loader image

Clubul Familiei

Mâini, Inimi și Minți Dibace

Clubul Familiei este un program pe care îl vedem integrat constant în viața unei grădinițe, pentru mesajul pe care îl dă oricărei familii care își aduce copiii într-o comunitate nouă: vă iubim copilul, contați enorm pentru noi și învățăm împreună cum să fie bine, pentru copil, pentru voi, ca familie, pentru noi, comunitatea din jurul copilului.

Pentru părinți, școală și comunitate, în sprijinul copilului

Programul presupune derularea a trei tipuri de ateliere pentru părinți sau tutori și copiii lor, în cicluri de 8 săptămâni în grădinițe.

Mâini dibace – Ateliere de meșterit
Cunosc și integrează în relaționarea cu copilul cel puțin trei noi modalități practice prin care contribuie la dezvoltarea armonioasă a acestuia.

Inimi deschise – Cercul Siguranței (COS – Circle of Security) 
Obțin sprijin emoțional în grup. Văd relațiile cu copiii, partenerii de viață, colegii, părinții altfel, prin exersarea întrebărilor și a răspunsurilor la nevoile de bază ale copilului.

Minți ascuțite – Ore de Citim Împreună
Cunosc cel puțin 3 modalități prin care dezvoltă curiozitatea copiilor pentru lectură. Aplică în lecturile sugerate cel puțin o tehnică care contribuie la dezvoltarea limbajului timpuriu.

Alege schimbarea

O abordare care pune accentul pe sprijinirea părinților și tutorilor astfel încât aceștia să poată fi pentru copiii lor mai mari, mai puternici, înțelepți și blânzi.

Rezultatele sesiunii din primăvara 2023

23 grădinițe din 11 județe au fost selectate și sprijinite să demareze un Club al Familiei – Mâini, Inimi și Minți dibace. A doua sesiune a început în primăvara anului 2023. Fiecare familie a primit un kit cu resurse (o carte de citit cu activități) și un ghid cu activități (de meșterit).

23 de grădinițe

346 părinți și bunici participanți

353 copii beneficiari

552 de ateliere derulate cu părinți

270 de kituri de lucru părinte-copil oferite familiilor

20 de facilitatori Cercul Siguranței (COS - Circle of Security)

59 educatoare de grădinițe formate

6 întâlniri de conectare și formare cu educatoarele și facilitatorii Cercul Siguranței (COS - Circle of Security), dintre care una cu Joe COYNE, formator COS AUSTRALIA

Am observat cum părinții le validează mult mai mult emoțiile copiilor, cei mici povestindu-le încântați colegilor despre acest lucru. De asemenea, am observat și aprecierea altor părinți șidorința lor de a se înscrie în viitor.

Monica Bârsan

Grădinița Floareade Lotus Odoreu, SatuMare

S-a îmbunătăţit comunicarea şi colaborarea dintre părinţi şi cadrele didactice. Chiar şi părinţii care nu au participat au mai multă încredere în grădiniţă pentru că au văzut cadre didactice implicate, care sunt aproape de ei şi în afara programului şcolar. 

Laura Dogeanu

Grădiniţa Licurici Negreşti-Oaș, Satu Mare

%

mai mult timp în care copilul și părintele se joacă împreună

%

mai mulți părinți petrec peste 3 ore cu copilul în relație directă, fiind atenți la nevoile lui

%

mai mult timp în care părintele îi citește copilului

%

mai mult timp petrecut de părinți vorbind cu copilul în timp ce-și face activitățile uzuale

%

creștere a capacității părinților de a-și încuraja copilul în activitățile de zi cu zi

%

mai mulți părinți simt că au situația sub control