loader image

Labirintul lui Tezeu

22 aprilie 2020

Nivel vârstă: 10-14 ani

Materiale: o cutie de pantofi, bucăți de carton albe sau colorate, acuarele/culori, foarfecă, lipici/scotch, conexiune la internet (opțional)

Pentru că ești cuminte și stai în casă, lungimea traseelor tale s-a redus simțitor. Imaginația însă e liberă și poți încerca să străbați căi labirintice. În plus, tu poți alege să fii Minos sau Dedalus sau Tezeu.

Ce îți propun?

  • Află cine sunt cei trei, și povestea lor. Dacă nu ai informația la îndemână, te poți inspira de aici
  • Caută pe internet o imagine cu un labirint! Dacă nu ai internet, poți folosi imaginea alăturată sau poți desena chiar tu un labirint, folosindu-te de propria imaginație.
  • Ia o cutie goală de pantofi și trasează în interior punctul de start, punctul de finish și liniile labirintului.
  • Decupează fâșii de cartoane lungi și înguste (de aprox 5 cm) pentru a realiza pereții labirintului. Lipește benzile de carton unele de altele cu lipici sau scotch. Acestea se pot și colora înainte.
  • Improvizează un personaj care, asemenea unui pion, să parcurgă labirintul astfel încât să ajungă la locul de finish (unde poate exista o ”comoara” sau chiar un ”minotaur”).
  • Invită un membru al familiei să descopere soluția, jucând rolul unui erou preferat.
  • Dacă vrei să încerci o altă variantă de construcție a labirintului, te poți inspira din material următor:

Informații

  1. În orașul Knossos din Grecia antică conducea un rege pe nume MINOS. În labirintul palatului său trăia un monstru groaznic, o ființă fabuloasă, jumătate om, jumătate taur, pe nume MINOTAUR. Labirintul a fost construit de inginerul grec,  Dedalus, într-un mod atât de inteligent, încât, oricine intra în el, nu mai găsea drumul înapoi În urma unui blestem al zeilor, cei mai viteji atenieni  erau aruncați în labirint și, pentru că nu reușeau să depășească obstacolul, sfârșeau prin a fi mâncați de Minotaur. Într-o zi, un tânăr pe nume TEZEU a ajuns și el să fie aruncat în labirint, în lupta cu monstrul. Folosindu-se de un ghem de ață dăruit de logodnica sa, Ariadna, Tezeu a reușit să iasă din labirint și să ucidă Minotaurul, devenind astfel unul dintre eroii Greciei antice.
  2. Legendele și povestirile (istorice, religioase, literare) au  fost create de civilizațiile lumii încă din cele mai vechi timpuri. Prin specificul lor, acestea conțin și informații istorice, de aceea ele sunt studiate și în prezent pentru cunoașterea vieții oamenilor din trecut. Personajele legendelor se remarcă deseori prin rezolvarea unor situații dificile de viață și devin astfel eroi pentru poporul care le-a creat.
  3. În mod obișnuit, labirintul este o construcție complicată, cu multe compartimente în care găsirea ieșirii este foarte dificilă. În multe situații  labirintul a fost sursă de inspirație pentru amenajarea unor spații verzi, îndeosebi pentru curțile princiare, dar și pentru grădini publice (caută pe internet ”cele mai spectaculoase labirinturi din lume pentru a vedea imaginile spectaculoase cu grădinile labirint). Ideea labirintului a fost des utilizată în cultura popoarelor lumii, pentru că susține creativitatea, abilitatea, capacitatea de a rezolva probleme și, mai ales, nevoia unei strategii pentru rezolvarea lui. Și în viața noastră cotidiană suntem nevoiți să parcurgem obstacole și să căutăm soluții la diferite provocări, asemenea  eroului din poveste. De aceea, curajul, istețimea, perseverența și priceperea pot fi exersate zilnic pentru a ne oferi, asemenea ghemului Ariadnei,  ”cheia” spre succes.

Întrebări de reflecție: În ce măsură viața noastră de astăzi se aseamănă cu un labirint? Cine ar fi personajele pozitive, eroii? Dar cele negative? Cine poate fi azi, Minos, Dedalus, Tezeu sau Ariadna? După ce îți răspunzi întrebărilor, vorbește cu familia sau prietenii tăi despre labirint și cum vezi tu lumea.

Propus de: Aurelia Dan, profesor de istorie, Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” BISTRIȚA/inspector pentru educație permanentă și activități extrașcolare, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița Năsăud