loader image

Meniu ca la mama acasă!

22 aprilie 2020

Nivel vârstă: 12-18 ani

Materiale: foi de hârtie, pix, cântar de bucătărie

E important în perioada aceasta să avem grijă de sănătatea noastră. Așa că, sper că stai acasă, în siguranță și te speli des pe mâini. Pe lângă aceste comportamente care ne păstrează la distanță de viruși, e de dorit să fim atenți și la ce și cât mâncăm. De aceea, îți propunem să fii cercetător pentru o săptămână!

Iată ce ai de făcut:

  1. Desenează, pentru fiecare zi, un tabel pe o foaie de hârtie, după următorul model. Poți face un tabel pentru fiecare membru al familiei!

Data:……………..

2. Completează tabelul în fiecare zi, înainte de a începe să mănânci, după…e prea târziu! Poți face asta pentru fiecare membru al familiei.

  • Pentru a măsura cantitatea, folosește un cântar de bucătărie, dacă nu ai, estimează, comparând cu un obiect a cărui greutate o cunoști (îți poți face și o balanță) sau transformând volumul (vasului în care e pusă mâncarea) din litri sau grame. Află de pe internet cum procedezi.
  • Pentru a determina caloriile, intră aici: calorii.oneden.com/calculator-calorii/

3. Măsoară înălțimea și greutatea ta. Descoperă care este necesarul de calorii pentru tine. Compară cu rezultatul observațiilor tale pe durata săptămânii. Poți face asta pentru fiecare membru al familiei.

  • Când te-ai încadrat în limitele potrivite?
  • Ce ai putea schimba? Cât de mare e schimbarea pentru tine?
  • Ce alimente aduc multe calorii și totuși nu te satură?

4. Oare cât de sănătos e ceea ce mănânci, tu și ai tăi? Pentru că nu e vorba numai de cantitate sau de calorii, e vorba și de aportul de vitamine, proteine, grăsimi etc. Compară, pentru fiecare zi, informațiile din fișa ta de observație, cu informațiile din desenul alăturat.

  • Când ai respectat principiile?
  • Ce ai putea schimba?

5. Prezintă familiei rezultatele cercetării tale și soluțiile pe care le-ai găsit.

Informații

Caloria este o unitate universală de măsură a energiei, așa cum, de pildă, distanța se măsoară în metri. Aceasta este folosită, în sens științific, pentru a măsura energia termică, dar la scară largă, este folosită în controlul nutriției.

Cu ajutorul acesteia, se poate exprima cantitatea de energie de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa. Altfel spus, caloriile, ca reprezentare abstractă a energiei furnizată organismului, sunt acel „combustibil” de care organismul uman nu se poate lipsi pentru a fi activ.

Toată cantintatea de alimente și băuturi pe care o ingerăm se transformă în energie măsurabilă în calorii, la fel ca și energia pe care o consumăm în activitățile de zi.

Piramida alimentară se referă la clasificarea alimentelor în funcţie de proporţia ideală a fiecărui aliment în dieta zilnică. Sunt mai multe variante ale piramidei alimentare. Iniţial aceasta a fost dată publicităţii în 1992 de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite. În 1998 cercetători din Bruxelles au propus o altă variantă a piramidei, pentru ca în 2002 de la Harvard să se promoveze o altă versiune. Finalmente, anul trecut, în 2008, aceiaşi cercetători de la Harvard au schimbat structura piramidei alimentare, în lumina noilor informaţii legate de alimentaţie, rezultate din cercetările întreprinse în ultimii ani.

Atenție! Piramida alimentară nu menţionează numărul de grame din fiecare aliment pe care ar trebui să-l consumăm zilnic (sau de calorii), ci prescrie o reţetă generală a ceea ce ar trebui să mâncăm zilnic.

Propus de: Daniela Tomi, profesor de biologie, Liceul Tehnologic Telciu și Laura Borbe, profesor socio-umane, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Cluj Napoca