loader image

Elevii – promotori ai școlii

11 iulie 2018

Colegiul Tehnic „George Barițiu” din Baia Mare are un palmares bogat și un istoric lung de promovare a voluntariatul, iar odată cu dezvoltarea mai strategică a acestei instituții ca școală comunitară, încurajarea voluntariatului, mai ales la nivelul Consiliului Elevilor, a devenit un punct central al demersurilor școlii și a căpătat o nouă valență: voluntariatul pentru a face școala cât mai bine cunoscută în comunitate.

Seminariile de formare au fost susținute de voluntari de la o organizație din oraș, ceea ce a adăugat un plus de credibilitate în fața elevilor. De mai multă vreme, școala colaborează cu trei asociații de voluntari, care implică în activitățile lor în jur de 40 de liceeni de la acest colegiu. Tipurile de acțiuni de voluntariat în care s-au implicat elevii sunt foarte diverse: numeroase acțiuni de ecologizare, campanii de conștientizare a unor aspecte de trai sănătos, acțiuni de prevenire a consumului de drogurile, a violenței și altele.

Începând din 2017, de când Colegiul Tehnic „George Barițiu” și-a propus să dezvolte mai strategic o cultură a responsabilității pentru comunitate, acțiunile de voluntariat sunt direcționate mai clar în beneficiul direct al școlii lor. Astfel, voluntarii liceului s-au organizat într-o caravană pe care au numit-o „Tineri Conectați la Comunitate”, care s-a deplasat în 10 școli gimnaziale din mediul rural și urban mic din județul Maramureș pentru a-și promova colegiul, avantajele învățământului tehnic și conceptul de școală comunitară.

În aceste școli, liceenii voluntari au condus activități interactive și au realizat prezentări pentru grupuri de cadre didactice și elevi, în urma cărora participanții să înțeleagă care sunt atracțiile statutului de elev la „Barițiu” și de ce este avantajos să îți treci această școală cât mai sus pe lista de opțiuni la alegerea liceului: multe proiecte interesante naționale și internaționale, în care „călătorești, mai vezi lumea”; multe activități extracurriculare – „în fiecare zi ne întreabă cine vrea să participe la o activitate sau alta”, „sunt foarte multe ocazii de a te implica, foarte multe”, ocazii de a învăța într-un mod atractiv – „nu faci numai teorie, faci practică”. Aceste atracții ne-au fost prezentate de elevii colegiului.

Colectivul de cadre didactice de la Colegiul Tehnic „George Barițiu” este conștient că „școala comunitară (…) presupune spiritul civic, să dezvoltăm copiilor simțul civic, care e foarte important, care dincolo de a învăța să se comporte în societate, îi ajută și să se responsabilizeze, să fie conștienți de acțiunile pe care le fac, să-și asume …”. Profesorii înțeleg avantajele voluntariatului în contextul școlii comunitare și pentru sprijinirea învățării, în general.