Tema activității
- Comunicare
- Prietenie
- Identitate personală
Domeniul de învățare
- Angajabilitate
- Cetățenie activă
- Dezvoltarea caracterului
Metoda educațională
- Poveste
Descriere
Materiale necesare: nu este cazul
Durata: între 15–30 minute
Scopul activității. Aceasta povestire prezintă importanța stimei de sine și a valorii personale pentru dezvoltarea personală.
Pregătire și facilitare. Citiți cu voce tare povestirea. După ce ați terminat, încheiați cu o discuție de procesare/debriefing, folosind întrebările sugerate.
Paul, cu o figură tristă şi abătută, se întâlni cu prietena lui Carla într-o cofetărie, la o cafea. Deprimat, începu să se descarce în faţa ei, povestindu-i despre numeroasele lui probleme, despre locul de muncă, bani, prieteni, scopul lui în viaţă şi multe altele… Totul părea să îi meargă prost… La un moment dat, Carla băgă mana în geantă şi scoase o bancnotă nou-nouţă de 200 de lei. I-o întinse zâmbind:
– Vrei această bancnotă?
Paul, puţin confuz, îi răspunse:
– Dacă o vreau? Bineînţeles, Carla… doar sunt 200 de lei! Cine i-ar refuza?!
Atunci Carla mută bancnota în mana stângă şi o mototoli până făcu din ea un mic ghemotoc. Arătându-i ghemotocul lui Paul, îl intrebă din nou:
– Dar acum, mai vrei bancnota?
– Carla, nu ştiu ce urmăreşti, dar ghemotocul acela din mâna ta valorează în continuare un două sute! Bineînţeles că vreau bancnota, chiar şi aşa, dacă mi-o dai. Carla desfăcu ghemotocul, aruncă bancnota șifonată pe jos şi o călcă cu piciorul până cand se murdări toată.
– Tot mai vrei bancnota?
– Ascultă, Carla, tot nu înţeleg unde vrei să ajungi. Chiar şi aşa, călcată în picioare şi murdărită, este tot o bancnotă de 200 de lei, şi până nu o rupi, îşi păstrează valoarea…
– Paul, tu ai spus-o –o bancnotă de 200 rămâne o bancnotă de 200! Ei bine, trebuie să ştii că indiferent ce se întamplă cu tine, chiar dacă uneori ceva nu iese cum vrei tu, chiar dacă viaţa te “îndoaie” sau te face un mic ghemotoc, tu continui să fii la fel de important cum ai fost întotdeauna… Ceea ce trebuie să te întrebi este cât valorezi tu în realitate, nu cât de abătut eşti la un moment dat sau cât de deprimat din cauza unor situaţii mai mult sau mai puţin trecătoare din viaţa ta. Paul rămase nemişcat, uitându-se la Carla fără să zică un cuvant, în timp ce cuvintele ei îşi croiau drum spre mintea şi inima lui. Carla puse bancnota desfăcută pe masă, alături de ceaşca lui Paul, iar cu un zâmbet complice, îi spuse:
– Ia banii, sunt ai tăi! Păstrează-i ca să-ţi aminteşti de acest moment când vei cădea iar în butoi… iar când mi-i vei da înapoi, trebuie să-mi dai o bancnotă nouă… tot de 200, ca s-o pot folosi cu următorul prieten care are nevoie… Îl pupă pe obraz şi se îndreptă spre uşă. Paul privi bancnota, zâmbi, o privi din nou şi trezit parcă la o nouă viaţă îl strigă pe ospătar să achite consumaţia…
Întrebări de procesare/debriefing:
- Ce s-a întâmplat?
- Care este părerea voastră în legătură cu povestea?
- Ce reprezintă de fapt bancnota?
- Ce puteţi să învăţaţi din această situaţie?
- Ce încearcă de fapt Carla să-i explice prietenului ei?
- Ați avut vreodată experienţe similare?
- Ce concluzie putem să tragem?
- Ce aţi învăţat fiecare despre voi înşivă din această poveste?
- Ce vei pune în practică şi cum vei pune în practică cele învăţate?
Obiective de învățare
Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C). În urma activității participanții vor putea:
- C – Să descrie importanța stimei de sine
- A – Să identifice diferite modalități prin care poate fi stimulată stima de sine
- V – Să manifeste apreciere pentru valoarea propriei persoane
Competențe IMPACT
- Management personal și de grup
- Comunicare
Competențe Europene
- Lingvistice - în limba maternă
- Civice şi sociale
Valori
- Discernământ
- Inteligență socială
- Speranță
Resurse necesare
- Fără resurse
Număr de participanţi
- mai puțini de 12
- 12 - 20
- mai mulți de 20
Vârsta participanților
- între 10 - 13 ani
- între 14 - 19 ani
- peste 20 ani
Durată
- Mai puțin de 15 minute
Sursa
Tiberiu Culidiuc (coord), IMPACT – jocuri și povestiri, Manual de educație nonformală, ediția a II-a, 2015, Fundația Noi Orizonturi