loader image

Tout le monde à table! sau Toată lumea la masă!

22 aprilie 2020

Nivel vârstă: 10-16 ani

Materiale necesare: morcovi, răzătoare, condimente, foi de hârtie, creion, acces la internet

Franța e departe și acum e mai sigur să stai acasă! Dar, cu puțină imaginație și un pic de străduință, ai putea să te teleportezi împreună cu familia ta într-un bistro franțuzesc chic. Ar fi frumos să vorbești un pic în franceză, în timp ce savurați un preparat franțuzesc.

Iată ce ai de făcut:

1. Pregătește-te de gătit. Citește textul următor pentru a afla informații despre valorile sale nutriționale și pentru a calcula de câți morcovi ai nevoie pentru pregătirea mesei pentru toți membrii familiei tale. Meniul din seara aceasta va fi compus dintr-o salată de morcovi rași însoțită de felii de pâine prăjită cu unt. La nevoie, folosește dicționarul online.

La carotte crue apporte en moyenne 36,40 kcal pour 100 g, la carotte cuite 19 kcal. Une carotte pèse en moyenne 125 g, ce qui représente un apport énergétique de 45,50 kcal environ crue et 23,75 kcal cuite.

2. Odată ce ai aflat care este cantitatea necesară, citește rețeta de mai jos. Dacă întâlnești cuvinte necunoscute, caută-le în dicționar.

Ingrédients: carottes/vinaigre ou le jus de citron/sel, poivre.

Prepare: Peler les carottes. Les râper à l’aide d’une râpe à larges entailles. Mettre les carottes dans un bol. Tu peux compléter cette salade avec des tranches de pain grillé et du beurre.

3. Înainte de a o servi, imaginează, pentru familia ta, un scurt dialog în franceză. Ia o foaie de hârtie, una pentru fiecare persoană care ia cina și împătură foaia după model. Poți să o decorezi în stil franțuzesc și să treci pe ea câteva propoziții pe care cei de la masă să le citească.(folosește expresii sau cuvinte precum: bonjour, pain, je mange, heureux, carotte, bon appétit, pentru a construi un dialog).

 4. Creează în bucătărie o ambianță de inspirație franțuzească (muzică – realizează o selecție cu melodii în limba franceză; alege artiști mai vechi și mai noi, pentru toate gusturile, decor – desene realizate de tine cu simbolurile Franței sau alte simboluri).

 5. Invită familia la masă. Servește salata. Prezintă-le, de asemenea, beneficiile morcovului. Folosește-te de informația din imaginea alăturată.

6. Și pentru că orice activitate trebuie evaluată, propune un mic sondaj de satisfacție. Formulează 3 întrebări ca să vezi dacă membrii familiei tale au reținut cuvinte în franceză, le-a plăcut salata, cunosc cel puțin 3 beneficii ale morcovului. Centralizează răspunsurile și prezintă-le familiei. Poți repeta activitatea, săptămâna viitoare. Caută o altă rețetă pe bază de morcovi și introdu noi expresii în limba franceză!

Informații

  1. Franța este o țară recunoscută pentru gastronomia ei. Oameni respectă orele de masă și în general preferă să mănânce ceva simplu și gustos, bogat în fibre, vitamine și proteine de calitate. Din punct de vedere social, masa reprezintă locul de întâlnire al familiei și fiecare cămin încearcă să servească minim o masă împreună. Spre deosebire de țara noastră, prânzul se servește în jurul orei 12. Programul de lucru este conceput în așa fel încât să existe o pauză de masă. Elevii servesc masa la cantinele școlare.

2. Salatele sunt nelipsite de la prânz și cină, ele se consumă ca aperitiv, spre deosebire de țara noastră, unde salata însoțește felul principal. Conform sondajelor de opinie, morcovul este a treia legumă consumată de francezi, atât în stare crudă, cât și gătită, după cartof și roșie. Urmează andiva, salata, dovlecelul, ceapa și castravetele. Francezii respectă în general principiile alimentației sănătoase, care privilegiază o alimentație echilibrată, diversificată, cu un consum redus de dulciuri și carbohidrați și multe activități fizice în aer liber.

Propus de: Monica Buboly, profesor de limba franceză la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița/inspector școlar pentru limbi moderne, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița Năsăud și Iuliana Chilom, profesor de matematică la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița.