loader image

 „De ce mai educăm?” 

28 Octombrie 2019

Mesajul adresat de reprezentanții Asociației de Ecoturism Țara Dornelor participanților la Gala Regională Green Impact de la Iași, organizată de Fundația Noi Orizonturi 

Destinația de ecoturism, dincolo de orice definiție, este locul unde ne place să călătorim și, prin asta, să contribuim la păstrarea autenticului, în toate formele sale. De la casa bunicilor, ulița satului, izvoarele cu apă pură și până la cositul și strânsul fânului, țesutul covoarelor, gătitul pâinii pe vatră sau șezătorile de altă dată.

Toate acestea, și infinit mai mult, reprezintă patrimoniul cultural, educațional, spiritual și natural al comunităților noastre, al locurilor de unde ne tragem rădăcinile. Ecoturismul este singura abordare sănătoasă prin intermediul căreia pot fi păstrate și valorificate cel mai bine aceste comori.

Avem cu toții nevoie de acest concept inovator care să sprijine dezvoltarea împreună a comunităților locale din regiunile în care există zone protejate cum ar fi parcuri naționale, parcuri naturale sau situri Natura 2000. În Țara Dornelor, scopul nostru, al AETD, este de a dezvolta zona ca destinaţie ecoturistică. Pentru acest lucru funcționăm ca unitate de management a destinației (UMD), cu rol în coordonarea și sprijinirea activităților și serviciilor prestate de agenții economici din turism. Din anul 2010, acest tip de management a început să fie implementat datorită programelor de dezvoltare și de consolidare a destinației Țara Dornelor derulate cu sprijin financiar din partea RAF și Fundația pentru Parteneriat. Astăzi, în Țara Dornelor, rețeaua ecoturistică locală este compusă din pensiuni, producători și meșteri locali, mici antreprenori și este sprijinită în acțiunile pe care le inițiază de parteneri cum sunt: unitățile culturale și de învățământ din zonă, administrațiile publice locale, ONG-uri și alte grupuri de inițiativă locală. Numai în ultimii doi ani, prin proiectele derulate, am reușit:

  • îmbunătățirea infrastructurii de vizitare a destinației prin amenajarea a 7 trasee de bicicletă, a 6 puncte de belvedere pe traseele montane, reamenajarea Potecii tematice 12 Apostoli din Călimani, amplasarea de indicatoare la principalele puncte de acces în destinație, panouri și hărți informative cu principalele trasee, activități și obiective turistice;
  • promovarea destinației de ecoturism, sub brandul Țara Dornelor, la nivel național și internațional prin participarea la târguri și evenimente de profil, crearea site-ului destinației taradornelor.ro, unde se regăsesc și ofertele destinației concepute împreună cu ghizi și parteneri locali (Centrul de Informare Turistică și Salvamont Vatra Dornei, Administrația Parcului Național Călimani), organizarea de infotururi pentru bloggeri/influenceri/fotografi/jurnaliști, conceperea și publicarea calendarului anual cu evenimentele din Țara Dornelor, distribuirea acestuia în întreaga destinație,
  • obținerea oficială din partea Ministerului Turismului a certificării ca destinație de ecoturism, sunt câteva dintre reușitele cu care ne mândrim astăzi.

Pentru că da, comunitățile au nevoie de sprijinul și implicarea noastră, a tuturor, pentru a-și păstra graiul, portul și obiceiul în lumea globalizată în care trăim. 

Schimbarea mentalităților este, fară doar și poate, cea mai grea misiune pe care și-o poate asuma cineva care dorește să genereze IMPACT pozitiv asupra comunităților care doresc să se dezvolte pe baza turismului (industriei ospitalității). Iar pentru asta avem nevoie, în primul rând, să educăm!

Să educăm în spiritul respectului față de ce ne-a oferit natura mai bun și mai frumos; să educăm în spiritul nevoii ca tradiția și obiceiurile să fie duse mai departe; să educăm în sensul preocupării constante față de tot ce ne înconjoară. Abia apoi să ne uităm la statistici, la cifre, la numărul celor care ne trec pragul, la motivele pentru care o fac, la nevoile și așteptările pe care le au în raport cu vizita într-o destinație sau alta.

Pentru că da, și oaspeții au nevoie să fie educați în a respecta oamenii și locurile pe care le vizitează. Însă, înainte de toate, avem cu toții nevoie să ne educăm în a ne cunoaște reciproc și în a construi, împreună, un viitor mai bun aici, acasă. Și drumul pavat cu speranța mai binelui, îl știm cu toții: de la școala din sat, ai căror copii visează să fie, ori să devină cineva, la țăranul trudit de munca câmpului și până la micul producător care luptă cu îndârjire să valorifice rețete vechi care fac cinste familiei și zonei din care provin. Astfel educate, comunitățile vor începe să ofere acele produse și servicii ecoturistice menite să-i transforme pe vizitatori în mici investitori în economia locală care va începe să funcționeze prin integrarea conservării naturii și culturii locale în ecuația economică prin ecoturism.

Ne bucurăm să ne aflăm astăzi aici (Întâlnirile regionale cu IMPACT de la Iași), alături de dumneavoastră, agenți de IMPACT ai schimbării. Voi sunteți dovada vie că educația timpurie face minuni în comunitățile de unde ne tragem rădăcinile. Numai în Țara Dornelor, inițiativele demarate prin cluburile GREEN Impact au scos la iveală izvoare cu ape minerale, cu proprietăți și gusturi diferite, incluse astăzi, în circuitul turistic al comunei Panaci, au rescris legende de mult uitate – ca Piatra Stănoaei, în comuna Dorna Arini, au ridicat punți peste generații prin restaurarea unei case tradiționale la Dorna Candrenilor și au valorificat în scop economic suveniruri realizate manual de meșteșugari locali – deja celebra traistă a lui Panac.

Cu siguranță, datorită dumneavoastră, avem astăzi locuri mai vii, mai frumoase și mai valoroase care ne arată clar că acesta este drumul pe care trebuie să mergem, dacă nu ne dorim ca peste locurile dragi nouă să se aștearnă praful uitării și al resemnării. Ne înclinăm în fața voastră, cu apreciere și cu speranța că-i veți molipsi și pe alții cu grija neobosită față de locurile în care trăiesc.

Iar la întrebarea tematică de astăzi, de ce mai educăm?, alegem să răspundem atât: Pentru ca nu cumva, să ne trezim prea târziu, în locuri pustiite de emoție, de culoare și de viață!

Venim din Țara Dornelor, un loc mândru din frumoasa Bucovină, care ne este casă, dar și menire. Țara Dornelor este una dintre cele 11 destinații de ecoturism de la nivel național, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER). Vorbim aici despre: Ţara Haţegului –Retezat, din județul Hunedoara, Ţinutul Zimbrului, din Neamţ, Zărneşti – Piatra Craiului, din judeţul Braşov, Băile Tușnad și împrejurimile, din Harghita, Mara – Cosău – Creasta Cocoşului, din Maramureş, Colinele Transilvaniei, Pădurea Craiului, din județul Bihor, Delta Dunării, Mărginimea Sibiului și Cheile Nerei.

 Articol scris pe baza speech-ului doamnelor Maricica Cazimirciuc – Manager și Monica David – Responsabil Comunicare la Administrația de Management a Ecodestinației Țara Dornelor în cadrul Întâlnirilor Regionale cu IMPACT de la Iași.

 Foto: Calin Gabor, Orion Media