Warning: Undefined variable $theme_version in /home/fno/web/noi-orizonturi.ro/public_html/wp-content/themes/Divi-Child-Restore/functions.php on line 16

Warning: Undefined variable $parent_style in /home/fno/web/noi-orizonturi.ro/public_html/wp-content/themes/Divi-Child-Restore/functions.php on line 18
Distracția spumei - Fundația Noi Orizonturi
loader image

Distracția spumei

23 aprilie 2020

Nivel vârstă: 12-18 ani

Traducere și adaptare: Adriana Bîrcean, prof limba engleză

Materiale necesare: 1 sticlă de 30 ml spălată și uscată, detergent lichid de vase, 1 plic colorant alimentar, un sfert de cană de apă călduță, un bol mic, o pâlnie (sau faceți una prin rularea unei foi de hârtie), o tavă de copt mare dreptunghiulară (ajută să se facă cât mai puțină mizerie), o cană de măsurat. Opțional: ½ cană apă oxigenată, cu concentrație 3% și 6% de 500 ml (Nu folosiți apă oxigenată cu concentrație mai mare), 1 pachet drojdie uscată activă (vezi să nu te prindă mama când folosești drojdia pentru joacă, în vremurile acestea!)

Ți-am pregătit un experiment mega distractiv. Cu această ocazie, nu doar te distrezi, ci vei învăța cum sunt afectate reacțiile chimice de prezența unui catalizator – un material care accelerează reacțiile dar nu reacționează el însuși. În această activitate vei crea o fântână de spumă colorată prin adăugarea drojdiei la reacția chimică.

Ce ai de făcut

1. Combină apa caldă și drojdia într-un bol și pune-o deoparte pentru moment.
2. Pune sticla în tava de copt (asta ajută să nu faci multă mizerie).
3. Folosind pâlnia, toarnă apa oxigenată în sticlă.
4. Adaugă câteva picături de colorant alimentar.
5. Adaugă câteva picături de detergent lichid de vase.
6. Folosește pâlnia pentru a pune amestecul de apă caldă și drojdie în sticlă.
7. Scoate repede pâlnia și stai deoparte pentru a nota observațiile.
8. Roagă pe cineva să te filmeze pe toată durata experimentului și rezultatul.
9. Trimite în grupul tău de prieteni filmarea și povestește-le ce ai descoperit.

Întrebări:

1. Ce ai observat înainte de a adăuga amestecul de apă caldă și drojdie?
2. Ce s-a schimbat când ai adăugat peste apa oxigenată amestecul de apă călduță și drojdie?
3. Ce ai observat când ai atins bulele?

Informații

Acesta este un exemplu de reacție exotermă – o reacție care emană căldură. Dacă atingeți sticla sau spuma după ce începe reacția, veți descoperi că e mai caldă decât atunci când ați început. Căldura este cauzată de pana de apă oxigenată din elementele sale de bază, apă și oxigen. De obicei, această reacție chimică are loc încet și ia timp, dar când adaugi drojdie – un catalizator – accelerează procesul amplificând rezultatele. Oxigenul care este eliminat în urma procesului se combină cu detergentul lichid de vase pentru a face multă spumă!