs

Ce spun participanții?

„Participând la acest program am reușit să mă descopăr pe mine însămi, să mă dezvolt, să îi înțeleg mai bine pe copiii și pe adulții cu care lucrez. Recomand oricărui cadru didactic să participe la acest program!”

Ce spun participanții?

„Nu m-am gândit că părinții elevilor mei au teamă de școală și că, atunci când vin la școală, pe lângă temerile legate de copil se adaugă și cele personale. Acum înțeleg de ce, iar pe fondul acesta emoționl ei nu pot decât să atace sau să fugă, ori să stea cu capul plecat până îmi termin eu poveștile.”

Învățătoare

Ce spun participanții?

„Cel mai important pentru mine a fost să înțeleg că nevoia copilului necesită răspuns sau „time in”, chiar și atunci când eu nu mă simt confortabil. Așa am ajuns să observ că sentimentele și emoțiile mele sunt deja mai bine organizate și pot fi eu mai înțelept și mai blând. Ca urmare, copiii au devenit mai încrezători pe partea de explorare și mult mai abordabili în momentele de organizare a emoțiilor și de reparare a relației. Eu am învățat să gestionez mai bine „muzică înfricoșătoare” și să preiau controlul atunci când trebuie.”

Tată

Ce spun participanții?

„O elevă din clasa a V-a venea mereu nepregătită, fără teme, răspundea obraznic. Deși în trecut am tot certat-o, atitudinea ei nu s-a schimbat. Apoi, m-am gândit – de ce are ea, de fapt, nevoie și cu blândețe i-am explicat mai multe lucruri. A început să își facă temele, să ridice mâna și chiar să mă îmbrățișeze.”

Profesoară

Ce spun participanții?

„Cercul a dus claritate, a pus ordine în haos și a oferit soluții reale acolo unde aveam doar niște explicații, dar fără a ști ce să fac. De exemplu, înainte eram confuză referitoare la ce am de făcut când am un conflict cu copilul meu pentru că eu am temeri; cu ajutorul cercului am dat un nume mai concret acestor temeri „muzică înfricoșătoare” și am aflat că ceea ce am de făcut este să îmi conștientizez starea, să mi-o validez (să recunosc că ea este reală și ar trebui să lucrez asupra ei), dar apoi să mă ocup de nevoia copilului meu.”

Mamă

Ce spun participanții?

„Cercul Siguranței a adus explicații simple, dar profunde și reale despre comportamentul copilului, cât și despre felul în care reacționăm noi, adulții. M-a făcut mai conștientă de nevoile copilului, dar și de locurile unde am de lucrat cu mine (multe frici). De asemenea, cercul ne-a arătat și cât de important este ca noi adulții să avem, la rândul nostru, niște mâini care ne sprijină. Cred că grupul nostru mic, dar energic, care s-a format în cadrul acestor întâlniri, va fi un sprijin pentru noi.”

Mamă

Contactează-ne pentru mai multe detalii!

Dacă dorești să afli mai multe detalii cu privire la programul Cercul Siguranței, ne poți contacta direct pe adresa laura_borbe@noi-orizonturi.ro.

Newsletter
Indiferent de întrebare, educația este răspunsul! Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi informații legate de învățarea prin experiență, înscrie-te să primești noutăți despre activitatea noastră. Inițiativele noastre sunt întotdeauna conectate la nevoile pe care le identificăm în sistem.

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara

Ne găsiți și în Cluj-Napoca. 

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245