– În județele Iași, Cluj și Hunedoara –
Deschidem 10 cluburi IMPACT
03 martie 2025
Dacă ești interesat/ă de sănătatea mintală a copiilor și adolescenților (10-14 ani), de educația pentru transformare în clasă sau în afara ei, și îți dorești să le oferi tinerilor șansa de a învăța într-un cadru non-formal, acum este momentul perfect! În anul în care sărbătorim un sfert de secol de Noi Orizonturi, deschidem și 20 de cluburi IMPACT, iar astăzi lansăm apelul pentru primele zece!
Cele 10 cluburi IMPACT vor prinde viață în județele Iași, Cluj și Hunedoara, ca parte a proiectului „Engaged Minds, Empowered Lives: Cultivating Child Mental Health Awareness Through Civic Engagement and Service Learning” (EMEL), finanțat de Uniunea Europeană prin linia de finanțare CERV-2024-Child, perioada de implementare: 1.01.2025- 31.12.2026.
Aceste cluburi vor ajuta copiii cu vârsta între 10-14 ani să conștientizeze și să abordeze problematica sănătății mintale în comunitățile lor, oferindu-le un spațiu de învățare non-formală, implicare civică și dezvoltare personală.
Iar tu poți fi parte din această schimbare!

Ce este clubul IMPACT?
IMPACT este un model de educație non-formală care folosește ca metodologie învățarea prin experiență și învățarea prin serviciul în folosul comunității (Service-Learning). Modelul a fost dezvoltat de Fundația Noi Orizonturi în anul 2002 și a ajuns să fie aplicat azi în peste 30 de țări într-un număr de peste 8000 de cluburi. În România funcționează momentan 90 de cluburi IMPACT în comunități rurale sau urbane din 27 de județe.
Ne dorim tineri mai pregătiți, mai puternici, care să se implice și să transforme în bine lumea din jurul lor. De aceea, în IMPACT, sprijinim copiii și tinerii să identifice probleme reale din comunitățile lor și să găsească soluții creative pentru a le rezolva, în timp ce și dezvoltă competențe și trăsături de caracter necesare pentru viața de zi cu zi.
Metodele folosite cu precădere în IMPACT sunt: jocurile, poveștile și proiectele de învățare prin serviciu în folosul comunității (Service Learning).
Mai multe despre modelul IMPACT
Metodele folosite la club (jocurile, poveștile și proiectele de învățare prin serviciu în folosul comunității – Service Learning), precum și altele specifice învățării prin experiență, dezvoltă în rândul copiilor și tinerilor participanți în program, valori care ajută la construirea caracterului, cunoștințe legate de diferite teme pe care aceștia le aprofundează (protecția mediului, sănătate, management de proiect, etc) și abilități de viață care îi pregătesc pentru viața de adult și pentru integrarea pe piața muncii.
IMPACT funcționează sub forma unui club de copii/ tineri (12-20 într-un grup), ghidat de o echipă de profesori (sau alți adulți pasionați de lucrul cu tinerii: bibliotecari, studenți etc.), care se întâlnește săptămânal și desfășoară activități după un curriculum IMPACT ce poate fi adaptat în funcție de nevoile de dezvoltare ale grupului. O dată la câteva luni, clubul IMPACT derulează un proiect de învățare prin serviciu în folosul comunității, acesta fiind instrumentul principal de învățare în context de grup/echipă.
Modelul IMPACT are în construcție 3 elemente esențiale :
- Contribuția la comunitate – prin proiectele de Service Learning realizate de club sub ghidarea liderilor adulți;
- Competențe – urmărim dezvoltarea în rândul copiilor a competențelor cheie precum: implicare civică, management de proiect, managementul personal și de grup (colaborare, comunicare, lucru în echipă, etc), inovație și creativitate;
- Caracter – urmărim dezvoltarea a 24 de trăsături de caracter construite prin modelul VIA – Values in Action.
Unde pot funcționa cluburile IMPACT
Cluburile IMPACT pot fi înființate pentru copii și tineri cu vârste între 10 și 18 ani și pot funcționa în cadrul școlii ca activitate/ serviciu educațional inclus în oferta educațională a școlii.
Despre proiectul Engaged Minds, Empowered Lives: Cultivating Child Mental Health Awareness Through Civic Engagement and Service Learning – EMEL
Proiectul EMEL își propune să crească gradul de conștientizare asupra sănătății mintale a copiilor și să promoveze practici și comportamente pozitive în acest domeniu. Inițiativa se bazează pe metode de implicare civică și învățare prin serviciu în folosul comunității (Service-Learning) în școli, având ca beneficiari principali copiii vulnerabili din zone rurale și comunități urbane mici din România și Kosovo.
