loader image
Un mărțișor din trecut pentru viitorul tinerilor din Biertan

1 martie 2021

În Colinele Transilvaniei, programul de educație promovat de Fundația Noi Orizonturi a schimbat pentru totdeauna modul în care tinerii își privesc localitatea natală și își planifică viitorul.

La sfârșit de februarie 2018, la biblioteca din Biertan, jud Sibiu era agitație mare. Membrii clubului GreenIMPACT care de-abia împlinise un an, lucrau de zor să dea o nouă viață unui simbol străvechi: Donariul – obiect votiv creștin descoperit în zonă în epoca constantiniană (din secolul al IV-lea). Planul lor era să transforme artefactul despre care învățaseră la școală în ceva modern și actual, un obiect care să poată fi purtat cu mândrie și care să vorbească frumos despre localitatea lor natală. Și, pentru că se apropia luna martie, ideea de mărțișor a apărut foarte natural și firesc. Au avut și noroc – Marcus, soțul uneia dintre profesoarele care coordonau clubul era pasionat de traforaj și s-a oferit să-i învețe să lucreze în lemn niște mărțișoare care să simbolizeze Donariul. Ideea de a readuce în actualitate și de a pune în valoare Donariul a fost, în fapt, al doilea proiect al copiilor din Biertan.

Copiii din clubul GreenIMPACT analizând harta comunității lor, cu comorile identificate de ei

Eșecul, ca un pas înainte
Primul proiect gândit de copii – un traseu de biciclete prin pădure cu loc de belvedere – a eșuat, pentru că cineva a furat indicatoarele și bucăți din mobilierul de la locul de popas, chiar înainte de inaugurare. Acest lucru i-a întristat pe copii, dar a și trezit în ei simțul civic – de exemplu, chiar înainte de aniversarea unui an de existență, Clubul GreenIMPACT a fost subiect de discuții în Consiliul Local, pentru că unul dintre copii a sesizat instituțiile abilitate că se fură lemne din pădure. Iar discuțiile nu au fost tocmai de apreciere, semn că nu toți membri comunității apreciază faptul că tinerii sunt împuterniciți să-și facă vocea auzită. Dar odată cu proiectul eșuat, tinerii au câștigat un aliat important în comunitate, pe primarul comunei, Mircea-Mihai Dragomir, care s-a arătat impresionat de ei.
„Se vede că acești copii au făcut multe lucruri împreună, se vede și după cum se exprimă – ei deja știu ce înseamnă un proiect, să socializezi, să lucrezi în echipă… Și asta face mai mult decât nu știu câte ore de școală. Când sunt implicați efectiv într-un proiect, ei se pregătesc, de fapt, să dea piept cu societatea. Colegii lor o să trăiască asta de-abia când termină școala și, față de ei, copiii din club o să fie mai pregătiți. Și din punct de vedere civic ei sunt mai pregătiți. Se observă, dacă discuți cu ei, pentru că pun tot felul de întrebări”.
În semn de apreciere, primarul a participat la aniversarea de un an a clubului GreenIMPACT Biertan și a promis că-i ajută pe mini-cetățenii lui cu orice au nevoie, la proiectele următoare.
„Cred că ei nici nu-și dau seama cât de mult îi ajută proiectul ăsta. Dar eu sunt sigur că o să iasă niște oameni mai buni din ei, mai pregătiți de viață”, spunea el la aniversare.

Ambasadorul SUA în România, Excelența sa, Hans G Klemm, în vizită la Biertan și la clubul GreenIMPACT, alături de delegația Romanian American Foundation, a provocat nevoia reală de copiilor de a învăța limba engleză.

Cea mai importantă lecție

Multe s-au întâmplat, în timpul care a trecut de atunci. Copiii s-au apucat de cel de-al doilea proiect – gândit în jurul Donariului – și, deși primele piese nu au fost gata pe 1 martie, ci de-abia în 8 martie, mărțișorul a fost un succes. Primele bucăți au fost vândute în comunitate, dar următoarele au ieșit în lume. Asta pentru că încă de la început copiii s-au gândit să facă un mărțișor versatil, care să poată fi purtat și ca broșă, oricând pe parcursul anului. „Primarul a comandat 50 de bucăți pe care le-a dus cu el la o conferință în Germania. Și ori de câte ori primea câte o delegație în vizită la Primărie, făcea câte o comandă nouă”, explică Emi Coldea, unul dintre primii copii care s-au înscris în clubul GreenIMPACT, la înființare.

După succes a venit și prima lovitură – Marcus, care a avut răbdare să-i învețe să sculpteze cu migală foițele subțiri de lemn s-a stins la câteva luni, răpus de o boală care de puține ori iartă. Însă în loc să fie descurajați, copiii au decis să facă mai departe Donarii, în amintirea lui. Iar în iarna lui 2019 au organizat niște sezători în care au lucrat la o versiune specială a Donariului, potrivită pentru a fi agățată în bradul de Crăciun. Donariul a fost promovat și la evenimentele organizate de Fundația Noi Orizonturi pentru a promova cluburile GreenIMPACT și diferența pe care acestea o pot face în economia satului românesc. Iar copiii din Biertan au continuat să se întâlnească la club, să facă Donarii și să învețe despre lucrul în echipă și despre cum să privească mai atent în jur. Mulți au conștientizat că au motive să fie mândri de locul natal. Iar unii au realizat că sunt destule de îndreptat. Dar toți s-au ales cu o lecție importantă: nu contează cât ești de mic, dacă vrei să faci ceva pentru comunitatea în care trăiești.

Emil Coldea și colegii lui de club, pregătindu-se pentru prezentare, la Gala de la Sibiu, Tineri în Acțiune pentru ecoturism

GreenIMPACT este programul de învățare în care tinerii (13-18 ani) dezvoltă competențe necesare într-o destinație ecoturistică participând la activități de explorare a patrimoniului local și de planificare de proiecte de valorizare a lui în activități benefice ecoturismului. Proiectele tinerilor primesc finanțare pentru a-le pune în practică, contribuind astfel direct la valorificarea patrimoniului local. Romanian American Foundation este din 2016, partenerul strategic al Fundației Noi Orizonturi pentru dezvoltarea GreenIMPACT.