fbpx

Școli comunitare

Prin programul „Școli conectate la comunitate” oferim conducerilor școlilor din România cursuri de formare, facilitare, susținere financiară pentru a parcurge etapele de construcție a școlii – ca una a comunității.

Școli conectate la comunitate

Fundația Noi Orizonturi a lansat în vara lui 2016 proiectul educațional menit să întărească sistemul de învățământ din România, prin înființarea rețelei de școli comunitare. 

O școală comunitară este un spațiu al parteneriatelor între diferiți membri ai comunității, încheiate cu scopul de a îmbunătăți procesul de învățare al elevilor și de a consolida legătura acestora cu comunitatea.

Programul „Școli conectate la comunitate”, co-finanțat de Fundația Mott numără 65 de școli comunitare în 28 de județe + București și este în proces de extindere.

Noi sprijinim rețeaua în acțiunile sale de dezvoltare prin procese consultative, cu precădere în direcția creșterii relevanței învățării tuturor și a îmbunătățirii rezultatelor școlare ale elevilor.

Școli

Județe

Programe derulate pentru dezvoltarea școlilor

Trei școli din județul Satu-Mare sunt sprijinite în efortul lor de a întări relația cu comunitatea și pentru a oferi elevilor contexte de învățare relevantă pentru viitorul lor. Proiectul Școala care ne unește se derulează pe o perioadă de trei ani și oferă școlilor un pachet de sprijin complex prin care atât managementul școlii cât și colectivul de cadre didactice și părinții parcurg programe de formare și dezvoltare.

Proiectul este derulat de Rotary Club Satu Mare în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în perioada 2019-2021.

Prin proiectul „Incluziunea înseamnă învățare pentru toți” creștem capacitatea instituțională a șase școli rurale din Transilvania pentru a oferi o educație incluzivă și a asigura progresul în învățare al fiecărui copil.

Programul are loc în școlile gimnaziale din Hotar (BH), Dragu (SJ), Sînpaul (CJ), Budacu de sus (BN), Moșna (SB) și Alțîna (SB) pentru a răspunde nevoilor întâlnite în comunitate. Programul se derulează cu sprijinul Granturilor SEE, Trasmec și Donath Park.

 

Copiii, profesorii și persoanele din comunitatea județului Sibiu și-au dat întâlnire în vara lui 2019, în luna iulie, în cadrul programului „VIAȚA la Țară” organizat de Fundatia Noi Orizonturi cu sprijinul PEPCO Romania.

Programul dezvoltă încrederea în sine a tinerilor, profesorilor și tinerilor care au potențialul de a-și schimba viitorul. Copiii care au încredere în ideile și forțele lor sunt mult mai probabil să dezvolte activități în folosul comunității. 

În vara lui 2019, 10 licee și școli cu profil tehnic-profesional au avut șansa să crească relevanța experiențelor de învățare oferite tuturor elevilor prin programul „Lider de Meserie” susținut de PEPCO Romania.

Peste 100 de elevi și 20 profesori și directori au participat în perioada 28 iulie – 2 august 2019 în cadrul activităților din cadrul programului, urmând ca în anul școlar 2019 – 2020 fiecare școală participantă primește 3 zile de sprijin din partea unui facilitator FNO pentru îmbunătățirea mai multor procese de educație din interiorul școlii.  

Cum poți dezvolta chiar tu o școală comunitară?

Dacă vrei să afli ce înseamnă o școală comunitară și cum poți dezvolta una, te invităm să accesezi cursul nostru cu acces liber pe platforma de mai jos.

Pasul 1: Îți creezi un cont pe platforma openlearning.com.
Pasul 2: Accesezi cursul „Școli conectate la comunitate” apăsând Aici

Învățare plăcută!

Rețeaua de Școli Comunitare

Cum dezvoltăm școlile?

N

Formarea de promotori și de facilitatori ai școlilor comunitare

 

N

Oferirea de resurse și crearea unor contexte de învăţare împreună

 

N

Sprijinirea dezvoltării profesionale a colectivelor de cadre didactice și a liderilor școlilor

 

N

Sprijinirea de acțiuni de colaborare pentru învățare între școli

 

Ce este rețeaua?

Un partener de dialog constructiv al decidenților din macrosistemul de învățământ

 

Semnalează disfuncționalitățile din sistemul de învățământ preuniversitar din România și contribuie la identificarea și testarea soluţiilor pentru aceste probleme

 

Cu ce se deosebesc școlile comunitare de restul școlilor?

Cei mai mulți oameni cred că școlile servesc unui singur scop, asemenea unui telefon analog, cu fir – ele există pentru ca profesorii să predea și elevii să învețe.

Școlile comunitare seamănă însă mai mult cu telefoanele inteligente, pentru că ele se conectează la comunitate în multiple feluri prilejuind ocazii unde oamenii colaborează, învață și creează împreună.

Despre primele experiențe ale școlilor comunitare puteți citi aici.

Parteneri

Partenerii care susțin dezvoltarea școlilor comunitare sunt:

Vreau să intru în rețea

Rețeaua de școli comunitare din România este în continuă consolidare și extindere.
Pentru a afla cum puteți să deveniți membru al rețelei, vă încurajăm să ne contactați la adresa de email:

scoli_comunitare@noi-orizonturi.ro

Contact

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9, județul Hunedoara
Ne găsiți și în Cluj-Napoca.

comunicare@noi-orizonturi.ro

0727 301 245