loader image

Escape the Tower of London!

22 aprilie 2020

Nivel vârstă: 12-16 ani

Propus de: Ana Moldovan, profesor geografie, Școala Gimnazială Sînmihaiu de Câmpie, Cătălina Dragoș, profesor de limba engleză, Școala Gimnazială Grigore Silași Beclean

Materiale: hârtie, creion, oglindă,telefon conectat la internet

De două luni te afli în turnul Londrei, închis într-o celulă, deoarece nu ai respectat izolarea la domiciliu (opțional jocul poate fi jucat împreună cu unul sau mai mulți dintre membrii familiei tale – părinți, frați, surori). Celula ta este circumscrisă altor 4 celule (vezi imaginea alăturată). Gardianul (unul dintre părinții tăi sau un frate mai mare) ți-a promis ca te va elibera, dacă rezolvi corect patru provocări. Fiecare provocare îți dă posibilitatea de a trece dintr-o celulă în alta până la eliberare. În celula ta se afla o foaie de hârtie, un creion, o oglinda și un pat. Încă ceva: ai la dispoziție 50 de minute pentru a rezolva toate provocările. Succes!

Nu vei găsi răspunsurile în acest document. Ce e de făcut? Provoacă 2-3 colegi să realizeze sarcinile în același timp cu tine. După expirarea timpului, sună-i și comparați răspunsurile, explicați cum ați gândit. Dacă nu ajungeți împreună la un același răspuns, verifică pe google translate răspunsurile din engleză, sună un profesor de engleză și sau geografie sau cere ajutorul unui părinte.

Provocarea nr. 1. Pe unul dintre pereții celulei se află inscripționată o ghicitoare. Găsește o modalitate, folosind obiectele din celulă, sa descifrezi textul și să dai răspunsul corect. Doar ”gardianul” cunoaște răspunsul. (max. 10 min)

Provocarea nr. 2. Gardianul îți dă o lista cu toți prizonierii închiși în Turn între anii 1609 – 1611 Citește cu atenție și calculează, în procente (%) câți prizonieri au fost bărbați; câți au evadat și câți au fost eliberați din ceea ce se cunoaște. (max. 10 min)

List of prisoners committed to the Tower, 1609-1611

Year Prisoner’s name Reason for imprisonment Outcome
1608 Father Paterson (Priest)  Unknown – possibly religious resons Unknown
1609 Sir Niall Garv O’Donnell Involvement in a rebellion in 1608 Died a prisoner and buried at the Tower
1609 Naughton or Necton O’Donnell Son of above; involvement in the same rebellion Probably died a prisoner
1609 Sir Donnell O’Cahan or O’Kane

Involvement in a rebellion in 1608

 

Believed to have died a prisoner in 1617
1609 Unnamed Jesuit (Priest) Unknown – possibly religious reasons unknown
1610 William Seymour, 1st Marquis and 11th Earl of Hertford also 11th Duke of Somerset Accused of marrying Arbella Stuart without the King’s permission

Escaped in 1611

 

1610 William Baldwin Accused of involvement in  Gunpowder Plot Released in 1618
1610 John Roberts (Monk) Caught saying illegal Roman Catholic Mass Hanged, drawn and quartered
1610 Thomas Somers (Priest) Caught with John Roberts Hanged, drawn and quartered
1611 Sir Thomas Bartlett Arrested for using bad language Released in 1614
1611 Jean Saladin (Male, French) Suspected of involvement in William Seymour’s escape Unknown
1611 Thomas Batten Suspected of involvement in Seymour’s escape Unknown
1611 Edward Rodney Suspected of involvement in William Seymour’s escape Unknown
1611

Lady Arbella (also known as Arabella) Stuart

 

Escaped from house arrest in Lambeth and  recaptured en route to Calais Died a prisoner in 1615
1611 Mary Talbot, Countess of Shrewsbury Imprisoned  with Lady Arbella Released in 1615
1611 Sir Hugh Compton Helped Lady Arbella in her escape bid Fate uncertain but was imprisoned again in 1614
1611 William Markham Helped Lady Arbella in her escape bid Eventuallly released

Provocarea nr. 3. Turnul Londrei este situat la vest de meridianul de 0 grade, mai exact la 0 grade, 4 minute și 34 de secunde. Turnul Eiffel este situat la est de meridianul 0, mai exact la 2 grade, 17 minute și 40 de secunde. După evadare intenționezi să pleci la Paris. Afla distanța longitudinală, în grade, minute și secunde dintre cele două obiective turistice. Află și câți km le despart și timpul necesar pentru a ajunge acolo, dar nu cu avionul, ci cu mașina și desenează pe o foaie de hârtie traseul, notând principalele orașe prin care ai trece. Poți folosi google maps. (15 min.)

Provocarea nr. 4. La final, gardianul îți înmânează un mesaj codat. Din fericire colegul de celulă are cheia descifrarii mesajului. Folosește-o și decodifică mesajul ZH AHFX TGW LMTR MAXKX NGMBE MAX ITGWXFBV PZ VCLY! (max. 10 min)

Informații

Turnul Londrei, monument renumit la nivel internaţional şi una dintre structurile emblematice ale Angliei, a fost inclus în Patrimoniul mondial cultural UNESCO în 1988. Edificiul reprezintă cel mai complet exemplu de palat-fortăreaţă din secolul al XI-lea, rămas în Europa. William Cuceritorul sau William de Normandia a construit Turnul Alb ca o demonstraţie a puterii normande, într-un punct strategic pe malul râului Tamisa, edificiul având rolul de protecţie a Londrei – îndeplinea atât funcţia de fortăreaţă, cât şi de poartă a capitalei. Masivul turn alb reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura militară normandă, a cărei influenţă s-a făcut simţită în întregul Regat. Turnul Londrei – o fortăreaţă impunătoare cu multe straturi de istorie, din secolele XI-XVI, devenită simbol al regalităţii – a fost construit în jurul Turnului Alb, conform descrierii UNESCO. Turnul Londrei a favorizat dezvoltarea mai multor instituţii publice cu rol fundamental, în domenii precum apărarea naţiunii, evidenţe publice sau monetărie. În plus, a fost scena unor evenimente cheie din istoria europeană, între care, şi execuţiile a trei regine. Din secolul al XVII-lea, aici au fost păstrate Bijuteriile Coroanei. Turnul Londrei “a vegheat” asupra împrejurimilor până în secolul al XIX-lea.