Metodologia de bază a proiectului este învățarea prin serviciu în folosul comunității, implementată prin intermediul cluburilor de voluntariat after-school (Cluburile IMPACT). Prin aceste cluburi, proiectul va implica peste 300 de elevi din 20 de școli din România și Kosovo, care vor desfășura proiecte comunitare locale pentru a aborda provocările legate de sănătatea mintală a copiilor.
Partenerii proiectului, Fundația Noi Orizonturi (România) și TOKA (Kosovo), au o experiență solidă în implementarea modelului IMPACT și în utilizarea învățării prin serviciu în folosul comunității, pentru sprijinirea copiilor din mediul rural sau orașe mici. Alături de Universitatea din Pristina – Institutul de Psihologie, ne unim eforturile pentru a aborda o provocare tot mai presantă, atât la nivel național, cât și global: sănătatea mintală a copiilor.
Proiectul se aliniază cu o prioritate esențială a programului CERV – sănătatea mintală a copiilor – și pune accent pe un pilon central al Strategiei UE: implicarea activă a copiilor în procesul decizional și în comunitate.
Află mai multe despre proiect aici.

Ce ne propunem
La începutul anului 2025 ne propunem să susținem deschiderea a 10 noi Cluburi IMPACT, al căror focus va fi promovarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Aceste cluburi vor fi deschise în școli generale din județele Iași, Cluj și Hunedoara, având ca prioritate școlile din zonele rurale și orașele mici din cele trei județe.
Scopul nostru este de a stimula acțiuni imediate pentru:
- Creșterea conștientizării asupra sănătății mintale a copiilor;
- Promovarea strategiilor preventive în mediul educațional prin implicarea activă a copiilor și utilizarea metodologiei service-learning;
- Încurajarea relațiilor armonioase între copil-părinte-școală-comunitate;
- Creșterea nivelului de implicare al comunităților în problematici ce țin de sănătatea mintală a copiilor și adolescenților.
Proiectul este susținut de cinci instituții publice, trei dintre ele fiind inspectorate școlare județene din România, iar două fiind municipalități din Kosovo. Alături de noi, îi avem ca parteneri principali și pe specialiștii de la Institutul de Psihologie al Universității din Pristina.
Află mai multe despre obiectivele proiectului
Prin acest proiect ne dorim să:
- Realizăm o cercetare participativă mixtă prin care sondăm percepțiile, practicile, provocările și preocupările legate de sănătatea mintală și bunăstarea copiilor în mediile rurale și în comunitățile cu statut socio-economic scăzut din România și Kosovo, Cercetarea va avea loc în perioada aprilie – iulie 2025 și va include organizarea a cinci focus-grupuri cu elevi, părinți și profesori în școlile selectate în eșantionul cercetării, precum și completarea unui chestionar online de către elevii din clasele de gimnaziu din școlile partenere.
- Dezvoltăm un model educațional eficient și relevant (IMPACT), bazat pe rezultatele cercetării, care să promoveze dreptul copiilor la sănătate mintală, să sprijine dezvoltarea abilităților pentru implicare civică și să încurajeze participarea activă în comunitate a copiilor. Se va dezvolta un curriculum IMPACT pe tematica sănătații mintale și un instrument de evaluarea a competențelor copiilor din IMPACT.
- Susținem peste 300 de copii din cluburile IMPACT în procesul lor de formare ca membri activi ai comunității, ca promotori ai sănătății mintale și ai stării de bine, prin implicarea lor în proiecte și activități educaționale.
- Sprijinim 40 de cadre didactice să își dezvolte competențele necesare pentru a activa ca lideri voluntari în cele 20 de cluburi din România și Kosovo.
- Creștem vizibilitatea și recunoașterea rolului copiilor în domeniul sănătății mintale și al bunăstării, în România, Kosovo și în regiunea Europei Centrale și de Est, prin promovarea de bune practici în realizarea proiectelor comunitare dezvoltate de copii.

Ne dorim să colaborăm cu persoane dedicate, care cred în potențialul copiilor și tinerilor și își doresc să contribuie activ la dezvoltarea lor. Căutăm adulți care:
- Au pasiune pentru educație și pentru lucrul cu tinerii;
- Sunt interesați să se implice voluntar într-un program de împuternicire a copiilor/ tinerilor pentru cel puțin doi ani;
- Au susținerea școlii care va găzdui clubul IMPACT
- Sunt interesați să contribuie la culegerea și diseminarea datelor cercetării.
