loader image

Căsuța prietenilor mei înaripați

23 aprilie 2020

Propus de: Gross Raluca-Maria, prof. fizică-chimie, Liceul Tehnologic Lechința, Ianoşi Ernestiu, prof. matematică, Liceul Tehnologic Lechința, Iliuţă Ana-Maria, prof. Limba și literatura română, Liceul Tehnologic Lechința.

Materiale necesare: cutter, ghiveci pentru flori din plastic, capac de oală, pensule, acuarele, sfoară, superglue.

Uneori poți face o faptă bună pentru cei din afara casei tale, pentru natură, fără să părăsești casa. Îți propun o asemenea provocare! Fapta ta bună este pentru prietenii tăi înaripați. Iată ce ai de făcut:

  1. Studiază pe internet sau discută cu profesorul de biologie (să te ajute să cauți) cum  poți ocroti unele păsări din localitatea ta.
  2. Caută informații despre 1, 2 păsări despre care ai aflat că trăiesc în localitatea ta. Află cu ce se hrănesc, cât de mari sunt. Pornind de la aceste informații, stabilește ce dimensiune ar trebui să aibă căsuța pe care îți propunem să o construiești. Cu ajutorul unui liniar măsoară următoarele dimensiuni ale ghiveciului pe care l-ai ales pentru construcția căsuței: diametrul bazei mici, diametrul bazei mari și generatoarea. Folosește aceste informații pentru a calcula înălțimea și volumul căsuței. Oare intră una sau două păsări din cele descoperite? Pentru calcul, poate te ajută să intri aici:
3. Ia un ghiveci de plastic pentru flori, de dimensiunea stabilită şi un capac de oală potrivit acestuia (sau alte obiecte reciclabile, dar care să aibă un pic de greutate și un mâner de care să se poată agăța căsuța la balcon sau în grădina ta).
4. Conturează cu ajutorul unui creion ușa căsuței pe o parte a ghiveciului.
5. Decupează cu un cutter conturul marcat pe ghiveci. Poți cere ajutorul părinților sau bunicilor pentru a nu te răni.
6. Folosește carioci permanente pentru plastic și metal pentru a decora atât ghiveciul, cât și  capacul de oală într-un mod cât mai inventiv.
7. Pe marginea interioară a capacului pune un strat gros de superglue.
8. Lipește capacul în partea de sus a ghiveciului.
9. Leagă o sfoară de 50 cm de mânerul capacului.
10. Pune căsuţa confecționată pe balcon sau ȋntr-un copac/pom din grădină.
11. În zilele ce vor urma, s-ar putea să vină prietenii tăi înaripați, dacă au de mâncare. Poți începe, din acel moment să le observi, zilnic, comportamentul. Acesta ar putea fi începutul carierei tale în ornitologie.

Informații   

Ornitologia este o ramură a zoologiei care studiază păsările din punctul de vedere al aspectului exterior, al structurii organismului, al funcțiilor organelor interne, al relațiilor acestora cu mediul înconjurător, dar și al comportamentului lor.

Pe parcursul evoluției lor, păsările s-au adaptat la medii de trai diferite precum cel acvatic, aerian sau terestru. Păsările au un rol esențial în dezvoltarea ecosistemului. Sunt considerate a fi „sanitarii pădurilor”. Ele împrăștie semințe pe sol, fertilizează pământul sau stabilizează clima.

Cea mai veche sărbătoare din calendarul de mediu este Ziua Internațională a Păsărilor ce are loc încă din 1906 la data de 1 aprilie.