loader image

GreenIMPACT: Studenții americani din Texas au vizitat Colinele Transilvaniei, Sibiu

11 iunie 2019

Un grup de studenți din Austin, Texas au venit într-o vizită de studiu la 3 dintre Cluburile GreenIMPACT din Colinele Transilvaniei, în județul Sibiu. Scopul vizitei a fost cunoașterea culturii noastre, a diversității etnice și a impactului pe care îl poate avea educația prin serviciu în folosul comunității.

Aceștia, împreună cu reprezentantul nostru, Anamaria Boghean, au participat la proiectele de antreprenoriat ale membrilor cluburilor GreenIMPACT din Roșia, Alțîna și Chirpăr, au învățat despre cultura românească, rromă și săsească de la oamenii pe care i-au întâlnit, au descoperit satele printr-o vânătoare de comori și au gustat bunătățile locale.

Copiii au luat contact pentru prima oară cu turiștii americani și au înțeles la ce ajută să cunoști limba engleză. Coordonatorii cluburilor au primit aprecierea tuturor pentru modul în care i-au ghidat pe copii în organizarea activităților, iar autoritățile locale i-au primit pe studenții americani și au aflat încă o dată despre importanța educației în comunitatea lor.

În Roșia – Studenții americani s-au jucat cu copiii de la grădinița din sat și i-au învățat câteva cuvinte în limba engleză.

Au construit împreună cu copiii o seră în curtea școlii, seră unde elevii școlii vor învăța să cultive legume.

4 familii din sat ne-au primit la cină cu inima deschsă. Pe lângă bunătăți și povești emoționante, le-au arătat musafirilor animalele, le-au explicat cum se face brânza și au cules căpșuni.

Membrii GreenIMPACT din Roșia le-au prezentat musafirilor dansuri tradiționale, au cântat la instrumente muzică lăutărească, i-au învățat să croșeteze trăistuțe și să facă brățări din piele – suveniruri pe care le fac în cadrul proiectului lor de antreprenoriat.

În Alțîna, studenții americani au aflat despre tradițiile săsești și despre proiectele pentru comunitate, Stefan Vaida primindu-i la Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului.

Copiii din GreenIMPACT i-au învățat dansuri săsești. Studentii americani au învățat de la copiii din club să își confecționeze propriul suvenir: magneți care reprezintă costumul popular românesc și săsesc și cutii de bijuterii pictate pe lemn cu modele săsești. Aceste suveniruri autentice fac parte din proiectul de antreprenoriat al clubului. 

Studenții au fost și în vizită la tușa Silvia Tecoanță – care face parte din patrimoniul UNESCO tezaur uman viu pentru talentul său în arta țesutului. Studenții americani au văzut cum funcționează un război de țesut și am ascultat povești despre obiceiurile din sat din vremea în care tușa Silvia era de vârsta lor.

Ziua la Alțîna s-a încheiat cu o vizită la stână, unde studenții au asistat la mulsul oilor și au făcut un picnic. Tanti Rozi – învățătoare, profesoară de germană și ghid la biserica evanghelică, atunci când e nevoie – a organizat totul. Drept mulțumire a primit de la studenții americani un suvenir din Texas.

În Chirpăr, tinerii au participat la un brunch organizat de membrii din GreenIMPACT. Brunch-ul este proiectul de antreprenoriat al clubului și a devenit o tradiție anuală. Au dat cu toții o mână de ajutor la pregătirea mâncării.

Membrii clubului GreenIMPACT din Merghindeal au fost și ei prezenți la brunch. I-au învățat pe musafiri cum să facă suveniruri prin tehnica traforajului sau brățări croșetate cu simboluri tradiționale. 

La plecare, studenții americani au mai primit niște suveniruri realizate cu drag de copii. 

Mulțumim fam. Cioran de la Pensiunea Bio-Haus din Nucet pentru găzduire, bunătăți, povești și foc de tabără!