- Sunt motivați să continue programul și după încheierea finanțării ca parte din rețeaua de cluburi IMPACT la nivel național;
- Își doresc să experimenteze noi metode și activități de învățare;
- Sunt pasionați de sănătatea mintală a copiilor și motivați să contribuie la dezvoltarea lor armonioasă;
- Sunt disponibili pentru întregul parcurs de dezvoltare profesională propus de Fundația Noi Orizonturi (cursuri, mentorat etc.);
- Au o motivație autentică de a le dezvolta tinerilor valori și abilități de viață;
- Au capacitatea de a lucra într-o echipă de lideri IMPACT;
- Sunt dornici să contribuie cu materiale și să își împărtășească experiența în cadrul rețelei de profesori și lideri IMPACT.
Ce face liderul într-un club IMPACT
- Își ia angajamentul pe termen lung (minim 2 ani) să coordoneze activitatea clubului și alocă voluntar minim 1-2 ore în cadrul întâlnirilor de club IMPACT în perioada septembrie – iunie (minim 24 de întâlniri de club)*;
- Participă activ pe tot parcursul procesului său de formare**;
- Colaborează cu colegul / colega din echipă, pentru a coordona activitățile clubului;
- Recrutează elevii pentru clubul său IMPACT și obține consimțământul de participare de la părinții acestora conform metodologiei Fundației;
- Organizează întâlniri săptămânale de club IMPACT şi facilitează metode de educaţie nonformală din curriculum IMPACT dezvoltat în cadrul proiectului EMEL;
- Susţine tinerii în rezolvarea problemelor din comunitatea lor prin propunerea și derularea de proiecte de învățare prin serviciu în folosul comunității;
- Încurajează tinerii să ia iniţiativă şi să înveţe din propriile experienţe;
- Promovează clubul în şcoală şi comunitate;
- Dacă școala este selectată în eșantionul cercetării, susține cercetarea participativă realizată în cadrul școlii, la începutul și finalul proiectului, facilitând procesul de participare a profesorilor, elevilor și părinților..
* Prin semnarea unui contract de voluntariat pentru 2 ani, cu specificarea unui număr de minim 4 ore/lună de prezență la club
** Participarea la cursul de formare inițială cu durata de 7 zile (24 august- 1 septembrie 2026), relaționarea cu mentorul (realizarea unui plan de învățare, discuții de sprijin permanent pentru facilitarea în club).
Ce este nevoie să ofere instituția gazdă (școala)
- Spațiu de întâlnire pentru membrii clubului. Spațiul trebuie să fie suficient de mare pentru a permite derularea activităților (ex. dimensiunea unei săli de clasă), disponibil și stabil pe toată durata de funcționare a clubului, echipat cu mobilier care se poate muta cu ușurință (mese, scaune) în funcție de activitățile derulate;
- Voluntari (viitori lideri IMPACT) cu disponibilitate să coordoneze activitatea clubului și care participă la formare (echipa înscrisă în acest apel);
- Alte resurse materiale sau oportunități (consumabile pentru întâlnirile clubului, tricouri personalizate pentru copiii din club, buget pentru implementarea primului proiect de Service-Learning al clubului, buget pentru o întâlnire cu părinții copiilor din club, participare la evenimentul Generate More IMPACT 2026, înscrierea proiectelor cluburilor în cadrul Premiilor Naționale și Regionale pentru Practici Eficiende de Service Learning etc.);
- Recunoașterea activității adulților care coordonează clubul;
- Promovarea clubului în cadrul instituției, dar și în relația cu Inspectoratul Școlar Județean pe care îl informează despre activitățile clubului;
Sprijinul constant al echipei formate din instituția gazdă în implementarea activităților din cadrul clubului IMPACT ca și activitate strategică în oferta educațională a instituției gazdă. - Sprijinul pentru colectarea datelor în vederea cercetării și a implementării proiectului în conformitate cu Politica de confidențialitate a Fundației Noi Orizonturi.

