loader image

Încurajează-ți copilul și apreciază-i unicitatea

1 septembrie 2022

Azi ne teleportăm puțin în Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud, unde stăm de vorbă cu o echipă frumoasă, formată din Daniela-Oana Buia, Daniela Cordoș, Ionela Grapini și Adela-Cosmina Ureche. Ele lucrează împreună de peste 10 ani și sunt educatoare la Grădinița Cu Program Normal Nr.1 Sângeorz-Băi, unde desfășoară activități zi de zi alături de 96 de preșcolari. Marea majoritate a copiilor provin din familii numeroase, în care mama e casnică și tata lucrează în țară sau în străinătate pentru a susține financiar familia.

Și acum câteva luni au făcut pasul cel mare, au deschis Clubul Familiei pentru că și-au dorit să redescopere familiile copiilor și să construiască relații de durată bazate pe încredere și respect reciproc.

Timpul alocat celor mici a fost principala problemă care ne-a îndemnat să intrăm în acest program.Grija pentru a oferi cele necesare traiului zilnic, pandemia cu care ne confruntăm ne-a făcut să găsim modalități de a conștientiza familiile de cât de important este să le oferim celor mici timp doar pentru ei, activități specifice vârstei lor.

Rutina de lectură în familie, când, cum și ce le citim copiilor este un câștig al acestui program.De asemenea mămicile au descoperit activitățile care le plac copiilor: pictură, modelaj, construcții etc. Conștientizarea rolului major pe care îl jucăm toți în a-i oferi copilului un mediu sigur care să îi ofere încredere și independență.

Daniela-Oana Buia

Educatoare, Grădinița Cu Program Normal Nr.1 Sângeorz-Băi

Clubul Familiei a adus un plus de valoare comunității. Activitățile realizate alături de părinți și copii sunt o sursă de inspirație în cadrul viitoarelor activități.

Unul dintre cele mai frumoase momente a fost activitatea „Bulgărele de fericire” desfășurată la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi. “La muzeu a fost citită povestea «E cineva ca mine?» și am descoperit că fiecare dintre noi suntem unici și speciali. De asemenea fiecare obiect expus la muzeu este unic și special așa s-a stabilit legătura dintre noi și activitatea desfășurată la muzeu. Artistul Mureșan Murivale a fost gazda atelierului de meșterit. Urmând modelul artistului cei mici au meșterit cu mâini dibace «Bulgărași de fericire». Lutul a prins viață și ne-a demonstrat că fericirea vine din lucruri mărunte” ne spun ele aproape la unison.

Dar ca în orice alt proiect, au existat și câteva provocări, cum ar fi sincronizarea și menținerea interesului în unele momenete. Au analizat situația și au venit cu o soluție simplă – un grup de chat în care se oferea constant feedback.

Ce au învățat părinții? Dar copiii? Ei bine părinții au învățat să-și încurajeze copilul și să-l aprecieze cu tot interesul și entuziasmul, să îi ofere și sprijine independența și au redescoperit cât de diferiți sunt fiecare, dar și că toți au nevoie de dragoste, securitate, hrană bună, de sprijinul nostru ca să crească armonios. Copii au avut cadrul unde s-au simțit apreciați și valorizați și au pus în bagajul lor și multe…cuvinte noi!

Programul Clubul Familiei presupune derularea, în cicluri de 8 săptămâni, pentru părinți sau tutori ai copiilor, a trei tipuri de ateliere:

Mâini dibace - Ateliere de meșterit

Părinți și copii lucrează împreună pentru a confecționa obiecte.
Părinții ajung să cunoască și să integreze în relaționarea cu copilul cel puțin trei noi modalități practice de joacă prin care contribuie la dezvoltarea armonioasă a acestuia.

Minți ascuțite - Ateliere de Citim Împreună

Părinți și copii citesc alături. Părinții ajung să cunoască cel puțin 3 modalități prin care dezvoltă curiozitatea copiilor pentru lectură. Aplică în lecturile sugerate cel puțin o tehnică care contribuie la dezvoltarea limbajului timpuriu.

Inimi deschise - Cercul Siguranței

Ateliere de educație parentală la care participă doar părinții.
Aceștia obțin sprijin emoțional în grup și învață să vadă relațiile cu copiii, partenerii de viață, colegii, părinții altfel, prin exersarea întrebărilor și a răspunsurilor la nevoile de bază ale copilului.