loader image

Premiile Regionale pentru Practici Eficiente de Service Learning, ediția VI, 2025

12 aprilie 2025

Alături de Central and South- East European Service Learning Network invităm toate instituțiile de învățământ (preșcolar, primar, gimanzial și liceal/profesional–tehnic), grupurile informale de tineri și organizațiile de tineret active în context non-formal care implementează proiecte de învățare prin serviciu în folosul comunității (Service-Learning), să se înscrie în cursa pentru Premiile Regionale pentru Practici Eficiente de Service Learning (RSLA) ediția a VI-a. 

Ne dorim să aducem în lumină exemplele de bună practică și să recunoaștem contribuția valoroasă a celor care, prin proiecte de Service-Learning, creează punți între educație și comunitate. Dacă ești parte dintr-o instituție educațională, un grup informal de tineri sau o organizație de tineret din Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, România și Slovacia, te încurajăm să ne arăți cum transformi învățarea într-o forță a binelui comun – fie că activezi în sistemul formal sau în cel non-formal.

Cine poate aplica

Anul acesta, RSLA 2025 este deschis pentru două categorii:

  • Școli (inclusiv universități)
  • Organizații și grupuri non-formale care lucrează cu tineri

Condiții de participare

  • Deschis pentru toate școlile (publice sau private) care implică elevi în proiecte de voluntariat din următoarele țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, România sau Slovacia;
  • Deschis pentru toate organizațiile sau grupurile informale care dezvoltă proiecte de voluntariat cu implicarea tinerilor;
  • Proiectele sau activitățile trebuie să fie implementate în perioada septembrie 2023 – iunie 2025.

Scopul RSLA 2025

Scopul Premiile Regionale pentru Practici Eficiente de Service Learning este de a promova, stimula și recunoaște pedagogia Service-Learning ca o abordare inovatoare și de succes în creșterea calității predării și învățării la toate nivelurile de educație formală și non-formală în România dar și la nivelul Europei Centrale și de Sud-Est.

Obiectivele RSLA
  • Colectarea și sistematizarea practicilor de service learning care să permită elevilor/participanților de la vârsta preșcolară până la liceu să-și lărgească orizonturile de învățare și să se implice în transformarea comunităților locale împreună cu alți actori din comunitate.
  • Recunoașterea școlilor care integrează mai bine învățarea curriculară a elevilor cu acțiuni de serviciu în folosul comunității care vizează îmbunătățirea calității vieții comunităților lor.
  • Recunoașterea grupurilor informale de tineri și a organizațiilor de tineret care integrează obiective de învățare planificate într-un curriculumul non-formal sau din orice plan de învățare extracurricular, cu acțiuni de serviciu care vizează îmbunătățirea calității vieții comunităților.
  • Promovarea cadrelor didactice, organizațiilor, elevilor sau grupurilor informale de tineri, care se angajează să implementeze practici de Service learning menite să crească calitatea în educație, ducând la transformarea socială și dezvoltarea cetăţeniei active.
  • Promovarea și diseminarea unei culturi bazate pe participare, contribuție în comunitate și implicarea cetățenilor.
  • Oferirea de feedback cu privire la experiențele de Service Learning transmise și evaluate, inclusiv asistență tehnică, și acces deschis la resurse utile legate de implementarea pedagogiei Service Learning.
De unde știu că proiectul nostru este un proiect de Service-Learning?

Un proiect de Service-Learning se află la intersecția dintre două nevoi: cea de învățare a elevului /tânărului și cea de sprijin a comunității.

Atunci când ați folosit Service-Learning în mod structurat pentru a conecta nevoia de învățare cu nevoile comunității, puteți observa că elevii / tinerii:

  • au aplicat ceea ce au învățat la școală sau într-un context non-formal, pentru a contribui la schimbarea în bine a comunității
  • au luat decizii care au rezultate reale, nu ipotetice
  • au crescut ca indivizi și cetățeni ai comunității
  • au experimentat succesul sau au învățat din eșec, indiferent de nivelul abilităților lor actuale
  • au dobândit o mai bună înțelegere a sinelui, a comunității și a societății
  • au dezvoltat abilități de leadership, de comunicare, de lucru în echipă etc.
  • și-au dezvoltat caracterul

Un proiect de Service-Learning de calitate respectă o serie de standarde:

  1. Sprijină învățarea conectată la curriculum (formal sau non-formal).
  2. Este ancorat în nevoile reale ale comunității
  3. Include timp pentru reflecție.
  4. Este ghidat de vocile elevilor / tinerilor.
  5. Se realizează în parteneriat cu comunitatea.

Mai multe despre metodologia Service-Learning aici.

Îndepliniți cele de mai sus? Atunci e timpul să vă puneți în valoare proiectele de Service-Learning  în cadrul RSLA 2025.

Premiile oferite în 2025

Categoria Școli:

  • Premiul I – 400 EURO
  • Premiul II – 250 EURO
  • Premiul III – 100 EURO

Categoria Organizații / Grupuri Non-formale:

  • Premiul I – 400 EURO
  • Premiul II – 250 EURO
  • Premiul III – 100 EURO

Fiecare țară participantă va acorda Certificat de Recunoaștere semifinaliștilor, semnat de partenerii Rețelei CSEE SL. Iar fondurile trebuie utilizate pentru dezvoltarea în continuare a inițiativelor de Service-Learning în comunitățile voastre.

Date importante:
  • 12 mai 2025 – Deschiderea înscrierilor RSLA/ NSLA
  • 6 iulie 2025 – Închiderea înscrierilor

De asemenea, cele mai bune proiecte din România vor fi premiate și în cadrul Premiilor Naționale de Service-Learning (NSLA) care vor avea loc  în România în luna octombrie a anului curent. 

Mai multe informații despre premiile oferite la nivel național vor fi oferite aplicaților în septembrie 2025.

FOARTE IMPORTANT

*Înainte de a ajunge în competiția la nivel regional european, proiectele din România vor fi evaluate la nivel de național în cadrul Premiilor Naționale pentru Practici Eficiente de Service Learning (NSLA), eveniment organizat în România de Fundația Noi Orizonturi și Asociația Selegro cu sprijinul Lidl. Cele mai bune proiecte din România vor fi trimise mai departe în competiția regională cu cele mai bune proiecte din celelalte țări Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, România și Slovacia

Premiile Regionale pentru Practici Eficiente de Service Learning se implementează cu finanțare Erasmus + prin proiectul  Slipstream- Service-learning in fostering youth civic engagement, diversity, and social inclusion in the CEE region (2023-1-SK02-KA220-YOU-000159836) și co-finanțare din partea Lidl în România.

Rețea Service Learning

Partener național

Sponsor principal