Ne dorim ca liderii Cluburilor IMPACT să aibă parte de o experiență valoroasă, recunoscută și susținută prin resurse, formare și oportunități reale de dezvoltare. Prin implicarea în acest program, voluntarii coordonatori și instituția gazdă beneficiază de:
- Recunoaștere formală a activității desfășurate în cadrul Clubului IMPACT;
- Acces gratuit la un pachet complet de resurse educaționale pentru coordonarea cluburilor (Manual IMPACT, Curriculum IMPACT, baze de date online cu metode și resurse educaționale);
- Sprijin financiar pentru implementarea inițiativelor tinerilor, prin premii dedicate proiectelor de Service-Learning;
- Libertate și creativitate în coordonarea activităților, într-un cadru flexibil, unde profesorii și elevii își pot manifesta spiritul de inițiativă;
- Formare și mentorat acoperite integral de Fundația Noi Orizonturi. Notă: dacă activitatea clubului se închide înainte de finalizarea proiectului sau dacă profesorii/voluntarii nu finalizează cursul de formare, costurile aferente cursului de formare vor trebui restituite;
- Apartenență la o rețea internațională de Cluburi IMPACT, cu oportunități de colaborare și schimb de bune practici;
- Parteneriat oficial între școală și Fundația Noi Orizonturi, precum și un Contract de Voluntariat pentru profesorii coordonatori;
- Noi oportunități pentru copii/elevi, care beneficiază de experiențe educaționale valoroase și proiecte de impact în comunitate;
- Recunoaștere și prestigiu în comunitate, prin inițiativele inovatoare ale tinerilor IMPACT;
- Alte resurse materiale sau oportunități (consumabile pentru întâlnirile clubului, tricouri personalizate pentru copiii din club, buget pentru implementarea primului proiect de Service-Learning al clubului, buget pentru o întâlnire cu părinții copiilor din club, participare la evenimentul Generate More IMPACT 2026 etc.);
- Implicarea elevilor din școala inclusă în eșantion, într-o cercetare condusă de Institutul de Psihologie din cadrul Universității Pristina, privind starea de bine și sănătatea mintală a copiilor. Rezultatele vor fi cuprinse într-un raport ce va fi publicat la nivel național și internațional;
Aprecierea părinților, datorită schimbărilor pozitive pe care programul le aduce în viața copiilor lor.
Prin toate acestea, ne dorim să creăm un mediu în care profesorii, elevii și comunitatea să colaboreze pentru un viitor mai bun!
Calendarul proiectului EMEL
Înscrierea în cadrul proiectului EMEL | 📅 3 – 28 martie 2025 |
Selecția celor 10 școli din România | 📅 28 martie 2025 |
Încheierea acordurilor cu școlile și a acordurilor de voluntariat cu voluntarii selectați | 📅 aprilie 2025 |
Implementare cercetare în cadrul școlilor incluse în eșantion | 📅 aprilie- mai 2025 |
Semnarea contractelor de formare | 📅 aprilie- iunie 2025 |
Formarea liderilor IMPACT | 📅 24 august- 1 septembrie 2025 |
Pregătirea instituției gazdă pentru deschiderea cluburilor IMPACT | 📅 aprilie- septembrie 2025 |
Prima întâlnire de club IMPACT | 📅 octombrie 2025 |
Întâlnire cu părinții viitorilor membri de club IMPACT- atelier pe tematica IMPACT & sănătate mintală și stare de bine | 📅 octombrie- noiembrie 2025 |
Implementarea activităților la clubul IMPACT – minim 24 de întâlniri de club pe baza curriculum IMPACT | 📅 între noiembrie 2025- iunie 2026 |
Implementare evaluare de impact în cadrul proiectului, a cluburilor, școlilor și a comunităților locale – The most significant change | 📅 iulie- noiembrie 2026 |
Participarea liderilor IMPACT în cadrul evenimentului național Generate More IMPACT- Engaged minds, empowered lives | 📅 octombrie 2026 |
Conferința internațională Engaged minds. Empowered Life, Pristina, Kosovo | 📅 noiembrie 2026 |

Cum te înscrii ca lider în IMPACT
Pasul 1: completezi formularul de înscriere pâna în 28 martie 2025, ora 12:00.
- Găsești un coleg/ o colegă cu aceeași dorință de implicare ca și tine, cu care să faci echipă. Colegul / colega va completa la rândul său formularul de înscriere (rugăm fără copy-paste)
- În formularul de înscriere nu uita să încarci și acordul directorului pentru înființarea unui club IMPACT în școală.
După închiderea perioadei de înscriere, toate aplicațiile vor fi evaluate de echipa Fundației Noi Orizonturi, iar rezultatele vor fi anunțate în 28 martie 2025. Cu școlile selectate pentru a deschide un club IMPACT, vom încheia un acord de colaborare.
Pasul 2: Dacă școala este selectată pentru a deschide un club IMPACT și va fi inclusă în eșantionul cercetării conduse de Institutul de Psihologie din Priștina, vom începe cu cercetarea participativă pe care o vom realiza în rândul elevilor, profesorilor, părinților și a stakeholderilor din școala ta.
Pasul 3: Echipa de profesori coordonatori a clubului IMPACT participă la cursul de formare inițială, cu o durată de 7 zile. Perioada estimată: 24 -31 august 2025. Fiecare profesor selectat va semna un contract de voluntariat cu Fundația Noi Orizonturi, precum și un contract de formare.
Completeaza formularul de înscriere în IMPACT aici! Atașează în formular intenția instituției gazdă de a include clubul IMPACT în oferta de servicii educaționale ale instituției (dacă instituția va fi selectată).
Pentru mai multe detalii despre programul IMPACT și deschiderea noilor cluburi, contactați andreea_baltaretu@noi-orizonturi.ro (Coordonator Rețea IMPACT România).
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
