loader image

Bibliotecile –
hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate

Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee), a implementat proiectul Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate, prin care a ajutat bibliotecile să pregătească și să organizeze activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiați din Ucraina.

De unde am pornit

Tot mai multe familii de refugiați decideau să-şi prelungească şederea în România odată cu degradarea situației din Ucraina. De la începutul războiului, în România au sosit peste 1 milion de oameni, iar peste 80.000 sunt înregistrați în România. Guvernul României, societatea civilă, ONU și organizațiile internaționale continuă să răspundă la nevoile lor pe termen mediu și lung, atât la frontieră, cât și în zone unde se stabilesc refugiații.

Prin proiectul Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate, Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului a ajutat bibliotecile din localități cu comunități mari de refugiați să le ofere acestora sprijin și un spațiu sigur unde pot desfășura activități. Bibliotecarii au fost pregătiți să implementeze în cadrul bibliotecii un Club de Inițiativă Comunitară IMPACT folosind învățarea prin experiență și Service Learning, un club de robotică și coding, cursuri de limba română, dar și să se ocupe de managementul voluntarilor și lucrul cu refugiați și să folosească instrumente digitale în activitățile de învățare și voluntariat.

După finalizarea trainingului, aceștia au fost gata să se întoarcă în comunitățile lor din Bârlad, Botiz, Brașov, București, Galați, Medgidia, Piatra Neamț și Tulcea, și au organizat activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiații în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023.

Cu sprijinul Comitetului Internațional de Salvare (IRC), Fundația Noi Orizonturi și Asociația Comunitățile Viitorului, am oferit sprijin material, cât și financiar și uman pe toată durata proiectului atât pentru organizarea activităților din cadrul Clubului IMPACT, clubului de robotică și coding, cursuri de limba română și alte activități punctuale, cât și pentru amenajarea unui spațiu pentru desfășurarea acestor activități. Și chiar dacă perioada de implementare a proiectului s-a încheiat, activitățile la bibliotecă continuă să se desfășoare.

Program susținut de:

Parteneri:

Program susținut de:

Parteneri: