loader image

Povestea Mirunei Muntean, tânăra care apreciază valorile locale

11 decembrie 2019

Eleva de 15 ani, Miruna Muntean a simțit puterea transformatoare a educației odată cu participarea sa în programul GreenIMPACT destinat ecodestinațiilor din România și promovării acestora de către tineri prin proiecte de service learning. 

La Liceul Agricol Sibiu desfășoară activități tinerii din clubul GreenIMPACT cu scopul de a promova patrimoniul local.

GreenIMPACT este rețeaua de cluburi de inițiativă comunitară deschise în destinații ecoturistice unde tinerii învață să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural și natural local, pentru a atrage turiști în zonă. Astfel ei descoperă că că pot să își croiască un viitor acasă.

O poveste despre evoluție

Prin ochii Mirunei, ne povestește transformarea pe care a simțit-o prin participarea în cadrul clubului.

„Cunosc clubul GreenIMPACT de doi ani, de când eram în clasa a VIII-a. Eram la ora de istorie, iar doamna directoare ne-a povestit despre acest proiect și ne-a întrebat cine vrea să se înscrie. Bineînțeles că am ridicat mâna. Am încercat să mă implic în toate activitățile școlare și extrașcolare.

În GreenIMPACT am vrut să mă implic pentru că mi s-a spus că vom învăța să valorificăm anumite tradiții și mi s-a părut interesant. În plus, mai scăpam și de ore, câteodată (râde). La club am făcut niște magneți și niște broșuri și am fost pe la oameni – pe la bătrâni, mai mult – să-i întrebăm despre tot felul de tradiții străvechi. Am evoluat foarte mult de la primul an la al doilea an, obiectele pe care le-am făcut au fost mai frumoase, inclusiv excursia de la finalul proiectului a fost mai lungă (râde). Ne-am băgat în fiecare eveniment al satului și am fost prezenți la Muzeul lui Ștefi să vindem suveniruri turiștilor și să le vorbim despre Alțâna.

Ne-a ajutat  foarte mult acest proiect să învățăm mai multe despre satul nostru și să fim mândri cu el. Eu pot să spun că am evoluat. De la să nu mă intereseze nimic despre satul meu și să vreau să scap odată, să mă duc, acum n-aș mai pleca. Îmi place foarte mult aici. Este important să te mândrești cu locul de unde vii. La mine la liceu unora nu le place să zică că-s de la țară…. Nu trebuie să fie o rușine. Am început să le povestesc colegilor despre proiect și erau foarte uimiți – „Wow, ce fain! Vrem și noi să ne implicăm!”. Le părea rău că ei n-au avut această experiență și eram foarte mândră că eu am avut această experiență. Unii dintre colegii mei au magneți de-ai noștri pe frigider.

Ce aș recomanda altora? Să le pese – cel mai mult și să fie interesați și implicați. Și totul vine de la sine. Să se mândrească cu satul sau orașul lor. 

Rețeaua GreenIMPACT a fost lansată în 2017 cu sprijinul partenerilor care cred în valoarea educației prin ecoturism: Romanian-American Foundation, Lidl Romania, Banca Transilvania, Fundația Orange, Trasmec și Rotary Visio.