loader image

Clubul Familiei

Mâini, Inimi și Minți Dibace

Clubul Familiei este un program pe care îl vedem integrat constant în viața unei grădinițe, pentru mesajul pe care îl dă oricărei familii care își aduce copiii într-o comunitate nouă: vă iubim copilul, contați enorm pentru noi și învățăm împreună cum să fie bine, pentru copil, pentru voi, ca familie, pentru noi, comunitatea din jurul copilului.

Pentru părinți, școală și comunitate, în sprijinul copilului

Programul presupune derularea în grădinițe, în cicluri de 8 săptămâni, pentru părinți sau tutori, a trei tipuri de ateliere:

Mâini dibace – Ateliere de meșterit
Cunosc și integrează în relaționarea cu copilul cel puțin trei noi modalități practice prin care contribuie la dezvoltarea armonioasă a acestuia.

Inimi deschise – Cercul Siguranței
Obțin sprijin emoțional în grup. Văd relațiile cu copiii, partenerii de viață, colegii, părinții altfel, prin exersarea întrebărilor și a răspunsurilor la nevoile de bază ale copilului.

Minți ascuțite – Ore de Citim Împreună
Cunosc cel puțin 3 modalități prin care dezvoltă curiozitatea copiilor pentru lectură. Aplică în lecturile sugerate cel puțin o tehnică care contribuie la dezvoltarea limbajului timpuriu.

Alege schimbarea

O abordare care pune accentul pe sprijinirea părinților și tutorilor astfel încât aceștia să poată fi pentru copiii lor mai buni, mai puternici, mai înțelepți.

Un an de pilotare, cu rezultate extraordinare

Șapte grădinițe din județul Bistrița-Năsăud au fost selectate și sprijinite să demareze un Club al Familiei – Mâini, Inimi și Minți dibace. Primul ciclul de ateliere a început în vara 2021. Cele care au vizat activități părinte-copil s-au desfășurat față în față sau acasă asincron. Fiecare familie a primit un kit cu resurse și un ghid cu activități. Educatoarele au monitorizat fiecare activitate și au intervenit cu sprijin acolo unde a fost cazul. Atelierele Cercul Siguranței s-au derulat doar online.

271 părinți și bunici participanți

16 educatoare de grădinițe formate

336 de ateliere derulate cu părinți

210 de kituri de lucru părinte-copil oferite familiilor

559 copii beneficiari