loader image

Extindem ”Clubul Familiei”
în alte 21 grădințe

23 aprilie 2020

Venim cu o veste bună!

Fundația Noi Orizonturi crede că una dintre cele mai bune investiții de timp și efort ale grădiniței, ale școlii, ar fi în stabilirea unui parteneriat real cu familiile din comunitatea pe care o deservește astfel încât să fie o școală nu numai pentru copii dar și pentru familiile acestora.

Cu convingerea că derularea programului Clubul Familiei la nivelul grădinițelor aduce beneficii foarte mari pentru părinți, comunitate, grădiniță și se vede în cele din urmă chiar în starea de bine a copiilor, extindem derularea programului începând cu anul școlar 2022- 2023 la încă 21 de grădinițe/școli cu grupe de grădiniță.

„Într-un club al familiei părinții, bunicii, frații mai mari sau adulții care se ocupă de îngrijirea copiilor, cu sprijinul școlii, vor descoperi cum pot deveni adulți iubitori, hrănitori emoțional, care acordă timp de joacă și învățare cu acei copii pe care îi au în grijă, cu resursele la care pot avea acces, care își sprijină copiii să-și facă pași încrezători către învățare.”

Vasile Brașovanu, managerul programului Clubul Familiei

                                             

Până în data de 17 mai 2022 așteptăm înscrierile grădinițelor interesate să demareze un Club al Familiei.

Grădinițele/școlile selectate pentru Clubul Familiei primesc o bursă de participare la programul de acreditare ca educator parental, Cercul Siguranței – la Cluj-Napoca, în perioada 8-11 iunie.

Rezultate excelente după primul an de pilotare

În urmă cu un an de zile lansam, în Bistrița-Năsăud, proiectul pilot Clubul-Familiei, o abordare prin care grădinițele își extind rolul educațional pentru a sprijini adulții din familie, astfel încât aceștia să le poată fi suport emoțional și de învățare copiilor lor. 7 grădinițe au pilotat programului și au implicat 271 de mame, tați, bunici. Au derulat 336 ateliere iar familiile au primit 210 kituri de activități de făcut alături de copii.

Ce spun educatoarele care au testat programul

Este printre puținele proiecte în care m-am simțit atât de apreciată și am simțit că orice fac este corect, că nimic nu este greșit, atâta timp cât îți dorești un lucru și încerci.

Adela Ureche

educatoare

Am făcut activități de la care parcă nu ar mai fi plecat,
i-am simțit foarte aproape de noi și pe părinți și pe copii.

Daniela Cordoș

educatoare

De ce avem nevoie de un Club al Familiei în grădinițe?

Pentru a progresa lin în dezvoltarea competențelor de scris-citit-socotit la școală, în clasele primare, pentru a avea liniștea emoțională și siguranța relațională pentru a se angaja cu curiozitate și curaj în activități de învățare și socializare, copiii au nevoie de sprijin în familie, încă de când sunt bebeluși. 

Dar de unde învață un adult, o familie, cum să fie cu adevărat suport și ghidare pentru copiii săi? Și cum am putea avea familiile aproape în eforturile școlilor și grădinițelor de a dezvolta copii armonioși și pregătiți pentru învățare?

În urma programului am văzut schimbări la părinți –  au înțeles foarte bine de unde pornesc comportamentele irascibile sau de nervozitate ale copiilor, au privit și s-au axat cu mai multă atenție pe nevoile lor și noi am văzut efectul la copii în grădiniță – au mai multă încredere în ei.

Onita Nati

educatoare

Ce înseamnă un Club al Familiei în grădinițe?

Programul presupune derularea, în cicluri de 8 săptămâni, pentru părinți sau tutori ai copiilor, a trei tipuri de ateliere:

Mâini dibace - Ateliere de meșterit

Părinți și copii lucrează împreună pentru a confecționa obiecte.
Părinții ajung să cunoască și să integreze în relaționarea cu copilul cel puțin trei noi modalități practice de joacă prin care contribuie la dezvoltarea armonioasă a acestuia.

Minți ascuțite - Ateliere de Citim Împreună

Părinți și copii citesc alături. Părinții ajung să cunoască cel puțin 3 modalități prin care dezvoltă curiozitatea copiilor pentru lectură. Aplică în lecturile sugerate cel puțin o tehnică care contribuie la dezvoltarea limbajului timpuriu.

