loader image

Cavalerii Turnului Înclinat care îndreaptă lucruri la Slimnic

16 martie 2021

Uneori trebuie să stai strâmb, ca să vezi lucrurile drept. În Colinele Transilvaniei, doi profesori – Cosmin Simtion, de istorie, și Bogdan Mira, de română – au dat seriozitatea din cancelarie pe joaca de-a cavalerii. Așa au atras alături de ei o generație întreagă de tineri despre care scrie, acum, toată presa. Ultima lor ispravă: au reușit să câștige pentru comuna lor, Slimnic, titlul de sat european de tineret! 

Se întâmpla în 2017, când Fundația Noi Orizonturi a lansat programul GreenIMPACT, dedicat în special școlilor din mediul rural (zone cu destinație eco turistică). Primul pas din proiect a fost formarea profesorilor, astfel încât aceștia să-i implice pe elevi într-un proces de învățare prin proiecte în folosul comunității care să promoveze valorile, patrimoniul local. „Ce valori?!”, s-au întrebat copiii la prima întâlnire a clubului GreenIMPACT. „Noi avem doar un turn, la Ruși, și și ăla e așa de înclinat, că stă să cadă”. Însă ghidați de coordonatorii clubului, Bogdan și Cosmin, copiii au început să vadă „the big picture”. Și-au amintit de Turnul din Pisa, care atrage anual sute de mii de turiști în nordul Italiei și au început să-și privească propriul turn cu alți ochi. La finalul întâlnirii, erau convinși că, dacă se vor pune în slujba promovării turnului, vor reuși să schimbe destinul micuțului lor sat pierdut în Colinele Transilvaniei. Și-au spus Cavalerii Turnului Înclinat și au adoptat o conduită și un limbaj care i-au transformat în preferații presei locale, care au scris despre fiecare proiect al clubului. Misiunea pe care și-au asumat-o cavalerii a devenit din ce în ce mai clară, cu fiecare proiect adăugat la portolofiu: promovarea tradițiilor (de exemplu obiceiul văruțelor, care anul acesta va fi marcat pe data de 20 martie), promovarea obiectivelor locale (Turnul Înclinat), dezvoltarea comunității (amenajarea unor puncte de popas, acțiuni de ecologizare, marcarea monumentelor etc) și promovarea gastronomiei locale (proiectul Sate și bucate, realizat cu scopul de a experimenta și a învăța într-un mod atractiv tot ce ține de produse locale, de la semințe la mâncarea din piețe și restaurante). De curând, Cavalerii Turnului Înclinat s-au transformat din grup informal în Asociație, ca să poată face și mai multe proiecte. Care este povestea, prin ochii cavalerului coordonator Cosmin Simtion? 

Ce te-a făcut să te înscri la cursurile Fundației Noi Orizonturi și să deschizi clubul Cavalerii Turnului Înclinat?

Cred că m-a atras denumirea Noi Orizonturi, dar și curiozitatea de a afla despre noi programe.  Denumirea de Cavalerii Turnului Înclinat mi-a venit în minte acum 3 ani, când trebuia să denumim cumva clubul GreenIMPACT proiectat. 

Care sunt cele mai importante momente din istoria de până acum a clubului?

Prima borna am marcat-o chiar mai sus 😅, anume actul de botez, un alt moment important a fost reușita ducerii la bun sfârșit a primului proiect sub umbrela FNO, recunoașterea venită la Gala Tineretului din România 2018, unde alături de bunul coleg și prieten Bogdan Mira, am câștigat două premii echivalente Oscar pentru programe de Tineret. După aceea….s-a scris istoria 😊

Promovați tradițiile, gastronomia și obiectivele turistice locale cu scopul de a dezvolta comunitatea. Poți să-mi dai câte un exemplu de proiect remarcabil la fiecare categorie?

Pe tradiții, proiectul amiral de până anul acesta era Văruțele. Anul acesta propunem 4 proiecte pe tradiții: Văruțele, Armindeni, Sânzâienele și Colindatul. Pe zona gastronomică este proiectul Sate și Bucate. Pe promovare obiective turistice locale, este cald-călduț, proiectul Cetatea Mândră, Turnul Înclinat și Ținutul Merelor, ce a obținut din partea Ministerului Turismului recunoașterea ca rută culturală și turistică.

Cum privesc oamenii din comunitate activitatea clubului?

Cu privire la percepția localnicilor, cred că am parcurs toate etapele importante – curiozitatea, neîncrederea, chiar căinarea 😅, respectul, încrederea și admirația. Drumul mai este lung, totuși, dar eu zic că am reușit să intrăm în sufletele multora.

Ce înseamnă că Slimnicul este, de anul acesta, „Sat european de tineret”*?

Slimnic Sat European de Tineret 2021 dă adevarata probă de încercare pentru cavaleri. În zona acestui mare proiect titlul de generalissim îl poartă un alt fiu al comunității, Mihai Panțiru. Nu am ce face, trebuie o scurtă divagație de la subiect. Dacă la început eram regat bicefal, Mira Bogdan și cu subsemnatul, de mai bine de 2 ani suntem triumvirat, dar nu unul care o sfârșește rău 😅, marele câștig al comunității și clubului fiind ,,racolarea ” lui Mihai

*„Sat European de Tineret” se oferă satelor sau comunelor care își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor. Proiectul are o viziune unică și este conceput pe baza nevoilor tinerilor din mediul rural dar urmărește și dezvoltarea comunităților rurale în patru domenii cheie: educație, cultură, voluntariat și dialog structurat. În cadrul proiectului vor avea loc următoarele activități: Debate & Act – dezbateri online și în stradă cu scopul de a crește implicarea tinerilor în rezolvarea problemelor identificate de către ei; Learn & Play – activități de educație non-formală, cu focus pe tradiții, cultură, gastronomie locală, organizarea unei școli de vară, dar și digitalizare; Spaces & Places – identificarea și amenajarea de spații și locuri ce vor fi folosite de către tineri pentru activitățile lor din acest an și în viitor. Toate activitățile se vor desfășura până la data de 5 decembrie 2021.
Ce înseamnă acum clubul pentru tine?

Fără să fiu bombastic, e a doua casă. De fapt și casa unde locuiesc eu în Ruși e trecută ca și sediu al Asociației Cavalerii Turnului Înclinat.

Articol realizat de Elena Nicolae

GreenIMPACT este programul de învățare în care tinerii (13-18 ani) dezvoltă competențe necesare într-o destinație ecoturistică participând la activități de explorare a patrimoniului local și de planificare de proiecte de valorizare a lui în activități benefice ecoturismului. Proiectele tinerilor primesc finanțare pentru a-le pune în practică, contribuind astfel direct la valorificarea patrimoniului local. Romanian American Foundation este, din 2016, partenerul strategic al Fundației Noi Orizonturi pentru dezvoltarea programului Green IMPACT.