loader image

Eu și vrejul de fasole

22 aprilie 2020

Nivel vârstă: 10-14 ani

Propus de: Laura Borbe, prof socio-umane, Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Cluj Napoca

Materiale necesare: 10 boabe de fasole uscată, o pungă de plastic groasă, un ghiveci mare, pământ (pentru cei care nu au curte sau grădină), o lupă, aparat foto (telefon), un carnețel, 1 vas mic cu apă și vată sau șervețele pufoase, 1 termometru de cameră, apă.

Nu știu dacă ai apucat să citești Jack și vrejul de fasole, dar, dacă nu, acum e momentul! Vei porni într-o aventură, la fel de palpitantă ca a lui Jack!. Cum așa? Păi ai imaginație cât o mie de copii la un loc și, pentru a avea și un dram de adevăr aventura ta, îți propunem următorul experiment:

  1. Ia un vas mic, pune apă în el și un pic de vată sau șervețele mai pufoase. Ascunde în vată sau în șervețel 10 boabe de fasole uscată. Fă o poză boabelor, în momentul de început al experimentului. Notează în carnețel anul, ziua, ora la care începe aventura ta.
  2. Verifică, a doua zi, la aceeași oră ce se întâmplă cu boabele tale. Fă din nou o poză și apoi notează în carnețel ce ai observat. Ia o boabă din cele 10, lupa și aparatul foto, și un cuțit foarte subțire. Taie boaba în două pe lungimea ei. Folosind lupa, descoperă ce se află în interiorul ei. Desenează în carnețel, cât mai fidel, ceea ce observi, apoi vezi mai jos, la informații, cum se numesc elementele pe care le observi și notează-ți. Poți face și poze.
  3. Ia celelalte boabe și pune-le în punga groasă împăturate în vată sau șervețele. Agață punga, undeva la lumină și verifică în fiecare zi ce se întâmplă, verifică umiditatea (adaugă un pic de apă)  notează în carnețel de câte ori ai făcut asta, câtă apă ai adăugat, verifică temperatura (un termometru de cameră). Notează și cam când crezi că, din boabele tale, va crește vrejul de fasole (ipoteza ta)?
  4. După ce plăntuțele tale au crescut, le poți răsădi într-un ghiveci, pe balcon sau în grădină. Informațiile pe care le-ai adunat în urma observației și pozele, desenele, le poți transforma într-o poveste, de data asta una științifică! Cam așa își petrece viața un cercetător!
  5. Dacă povestea cu cercetătorul ți se pare interesantă, dar ești interesat și să produci hrană pe balcon, de ce nu? Iată aici câteva idei:

Informații 

Știința este un mod de a privi  lumea. Este ca un joc pentru a înțelege ce se întâmplă în jurul nostru și ca orice joc, are reguli. Știința este jucată după reguli speciale care, împreună se numesc metoda științifică de cercetare. Metoda științifică are opt etape de bază:

    • Începem prin a pune o întrebare.
    • Adunăm informații (observăm, măsurăm, cântărim, citim, experimentăm, notăm tot) pentru a răspunde la întrebare
    • Formulăm un răspuns care se numește ipoteză.
    • Testăm ideea, făcând un experiment și notăm ce observăm
    • Obținem răspunsuri.
    • Comparăm răspunsurile cu ipoteza
    • Decidem ce înseamnă ce am descoperit (se confirmă sau nu ipoteza, în ce condiții?)
    • Le prezentăm altora ce am aflat.