Inimi deschise - Cercul Siguranței

Ateliere de educație parentală la care participă doar părinții.
Aceștia obțin sprijin emoțional în grup și învață să vadă relațiile cu copiii, partenerii de viață, colegii, părinții altfel, prin exersarea întrebărilor și a răspunsurilor la nevoile de bază ale copilului.

Ce suport primiți pentru a demara un Club al Familiei?

Prin parteneriatul cu Generali Romania și Fondazione Generali The Human Safety Net Fundația Noi Orizonturi oferă fiecăreia din cele 21 de grădinițe selectate:

  • O bursă în valoare de 200 $ pentru formarea și acreditarea unei persoane ca facilitator al programului de educație Parentală Cercul Siguranței. Cursul se derulează la Cluj- Napoca, în perioada 8-11 iunie. Pentru mai multe detalii despre curs vedeți LINK.
    Astfel, pentru a participa la curs, va mai trebui să plătiți doar 100 USD (prețul standard a cursului pentru România este de 300 USD).
  • Supervizare profesională pentru persoana care derulează atelierele de educație parentală pe perioada primului ciclu de 8 ateliere.
  • Formare pentru educatoarele implicate în organizarea și derularea atelierelor cu părinții (8 ore, online)
  • Suport și ghidaj pe perioada primului an de derulare a programului Clubului Familiei.
  • Un set de 20 de cărți pentru atelierele de citit împreună, părinți-copii.
  • Un grant de 1000 lei pentru cheltuieli aferente derulării atelierelor cu părinții.

Ce se așteaptă să facă o grădiniță pentru derularea unui Club al Familiei?

Să asigure costurile de călătorie pentru participarea unei persoane la programul de formare ca educatori parentali la Cluj-Napoca (8-11 iunie)

Să participe la programele de formare pentru educatoare (online)

Să deruleze în perioada verii 2022 primul set de ateliere cu aproximativ 15-25 părinți

Să deruleze în perioada februarie-mai 2023 un al doilea set de ateliere cu aproximativ 15-25 părinți

Înscrierea în program

Până în data de 17 mai 2022 așteptăm înscrierile grădinițelor interesate să demareze un Club al Familiei.

Pentru mai multe detalii privind programul, ce presupune derularea în grădiniță, ce suport primiți, calendarul de activități, descărcați și citiți cu atenție GHIDUL APLICANTULUI.

Hai să ne cunoaștem pe 10 mai!

Pentru cei care vor să ne cunoască mai bine o puteți face marți, 10 mai, de la ora 18:00, într-o întâlnire online. Mai jos puteți să vă înscrieți pentru a participa la webinar.

Finanțarea proiectului este asigurată de către Fondazione Generali The Human Safety Net și Generali Romania. Programul se derulează în parteneriat cu Asociația OvidiuRo.

Informații de contact

Fundația Noi Orizonturi
vasile.brasovanu@gmail.com
Tel: 0751938604
Vasile Brașovanu, manager program

Despre Fundația Noi Orizonturi

Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Din 2015 susține școlile să devină conectate la comunitate, dezvoltând o rețea de peste 80 de școli la nivel național, aducând spre comunitatea școlară programul acreditat Cercul Siguranței. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe www.noi-orizonturi.ro.

Despre Fondazione Generali The Human Safety Net

Fondazione Generali The Human Safety Net este o fundație inițiată de grupul Generali, unul dintre cei mai mari asigurători din lume. Aceasta extinde scopul Generali de a „permite oamenilor să-și modeleze un viitor mai sigur, având grijă de viața și visurile lor”, segmentelor vulnerabile din societate. În acest sens, Generali își mobilizează oamenii și resursele – sprijin financiar, timp, abilități, rețele, active, produse – pentru a ajunge la câți mai mulți oameni și a amplifica impactul benefic.

Despre Generali România

Generali Romania este unul dintre primii 10 asigurători locali conform volumului total de prime brute subscrise și face parte din grupul italian Generali. Independent din 1831, grupul este unul dintre cei mai mari asigurători din lume și activează în 50 de țări. Cu aproape 72.000 de angajați și 61 de milioane de clienți, grupul ocupă o poziție de lider pe piețele vest-europene și un loc tot mai important pe piețele din Europa Centrală și de Est și din Asia.