loader image

Combaterea sărăciei multigeneraționale printr-o abordare integrată

28 aprilie 2021

Educație, dezvoltare comunitară și servicii integrate în Castelu și Coroieni

Începând din februarie 2021 suntem parteneri în proiectele „Împreună pentru o viață mai bună în Castelu” și „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni’’, alături de Asociația Reality Check (inițiator), Primăria Comunei Castelu, Primăria Comunei Coroieni și Asociația Pe Stop. Dezvoltate prin programul Active Citizens Fund – Romania, proiectele își propun combaterea sărăciei multigeneraționale, iar Noi Orizonturi va contribui cu experiența sa în organizarea de teambuilding-uri și în programe de leadership, de facilitare comunitară și alfabetizare.

Timp de doi ani, partenerii din cadrul proiectelor vor implementa programe de educație remedială și prin sport, activități pentru dezvoltarea abilităților de viață și de leadership, educație pentru sănătate și igienă și cluburi pentru tineri. Vor dezvolta grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii să învețe să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și vor organiza activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat.

În același timp, echipa de proiect va lucra împreună cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primării și școli, precum și cu specialiști ai instituțiilor județene, să îi ajute să colaboreze mai eficient și să aibă mai mult succes în rezolvarea problemelor complexe ale celor mai vulnerabile familii. Beneficiari sunt 1100 de copii și adulți. Experiența directă, de la firul ierbii, va fi documentată și va fi integrată în propuneri de îmbunătățire a politicilor publice naționale privind serviciile comunitare integrate.

Comunele Castelu și Coroieni au două dintre cele mai sărace comunități din România.

În Coroieni trăiesc 1770 de români și 700 de romi. Majoritatea romilor locuiesc în Ponorâta, o comunitate izolată care ține de satul Vălenii Lăpușului. Ponorâta este una dintre cele mai sărace comunități din România, cu familii numeroase și natalitate în creștere. Majoritatea locuitorilor trăiesc în condiții greu de imaginat, unii în corturi improvizate. Doar câțiva adulți știu să scrie și să citească. Acasă copiii vorbesc romani și când încep grădinița nu știu bine românește. Copiii merg la grădiniță și clasele I-IV în comunitate și la gimnaziu în Coroieni.

În Castelu trăiesc 4400 de români, 500 de turci, 180 de tătari și 480 de romi-turci (horahai). Horahaii nu sunt recunoscuți oficial nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. Majoritatea locuiesc pe o stradă neasfaltată de la capătul satului. Jumătate trăiesc modest, iar jumătate în condiții inimaginabile, în case suprapopulate și dărăpănate, fără apă curentă și baie. Mulți părinți săraci au sub 4 clase, nu știu să scrie și să citească și au nevoie de ajutor să-și acceseze drepturile. Copiii vorbesc acasă un amestec de turcește cu romani și nu știu românește cand încep școala. Foarte puțini au rezultate școlare bune.

În ambele comunități, sărăcia, lipsa educației și a igienei fac copiii vulnerabili la boli, iar fetele devin mame foarte devreme și au nevoie de îndrumare și susținere ca să își poată îngrijii corect copiii.

 „Educația este cheia dezvoltării unei comunități vulnerabile. Dar ca să aduci un copil sărac zi de zi la școală, trebuie să ajuți familia să înțeleagă importanța educației pentru viitorul copiilor și să depășească obstacolele care duc la absenteism și abandon școlar. Este esențial ca toate rotițele sistemului care susțin familia să lucreze împreună: profesorii, mediatorul și consilierul școlar, asistentul social, asistentul medical comunitar, medicul de familie și alți specialiști locali. Suntem bucuroși că prin aceste proiecte avem ocazia, alături de parteneri de nădejde, să schimbăm modul în care sunt oferite și accesate serviciile publice în cele două comunități și la nivel național și, în același timp, să oferim oportunități de dezvoltare pentru copiii și tinerii din Castelu și Coroieni.’’ – declară Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check.

Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni

Proiect derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Coroieni, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați:

Proiect derulat de:

Cu sprijinul:

Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni

Proiect derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Coroieni, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați:

Proiect derulat de:

Cu sprijinul: