loader image

Servicii stomatologice în școală

6 septembrie 2018

Școala Gimnazială „I. L. Caragiale” din Tulcea, situată în cartierul cu acelaşi nume, deservește peste 630 de elevi, majoritatea provenind din familii cu o situaţie materială modestă.

O școală comunitară construiește parteneriate solide cu diferite instituții și organizații pentru a-și armoniza cât mai bine serviciile pentru copii, familiile lor și întreaga comunitate, astfel încât oamenii să beneficieze de serviciile educaționale existente în cele mai bune condiții. Un parteneriat valoros presupune o bună circulație a informației, stabilirea clară a rolurilor, dar și atragerea și împărțirea resurselor.

Școala Gimnazială „I. L. Caragiale” din Tulcea, situată în cartierul cu acelaşi nume, deservește peste 630 de elevi, majoritatea provenind din familii cu o situaţie materială modestă (50% dintre elevi au părinți muncitori sau șomeri, 10% au părinţi plecaţi din ţară.

Începând din 2017, școala s-a uitat cu atenție la relația cu părinții și a căutat modalități prin care să satisfacă din nevoile acestora, recunoscând că o parte din acestea împiedică prezența și participarea activă a copiilor la școală. Întâlnirile din Consiliul de Administrație care au pus în centrul conversațiilor copiii au permis identificarea unei probleme a comunității locale care a putut fi soluționată cu implicarea a trei actori locali: Consiliul Local, Direcția de Sănătate Publică Tulcea și Școala.

Împreună, au contribuit cu resurse pentru ca toți copiii din cartier să aibă acces la servicii medicale stomatologice gratuite: Școala „I.L. Caragiale” avea un spațiu potrivit pentru a fi amenajat în acest scop și își dorea să găzduiască și un cabinet stomatologic, pe lângă cabinetul medical care exista deja în școală. Consiliul Local a finanțat renovarea spațiul și amenajarea cabinetului. Direcția de Sănătate Publică Tulcea a utilat cabinetul cu echipamentele medicale specifice și plătește salariul unui medic care deservește comunitatea locală de copii.

Din februarie 2018, cabinetul din incinta Școlii „I.L. Caragiale” este unul dintre cele trei cabinete stomatologice pentru elevi care oferă servicii gratuite în municipiul Tulcea. Până în august 2018, cabinetul stomatologic a tratat 70 de elevi din școală și 60 din afara ei, oferind un număr total de 400 tratamente stomatologice. Pe lângă tratamente, personalul cabinetului oferă și educație pentru sănătate oro-dentară elevilor școlii.

Luminița Murariu, director al Școlii Gimnaziale I. L. Caragiale, Tulcea, oglindește un gând de mulțumire al întregului corp profesoral: „Încet-încet, Consiliul de Administrație capătă forma și sensul pentru care a fost gândit: implicarea întregii comunități în rezolvarea problemelor școlii, inclusiv a reprezentanților Consiliului Local al orașului”.